Evenementen (Focus) – 29 november 2012

  • Datum 29-11-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Children of Sarajevo

Ken je buren
Je kunt je buren volkomen negeren en net doen of ze niet bestaan, maar het is wijzer om iets van ze te willen weten. Dat voorkomt misverstanden en irritaties. Misschien leidt het zelfs wel tot vriendschap. Wat op individueel niveau verstandig is, is dat ook op het niveau van landen, vinden de organisatoren van het Eastern Neighbours Film Festival. Het festival, dat van 1 t/m 9 november in Filmhuis Den Haag en Het Nutshuis zijn vijfde editie beleeft, wil inzicht geven in het leven van onze buren in Oost-Europa. Het doet dat met recente speelfilms, documentaires en korte films. Het festival wordt geopend met Children of Sarajevo van de Bosnische regisseur Aida Begic. In Nederland kennen we haar van Snow (2008), dat een indringend portret schetst van het leven in een Bosnisch dorpje twee jaar na het einde van de Bosnië-oorlog. Het is vrede, maar het leven staat nog in het teken van verlies, verdriet en overleven. In Children of Sarajevo gaat het ook om overleven. Een twintiger en haar tienerbroer, van wie de ouders zijn omgekomen in de oorlog, proberen zich te handhaven in het nieuwe Bosnië, waarin het ieder voor zich is en niemand voor ons allen. Naast de openingsfilm bevat het programma ruim dertig korte en lange films. Zij zijn afkomstig uit Servië, Montenegro, Albanië, Kroatië en Turkije. Speciale aandacht is er voor de Albanese filmmaker Kujtim Çashku. Van hem zijn twee films te zien: Colonel Bunker (1998), een fictiefilm over de kolonel die in communistisch Albanië verantwoordelijk was voor de bouw van de tienduizenden bunkers in het land, en Magic Eye (2005), dat een portret schetst van het postcommunistische Albanië in 1997, toen bendes het land terroriseerden. Çashku is een van de gasten op het festival.

enff.nl

Er is er één jarig
Over jaartallen kun je soms bekvechten. EYE viert van 1 december t/m 5 januari 2013 onder de titel Honderd jaar Hollywood met ruim vijfentwintig oude en recente klassiekers "het eeuwfeest van de droomfabriek". Klopt het? Bestaat Hollywood dit jaar honderd jaar? Het is maar hoe je het bekijkt. Voor EYE is doorslaggevend dat in 1912 Paramount en Universal zich met studio’s in Hollywood vestigden. Maar zij waren niet de eerste. Een paar jaar eerder bouwden andere bedrijven, waaronder The Biograph Company, al studio’s in Hollywood. Voor The Biograph Company maakte de legendarische regisseur D. W Griffith in 1910 zelfs al een film in Hollywood. Over het begin van Hollywood kan dus worden getwist, maar niet wat Hollywood tot Hollywood maak: de combinatie van films en glamour. Rond 1920 werden jaarlijks al meer dan achthonderd films in Hollywood gemaakt. Ook de filmster was toen al ‘uitgevonden’. Een geoliede publiciteitsmachine liet het publiek wegdromen bij de levens van de sterren. Hollywood werd een begrip en is dat nog steeds. Het heeft in alle genres geweldige films opgeleverd, die nooit vervelen. Het bewijs levert het programma in EYE. Een greep: Sunset Boulevard (Billy Wilder, 1950), Modern Times (Charlie Chaplin, 1936), Rear Window (Alfred Hitchcock, 1954), Jaws (Steven Spielberg, 1975), en The Big Lebowski (Ethan en Joel Cohen). Moeten we voor deze klassiekers ons huis uit? Ja, want ook al zijn ze regelmatig te zien op tv en dvd, of via video on demand te bestellen, alleen vertoning onder optimale omstandigheden op een groot scherm zorgt voor de kijkervaring die de makers voor ogen stond. Van sommige titels, waaronder Lawrence of Arabia (1962) en Once Upon a Time in America (1984), vertoont EYE nieuwe of digitaal gerestaureerde kopieën. Wie naast kijken zich wil verdiepen in de geschiedenis van Hollywood, kan terecht bij de cursus Kritisch Kijken van de Filmkrant-redacteuren Dana Linssen en Ronald Rovers. Op vijf donderdagavonden (8, 15, 22 en 29 november en 6 december) gaan zij in op aspecten van Hollywood. Het digitale kanaal Holland Doc 24 doet ook mee aan ‘Honderd jaar Hollywood’ en vertoont van 29 december t/m 5 januari documentaires over de geschiedenis van Tinseltown.

