Gouden Kalf voor Film­cul­tuur naar Mijke de Jong

Mijke de Jong. Foto: Pief Weyman

Het Gouden Kalf voor de Filmcultuur gaat dit jaar naar filmmaker Mijke de Jong. De prijs wordt sinds 1981 uitgereikt aan personen of instanties die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur. Films van De Jong wonnen al twee keer een Gouden Kalf: Tussenstand (2007) voor Beste Regie en Joy (2010) voor Beste Film.

Na een studie aan de Nederlandse Filmacademie debuteerde Mijke de Jong (1959) in 1989 met de film In krakende welstand. Daarna werkte ze als regisseur en/of scenarist aan meer dan twintig speelfilms, korte films, series en tv-films waaronder Layla M., Broos en Allerzielen. Behalve Gouden Kalveren won ze onder andere de Prijs van de Stad Utrecht (In krakende welstand), een Kristallen Beer voor Beste Film tijdens de Berlinale (Bluebird) en de jeugdjuryprijs van Locarno (Het zusje van Katja). Dit jaar komt De Jongs twaalfde speelfilm uit, All Along the Way, gemaakt op basis van het verhaal van tweelingzussen Nahid en Malileh uit Iran, die ze ontmoette tijdens vrijwilligerswerk in kamp Moria op Lesbos.

“Het Gouden Kalf voor de filmcultuur. Halleluja, wat een eer!”, was De Jongs eerste reactie op het nieuws dat ze tijdens het Nederlands Film Festival wordt geëerd. “En wat mis ik die cultuur. De volle bioscoopzalen met hoestende mensen, de festivals, de obscure vertoningen en de gepassioneerde gesprekken. De donkere zaal en de betovering. Moge dit alsjeblieft nooit verdwijnen. Mijn hart, mijn nieuwsgierigheid en het leven zelf zijn mijn gidsen en ik hoop dat dat altijd zo blijft. Dat ik samen met al die talenten om mij heen films kan blijven maken, die de blik van de kijker een klein beetje kantelt en zachter maakt. Bij ieder verhaal ontstaan er weer nieuwe contacten en verbindingen. Jong-oud, zwart-wit, om de hoek-ver weg en alles wat daar tussen zit. Zo wordt de wereld steeds groter. Wat heb ik toch een prachtig vak.”