Kort – december 2022

LeoLeo: Het alpacafeest!

Een overzicht van alle films die uitkomen in december 2022 en niet zijn besproken in Filmkrant #452.

LeoLeo: Het alpacafeest!
Rik Sinkeldam, Andy van Veen | Alpaca’s zijn al jaren hip (er zijn zelfs high tea’s met alpaca’s), dus een grote filmdoorbraak voor de knuffelbare beesten kon niet uitblijven. Deze vrolijke muzikale kinderfilm speelt zich af op de boerderij van Boer Hector in Peru, waar alpaca’s Lea en Luis vredig samenleven. Ze krijgen gezelschap van derde alpaca Leo, die zich in een mum van tijd aanpast aan het leven op de boerderij. Maar als Lea en Leo een feest willen organiseren voor de bijna jarige Luis, verloopt niet alles zoals gepland. Te zien vanaf 7 december 2022.

Lyle, Lyle, Crocodile
Will Speck, Josh Gordon | Als u het ons vraagt, zijn krokodillen niet per se de gezelligste hoofdpersonen voor een (kinder)film, maar daar dachten de makers van Lyle, Lyle, Crocodile (in het Nederlands uitgebracht als Wil de Krokodil – what’s in a name?) blijkbaar anders over. Gelukkig lijkt Lyle een zeldzaam sympathieke (en zingende!) krokodil, die zijn dagen vooral vult met muziek, badderen en het eten van kaviaar. Lyle woont op zolder in een New Yorks appartement en bouwt daar een hechte band op met de jongste zoon van het gezin. Maar als Lyle bedreigd wordt door een boze buurman, moeten ze samen met Lyle’s eigenaar bewijzen dat een krokodil óók gewoon een keurige huisgenoot kan zijn. Wij snappen die buurman wel, maar wellicht bewijst Lyle ons ongelijk. Te zien vanaf 7 december 2022.

The Offering
Oliver Park | Nadat hij vijftien jaar geleden gebrouilleerd raakte met zijn orthodox-joodse vader, keert Arthur samen met zijn zwangere vrouw terug naar zijn ouderlijk huis. Daar blijkt van alles mis te zijn. Niet gek, want vader Saul runt een mortuarium voor de Joodse gemeenschap. Niets mis mee natuurlijk, totdat er een lijk wordt binnengebracht waarin een demon blijkt te huizen. Deze ‘Abyzou’ is volgens de mythe verantwoordelijk voor miskramen en kindersterfte en aangezien we hier met een horrorfilm van doen hebben, kan dat haast niet anders dan fout gaan. Te zien vanaf 8 december 2022.

Avatar: The Way of Water
James Cameron | Je hebt uitgekeken naar, je hebt lang verwacht, en dan heb je dit vervolg op het baanbrekende spektakelstuk uit 2009. Direct na het massasucces van dat eerste deel werd dit vervolg al aangekondigd, in eerste instantie voor release in 2015. Cameron had iets langer nodig om met zijn effecten nog wat meer banen te breken. Aan delen 3, 4 en 5 wordt ondertussen ook al gewerkt. Koren op de molen van Filmkrant-redacteur Hugo Emmerzael, die The Way of Water ongezien bovenaan zijn Top 5 van het jaar zette. Te zien vanaf 14 december 2022.

Hotel Sinestra
Michiel ten Horn | Nieuwe familiefilm van bekroond regisseur Michiel ten Horn, die doorbrak met lovend ontvangen, prijswinnende films als De ontmaagding van Eva van End (2012) en Aanmodderfakker (2014). Hotel Sinestra mikt op een wat jonger publiek en speelt met de vraag wat er gebeurt als je je ouders ‘weg wenst’. Tijdens een skivakantie in de Zwitserse Alpen besluit Ava in een boze bui dat het een goed idee is om haar ouders weg te wensen. Met als gevolg dat de volgende dag ineens álle volwassenen uit het hotel zijn verdwenen. Dat is natuurlijk heel even leuk, totdat de stroom in het hotel uitvalt en paniek uitbreekt onder de achtergebleven kinden. Aan Ava en haar vrienden de taak om de volwassenen terug te vinden. Te zien vanaf 14 december 2022.

Oeps! Kids overboord
Toby Genkel, Sean McCormack | Vervolg op de jeugdanimatie Beestenboot uit 2015, maar die zal de doelgroep zich niet herinneren. De meeste andere filmkijkers trouwens ook niet. In die eerste film moesten allerlei dieren zich op een Ark uit de voeten maken voor de naderende apocalyps, maar was Noah in geen velden of wegen te bekennen. Nu de Ark in dit vervolg eenmaal vaart, blijkt het ook niet allemaal van een leien dakje te gaan voor beestjes Finny en Leah. Te zien vanaf 14 december 2022.

