Quen­tin Ta­ran­tino doet met boek­tour­nee Carré aan

Al jaren beweert Quentin Tarantino te stoppen na het maken van tien films om zich volledig te kunnen wijden aan het schrijven van filmboeken. Met de publicatie van Cinema Speculation lijkt hij zijn belofte te houden. Tijdens de internationale promotietournee doet hij ook het Amsterdamse Carré aan.

Op zondag 2 april is het zover: Quentin Tarantino komt naar Nederland. Fans kunnen vanaf morgen een kaartje kopen voor zijn optreden in het Amsterdamse theater Carré. Daar zal de regisseur voorlezen uit zijn nieuwe boek Cinema Speculation en vertellen over films uit jaren zeventig, de hoogtijddagen van de Hollywood Renaissance waar hij zich zo door heeft laten inspireren.

Tarantino debuteerde in 1992 met Reservoir Dogs en werd in één klap gepromoveerd tot boegbeeld van wat toen Nouvelle Violence werd genoemd. Nog negen films volgden, waaronder het met een Oscar-bekroonde Pulp Fiction. Tarantino heeft zich gestaag ontwikkeld tot apologeet en promotor van de genrefilm. Hij maakte onder andere eigen versies van de western (The Hateful Eight, Django Unchained), de oorlogsfilm (Inglourious Basterds) en martial arts/wraakfilm (Kill Bill Vol. 1 en Kill Bill Vol. 2).

In 2021 schreef Tarantino zijn eerste roman, Once Upon a Time in Hollywood, waarin hij een van de hoofdpersonage in zijn gelijknamige film uitdiept. Cinema Speculation is nonfictie en kan gezien worden als een kruising tussen filmtheorie, recensie en persoonlijke geschiedenis. De regisseur nam hierbij het werk van de beroemde en lekker tegendraadse Amerikaanse filmcriticus Pauline Kael als voorbeeld.