Focus: Filmkijken voor een betere wereld

Capharnaüm

Klein maar fijn. Zo doet het International Film Festival Gorinchem (IFFG) het. De derde editie van het festival (11 t/m 14 april) telt ruim twintig arthousefilms. De meeste zijn eerder te zien geweest, maar een paar beleven hun première op het festival.

Altijd spannend, een nieuw filmfestival beginnen, want na de enthousiaste eerste editie is het de vraag of er toekomst in zit. Vorig jaar beantwoordden de organisatoren van het International Film Festival Gorinchem die vraag met een hartgrondig ja. In de tweede editie vertoonde het festival geen zeven films, zoals in de eerste editie, maar achttien. Dit jaar is het met 21 titels nog weer wat groter geworden.

Ook fijn: iedereen is welkom, want in de deftige doelstelling van het festival staat dat het bedoeld is ‘voor burgers uit alle lagen van de bevolking, ongeacht hun sekse, geaardheid, geloofsovertuiging of afkomst’. Ook zet het festival nogal hoog in met wat het beoogt. Het doel is ‘het verruimen van de blik van bezoekers’ door het ‘aanbieden van films met mondiale, sociale en ecologische thema’s’. Zulke films dragen bij ‘aan begrip, ruimte voor elkaar en een gezonde samenleving’. Filmkijken voor een gezonde samenleving: wie wil dat niet!?

Achter de gedragen doelstellingen schuilt een nuchter en plezierig festival dat zich afspeelt in drie sfeervolle theaters in de oude binnenstad: Theater De Vijfzinnen, Theater Peeriscoop en Theater ’t Pand. Te zien is een selectie van de beste arthousefilms uit het afgelopen jaar. Daaronder natuurlijk Roma, waarmee Alfonso Cuarón de Oscar voor beste regisseur won, en Capharnaüm (Nadine Labaki), winnaar van de publieksprijs op het filmfestival van Rotterdam. Een paar andere titels: Las herederas (Marcelo Martinessi), Woman at War (Benedikt Erlingsson), Another Day of Life (Raúl de la Fuente), Leto (Kirill Serebrennikov), Pájaros de verano (Christina Callejo en Ciro Guerra) en Wajib (Annemarie Jacir).

Naast de best-of-films van vorig jaar zijn er in aanwezigheid van de regisseurs drie Nederlandse premières van internationale films. De Letse (jeugd)film Paradize ’89 (Madara Dislere) kijkt door de ogen van twee zusjes naar de politieke en sociale turbulentie in 1989 in Letland. In Zer (Kazim Öz) gaat een Turkse jongen, die in New York woont, op zoek naar zijn roots in Turkije. In het Peruviaanse Los vientos del sur (Franco Garcia) blikken een opa en zijn kleindochter, die elkaar vijftien jaar niet hebben gezien, terug op de kronkelige familiebanden.

iffg.nl