Mijke de Jong over Stop Acting Now

'Mijn kracht ligt in de verbeelding'

Mijke de Jong. Foto: Angelique van Woerkom

Mijke de Jong was al fan van Wunderbaum toen het gezelschap haar benaderde voor de regie van Stop Acting Now, toen nog met de werktitel Transition Is the Mission.

“Voor mij zat de uitdaging in het werken met verschillende stijlen: van documentaire tot animatie. We werkten op basis van een treatment. Bij de meeste scènes was er een globaal idee waar het over zou moeten gaan, maar er was veel ruimte voor verrassing. De uiteindelijke film is in de montage ontstaan.”

De montage van die overvloed aan materiaal werd goeddeels uitgevoerd door de in 2014 van de Filmacademie afgestudeerde Lot Rossmark. Ook de rest van de crew was — net als de leden van Wunderbaum — een stuk jonger dan De Jong, die in 1990 debuteerde met het punkdrama In krakende welstand. “Ik vond het mooi om te zien dat die jongere generatie worstelt met dezelfde dilemma’s als wij destijds. Net als de leden van Wunder­­ baum heb ik me wel eens afgevraagd of ik het goeie vak had gekozen, of films maken wel de beste manier is om je betrokkenheid vorm te geven. Inmiddels twijfel ik daar niet meer aan, mijn kracht ligt in de verbeelding.”

“In de film discussiëren de acteurs over het meewerken aan commercials. Daar konden we op de Filmacademie ook eindeloos over praten. Kennelijk zijn dat soort kwesties voor elke generatie hetzelfde, ook al is de benadering anders. Ik vond het fijn om bij mezelf te ontdekken dat die constatering me niet cynisch maakte.”