Evenementen – 28 maart 2013

  • Datum 28-03-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

One False Move

Dans + film = dansfilm
Het festival Cinedans Dance on Screen Festival, dat van 1 t/m 9 maart in EYE wordt gehouden, is in tien jaar uitgegroeid tot het grootste en meest diverse dansfilmfestival ter wereld. Dat is een mooi succes voor artistiek directeur Janine Dijkmeijer, die aan de wieg stond van het festival. Haar geloof in het bestaansrecht van een festival dat dans en film combineert, is terecht gebleken. Het misverstand is overwonnen dat op een dansfilmfestival vooral saaie registraties van dansvoorstellingen zijn te zien. In Cinedans ligt de focus op speciaal voor film gemaakte choreografieën en bijzondere filmadaptaties van dansvoorstellingen. Daarnaast zijn er documentaires over leven en werk van legendarische en inspirerende danskunstenaars te zien. Op het programma van de tiende editie staan bijna driehonderd lange en korte dansfilms en documentaires. Daarnaast zijn er dansinstallaties. De jubileumeditie opent met de vertoning van een persoonlijke filmselectie van Dijkmeijer die de ontwikkelingen in de afgelopen tien jaar in de dansfilm illustreert. De openingsavond wordt gepresenteerd door performer Ria Marks, die in het verleden in diverse dansfilms te zien was, waaronder het tragikomische One False Move van Clara van Gool. Speciale festivalgast is David Hinton. De Britse filmmaker maakte vele dansfilms, maar ook kunstenaarsportretten van onder meer Francis Bacon, John Cleese en Bernardo Bertolucci. Ook presenteert het festival in samenwerking met Het Nationale Ballet een programma over de samenwerking van Hans van Manen met cameraman/videomaster Henk van Dijk, die Van Manens voorstellingen al veertig jaar op beeld vastlegt.

cinedans.nl

Vrije Arabische vrouwen
De Arabische Lente maakte ook duidelijk dat veel vrouwen in de Arabische wereld er genoeg van hebben om een leven als patriarchaal bezit te leiden. Ze eisen dezelfde rechten als mannen en schudden het traditionele juk van zich af. Het gaat met horten en stoten, maar het is duidelijk dat de vanzelfsprekende ondergeschikte positie van vrouwen in de Arabische wereld voorbij is. Wie meer inzicht wil krijgen in deze verandering kan van 8 t/m 10 maart terecht bij het Arab Women’s Film Festival in Filmhuis Den Haag. Het uit de Arab Women’s Film Day voortgekomen festival vertoont films over vrouwen in de Arabische wereld, discussieert over de positie van Arabische vrouwen en presenteert filmworkshops. Te zien is onder meer de Syrische film Mariam. De over een periode van honderd jaar spelende film voert drie vrouwen uit verschillende generaties op die ieder te maken hebben met sociale ellende en oorlog, maar die altijd worden gedreven door vrijheidsdrang. Regisseur Basil Alkhatib is aanwezig op het festival, evenals de actrices Assaad Feddah en Mayssoun Abou Assad. Ook te zien: I Am a Slave over een twaalfjarig Soedanees meisje, dat na te zijn ontvoerd als een slaaf wordt behandeld. Als ze naar Engeland wordt gestuurd om voor haar familie te zorgen, verandert er weinig. Regisseuse Hanadi Alyan is op het festival aanwezig. Op het programma staat ook de voorvertoning van Wadjda, die door de ogen van een schoolmeisje naar de onderdrukte positie van vrouwen in Saoedi-Arabië kijkt. Wadjda is de eerste door een vrouw gemaakte film in Saoedi-Arabië. Filmmaakster Haifa Al-Mansour ontbreekt het duidelijk niet aan lef. De film doet denken aan Iraanse films die door de ogen van kinderen naar de wereld van volwassenen kijken. Hoe het ervoor staat met Arabische vrouwen en vrijheid is ook het onderwerp van het debat op zaterdag 9 maart om 13.00 uur.

