Cold War grote winnaar European Film Awards

Film Pawel Pawlikowski wint vijf prijzen

Cold War

Cold War is de grote winnaar van de 31ste European Film Awards. Bij de uitreiking gisterenavond in Sevilla kreeg de film van Pawel Pawlikowski vijf prijzen toebedeeld, voor beste film, regie, scenario, actrice en montage. De Vlaams-Nederlandse coproductie Girl werd onderscheiden als beste debuutfilm.

Meer dan drieduizend leden van de European Film Academy hadden hun stem uitgebracht. Pawlikowski evenaarde met zijn vijf prijzen voor Cold War het aantal onderscheidingen dat hij in 2014 kreeg voor Ida. Alleen Ruben Östlund wist vorig jaar meer prijzen te winnen. Zijn The Square won er zes.

De prijs voor beste Europese komedie ging naar The Death of Stalin van Armando Iannucci. De publieksprijs voor beste Europese film van het jaar, bepaald door online stemming, ging naar Call Me By Your Name van Luca Guadagnino. Joanna Kulig (Cold War) werd onderscheiden als beste actrice. Marcello Fonte kreeg voor zijn rol in Dogman de prijs voor beste acteur.

Girl was genomineerd voor drie European Film Awards maar kreeg uiteindelijk alleen de European Discovery Award, de prijs voor het beste speelfilmdebuut. Reber Dosky kon niet voor een extra Nederlands succes zorgen. Zijn korte film Meryem verloor van Gli anni (The Years) van Sara Fgaier.