Humans of Film Amsterdam – Oktober 2018

Oktober 2018

Wat voor invloed hebben films op het leven van gewone Amsterdammers? Een serie straatfoto’s in samenwerking met Humans of Film Amsterdam.

“Ik hou van The Beach (2000) waarin Leonardo DiCaprio een gast speelt die Richard heet die met een groep mensen op een paradijselijk eiland in een commune leeft. In mijn ogen is dat het echte leven want ik heb steeds meer het idee dat deze maatschappij waarin we leven een illusie is. Sinds ik een klein meisje was, voel ik me een buitenstaander, een beetje een einzelgänger. Waar ik opgroeide was ik de vreemde eend in de bijt. Daarom heb ik altijd het gevoel gehad om te willen vluchten of ontsnappen. Ik heb zelfs geprobeerd om in bepaalde groepen te leven, maar zeker nu ik ouder ben is dat niet meer nodig. Het was meer een fase waar ik doorheen ging. Kan iedereen gebeuren.

Ik bedoel: ergens voorbij de helft van de film gebeurt er iets met Richard waardoor hij zichzelf afzondert van de groep en z’n grip op de realiteit verliest. Zoiets is mij ook weleens overkomen, meer dan eens zelfs, maar ik ben hersteld. Als ik tegenwoordig aan de wereld wil ontsnappen gaat dat via de muziek die ik maak. Ik zing en componeer en zo probeer ik mijn eigen paradijs te creëren.

De echte reden dat deze film me zo raakt is dat deze mensen aan onze samenleving ontsnapt zijn. Dat ze hun eigen plek gecreëerd hebben, dat ze zelfvoorzienend zijn, dicht bij de natuur leven en niet zo gehersenspoeld zijn zoals zoveel mensen in onze samenleving. Het is niet dat ik per se in een commune wil leven. Wat ik probeer te zeggen is dat ik mezelf op een dag wel zie ontsnappen uit deze maatschappij. Al is het maar gedeeltelijk. Naar een plek waar het weer veel beter is. Dichter bij de natuur en dichter bij de zee.”

Meer: humansoffilmamsterdam.com