Humans of Film Amsterdam – April 2019

Wat voor invloed hebben films op het leven van gewone Amsterdammers? Een serie straatfoto’s in samenwerking met Humans of Film Amsterdam.

“Altijd als mensen me vragen welke film ik het leukst vind, denk ik aan La haine (1995). Ik zag de film ongeveer twintig jaar geleden voor het eerst toen ik dertien of veertien was. Ik ben opgegroeid in een niet al te rijke buurt in Groningen, waar vooral gezinnen met lage inkomens en enkele middenklasse gezinnen woonden. Het was een zeer multiculturele wijk.”

La haine gaat over drie jonge kerels die in een verarmde wijk van Parijs wonen. Vinz is joods, Hubert is van Afrikaanse af – komst en Saïd komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Tijdens de film ervaar je de nasleep van een gewelddadige rel en hoe die jonge mannen omgaan met die situatie. Ik herinner me dat Vinz een politieagent wilde vermoorden. Ik zeg niet dat ik in zo’n gewelddadige buurt woonde. Het gaat meer om de herkenning van hoe ze in een buurt en een samenleving leven met zoveel verschillende mensen en culturen. Mijn vader komt bijvoorbeeld uit Pakistan en mijn moeder uit Suriname. Toen ik naar de middelbare school in Groningen ging, heb ik veel witte vrienden gemaakt, wat cool is en helemaal geen probleem, maar het confronteerde me ook met cultuurconflicten en dergelijke. Dat zag ik ook in La haine. We zijn allemaal zo verschillend, maar uiteindelijk delen we allemaal dezelfde straten en mensen maken allemaal het beste van hun straat en buurt. Daarnaast is de film in zwart-wit gefilmd, wat ik erg mooi vind. Als de film in kleur was geweest, zou het een heel andere ervaring zijn geweest en het had hij misschien niet de dezelfde impact op mij gehad.”


Dit was de laatste bijdrage uit de serie Humans of Film in de Filmkrant. De reeks gaat door op humansoffilmamsterdam.com.