eyefilm.nl

Mr Horror komt
Wie in Nederland horror zegt, zegt Jan Doense. De oprichter dertig jaar geleden van het Weekend of Terror en de ex-directeur van het Imagine Film Festival heeft niet voor niets de bijnaam Mister Horror. In november en december geeft hij met vier lezingen in de Melkweg zijn persoonlijke kijk op de geschiedenis van het horrorgenre. Aan de hand van filmfragmenten voert hij de kijker langs de ontwikkeling van de horrorfilm. Van de vroege zwijgende films tot aan de martel- en Nederhorror van nu. De reeks begint 2 november met de jaren 1910-1940 (Georges Méliès, het Duitse Expressionisme en de tot voor kort verloren gewaande eerste Frankenstein uit 1910). Op 9 november worden de jaren 1940-1970 behandeld (Koude Oorlog en nucleaire dreiging, Roger Corman, Hammer Films). Over de jaren 1970-1990 (Italiaanse zombies, horror sickies en splatter movies) gaat het op 30 november. De reeks wordt besloten op 7 december. met de jaren 90 tot nu. Aan bod komen seriemoordenaars, J-horror, remakes en Eurohorror. Niet teveel eten vooraf wordt aanbevolen.

melkweg.nl

Susan Sarandon komt ook
De Amsterdam Film Week is toe aan zijn tweede editie. Van 5 t/m 11 nov. kunnen we weer kijken naar internationale festivalwinnaars, een selectie van het Tribeca Festival, previews en spraakmakende films uit het afgelopen jaar. Tussen de openingsfilm Cloud Atlas, het langverwachte samenwerkingsproject van Lana en Andy Wachowski met Tom Tykwer, en de door Rian Johnson geregisseerde slotfilm Looper, over tijdreizen, zijn een kleine vijftig films te zien. De filmvertoningen vinden plaats in Het Ketelhuis, De Balie, De Uitkijk en Cinecenter. In de Sugar Factory en de Apple Store zijn aan het festival gelieerde activiteiten. Speciale gast is Susan Sarandon, die in Cloud Atlas is te zien. Een vier films tellend retrospectief laat zien hoe veelzijdig deze actrice is. De films zijn: het aangrijpende Dead Man Walking (Tim Robbins, 1995), Igby Goes Down (Burr Steers, 2002), Romance & Cigarettes (John Turturro, 2005) en natuurlijk Thelma & Louise (Ridley Scott, 1991). Interessante previews zijn er van onder meer Argo (Ben Affleck), Like Someone in Love (Abbas Kiarostami), Lay the Favorite (Stephen Frears) en The Company You Keep (Robert Redford). Verder vertoont het festival vijftien (inter)nationale festivalwinnaars, waaronder The Artist (Michel Hazanavicius), Amour (Michel Haneke), Barbara (Christian Petzold), The Iron Lady (Phyllida Lloyd), Midnight in Paris (Woody Allen) en Melancholia (Lars von Trier). Natuurlijk wordt er ook gepraat. Dagelijks is er om 23.00 uur in het Ketelhuis een talkshow onder leiding van tv-presentatrice Isolde Hallensleben en tv-criticus Hans Beerekamp. Op woensdag en vrijdagavond 22.00 uur praten filmprogrammeur Dirk van Straaten en tv-presentatrice Froukje Jansen in De Balie Salon met regisseurs en acteurs.

amsterdamfilmweek.com

Cloud Atlas

Geschreven door