arabwomensfilmfestival.nl

Wadjda

Alles over voedsel
Dat voedsel in de belangstelling staat is een eufemisme. En dan bedoelen we niet alleen de vraag waar je het lekkerst kunt eten. Meer dan ooit liggen productiemethoden en industriële bereidingswijzen van voedsel onder vuur. Je hoeft geen profeet te zijn om te voorspellen dat na de rund/paardenvleesaffaire over enige tijd weer een voedselrel zal uitbreken. Al deze aspecten van ons voedsel zijn een prima onderwerp voor een filmfestival, begrepen drie jaar geleden de initiatiefnemers van het Food Film Festival. Het bleek een succes. Op de vierde editie van het festival, dat van 22 t/m 24 maart in Kriterion en Studio K wordt gehouden, zijn meer dan dertig korte films, documentaires en speelfilms te zien. Natuurlijk passeren veel voedselproblemen de revue. Battling Obesity (Romain Bolzinger) gaat over de gevolgen van onze ongezonde eetcultuur: teveel dikke mensen. Bottled Life (Urs Schnell) stelt de vraag waarom drinkwater in flesjes wordt verkocht. More Than Honey (Markus Imhoof) ziet het somber in als de bijen uitsterven. Ellende en somberheid genoeg, maar het festival is niet vergeten dat voedsel ook voor sociale intimiteit staat. Oma & Bella (Alexa Karolinski) voert twee Joodse oma’s op die onder het koken herinneringen ophalen. In de vrolijke Iraanse film The Fish Fall in Love (Ali Raffi) keert een man na twintig jaar terug naar zijn geboortedorp om het ouderlijke huis te verkopen. Hij treft geen leeg huis aan maar een door vier vrouwen gerund restaurant. Wat te doen? Naast kijken naar films over voedsel kan er ook met voedsel worden gewerkt in ruim vijftien workshops. Ze lopen uiteen van het leren van snijtechnieken tot broodbakken en van het maken van hummus tot Koreaans koken. En natuurlijk wordt er gedebatteerd. Onder meer in het Grote GMO Debat, waarin voor- en tegenstanders van genetische modificatie met elkaar in de clinch gaan. Het festival wordt besloten met een lezing van New York Times-columnist en kookboekauteur Mark Bittman. Andere festivalgasten zijn onder andere restaurantrecensent Johannes van Dam en Slow Food-oprichter Carlo Petrini.

foodfilmfestival.nl

The Fish Fall in Love

Uit de kelder
Filmhuis Leeuwarden is toe aan zijn vierde verhuizing. Het filmhuis begon in 1975 in Leeuwarden in jongerencentrum Hippo, verhuisde in 1983 naar de oude Harmonie, en vertrok in 1988 naar de kelder van de nieuwe Stadsschouwburg De Harmonie. Vijfentwintig jaar later komt het filmhuis uit de kelder naar de bovenwereld en betrekt het drie zalen in het nieuwe Fries Mu­seum. De heugelijke gebeurtenis wordt van 22 t/m 27 maart gevierd met het eenmalige Nederlands, Vlaams en Fries Filmfestival. Het festival wil de identiteit van Friezen, Nederlanders en Vlamingen onderstrepen en de rijkdom van hun talen en dialecten tonen. Op het programma staan ruim tachtig korte en lange documentaires, speelfilms, en (Friese) archieffilms. Te zien zijn zowel klassiekers als nieuwe films. Uit Vlaanderen komen onder meer Manneken Pis (2004), Steve + Sky (de debuutfilm uit 2004 van Felix van Groeningen, de maker van The Broken Circle Breakdown) en Any Way the Wind Blows (Tom Barman, 2003). Uit het Nederlandse filmverleden komen Mira (Fons Rademakers, 1971), Spoorloos (George Sluizer, 1988), Het Teken van het Beest (Pieter Verhoeff, 1980) en Het Gangstermeisje (Frans Weizs, 1967). Maar het festival blikt niet alleen terug. Nieuwe films zijn onder meer: Boven is het stil (Nanouk Leopold), De wederopstanding van een klootzak (Guido van Driel) en Matterhorn (Diederik van Ebbinge). Recente films uit Vlaanderen zijn Offline (Peter Monsaert), Little Black Spiders (Patrice Toye), Kid (Fien Troch) en The Broken Circle Breakdown.

filmhuisleeuwarden.nl | filminfriesland.nl

Kid

Levende filmver­toningen
Er gaat niets boven een filmvertoning met live-begeleiding. Het versterkt het gevoel dat er niet even een film doorheen wordt gejast, maar dat er een eenmalige gebeurtenis plaatsvindt. Deze maand zijn er weer een aantal van zulke unieke gebeurtenissen. De 35mm Filmclub (ja, die bestaat) vertoont 17 maart in Filmtheater Luxor in Zutphen Metropolis van Fritz Lang. De film is te zien in de meest recente versie, dus met de vijf­en­entwintig minuten die drie jaar geleden in een filmarchief in Buenos Aires werden teruggevonden. Pianist Ivo Verschoor begeleidt de film op piano. Filmtheater De Lieve Vrouw in Amersfoort vertoont 30 maart de documentaire Over Canto (Ramón Gieling), gevolgd door een live-uitvoering van het legendarische muziekstuk Canto ostinato van Simeon ten Holt. I Compani treedt 8 maart op met het project Diva’s in Filmtheater Lumen in Delft. Filmtheater De Bussel presenteert 10 maart in de Sint-Jansbasiliek in Oosterhout een vertoning van Theodore Dreyers La Passion de Jeanne D’Arc met live-begeleiding door een organist aan het kerkorgel.

filmtheaterluxor.nl | lievevrouw.nl | filmhuis-lumen.nl | filmtheaterdebussel.nl

La Passion de Jeanne D’Arc

Geschreven door