De notenkraker en de toverfluit
Georgi Gitis | Muzikaal kerstavontuur met een twist op het klassieke sprookje. Wanneer Marie een wens doet, komt haar speelgoed tot leven. Dat heeft als vervelend bijeffect dat Marie net zo klein wordt als het speelgoed. Een soort Toy Story (1995), maar dan net een tikkie grimmiger. Marie’s lelijke notenkraker blijkt in werkelijkheid een vervloekte prins te zijn en moet samen met haar ‘speelgoedvrienden’ op reis naar Bloemenland om die vloek te verbreken. Te zien vanaf 15 december 2022.

Not Knowing
Leyla Yilmaz | Dit drama, over een ambitieuze tiener die in het nauw komt als hij ervan wordt beschuldigd homoseksueel te zijn, werd in zijn thuisland Turkije overladen met prijzen. Internationaal was de ontvangst minder hartelijk: ‘Een afschrikwekkend verhaal dat meer waarde heeft als ‘boodschap van algemeen nut’ dan als menselijk drama’, oordeelde The Guardian. Te zien vanaf 15 december 2022.

Ernest & Celestine: op avontuur in Brabbelland
Jean-Christophe Roger | ‘Brabbelland’ klinkt misschien als de zoveelste overbodige talkshow op een van de tv-zenders, maar is in deze kinderfilm gelukkig een véél leukere plek. Althans, dat was het ooit, voordat muziek in het hele land verboden werd. De schuchtere beer Ernest en kordate muis Célestine reizen naar Brabelland om ervoor te zorgen dat de bewoners de muziek én het plezier weer terugvinden. Oorspronkelijk gebaseerd op een populaire kinderboekenreeks. De eerste, met waterverf geschilderde Ernest en Celestine-film werd in 2012 genomineerd voor een Oscar voor Beste Animatie. Te zien vanaf 21 december 2022.

Het feest van tante Rita
Dennis Bots | Het is de maand van de vrolijke familiefilms en daarbij kunnen ook Nederlandse filmmakers niet achterblijven. In Het feest van tante Rita gaan vrienden Theo en Lulu op vakantie naar de camping, waar ze worden uitgenodigd voor het populaire feest uit de titel. Maar wat een vrolijk familiefeest moet worden, komt uiteraard eerst in gevaar. Er is een leeuw ontsnapt en de auto start niet meer. Aan leeuwenvanger Frank Vonk en bijziende buschauffeur Najib Amhali de taak om Theo en Lulu alsnog op het dansfeest te krijgen. Hoe dan ook: alle bekende hits van de Minidisco komen voorbij. Regisseur Bots maakte eerder geliefde en prijswinnende jeugdfilms als Achtste-groepers huilen niet (2012) en Oorlogsgeheimen (2014). Te zien vanaf 21 december 2022.

Puss in Boots: The Last Wish
Joel Crawford | Na ruim tien jaar is er eindelijk weer een nieuw hoofdstuk in het Shrek-universum, met de terugkeer van de Gelaarsde Kat (stemwerk van Antonio Banderas). Een sluwe kat verleert nooit zijn streken, maar de Gelaarsde Kat lijkt nu toch echt acht van zijn negen levens te hebben verspeeld met zijn roekeloze gedrag. Daarom besloot hij door het Zwarte Woud te trekken om een mythische Wensster te vinden, zodat hij zijn verloren levens kan terugvinden. Daarvoor heeft hij wel de hulp nodig van zijn gezworen vijand: Kitty Poezelpootje (wij verzinnen de namen ook niet). Te zien vanaf 21 december 2022.

De Tatta’s
Jamel Aattache | Een film die al voor release voor flink wat rumoer zorgde. Het uitgangspunt van De Tatta’s klinkt als iets wat twintig jaar geleden óók al een slecht idee was: rijk, wit gezin uit het Gooi raakt alle bezittingen kwijt en moet daarom ‘noodgedwongen’ haar intrek nemen in een flatje in de Bijlmer. Na een storm van kritiek over stigmatisering werd de Bijlmer ingeruild voor een ‘fictieve’ achterstandswijk. De distributeur verdedigde de film door te stellen dat ‘het idee kwam van iemand van Indiase en iemand van Algerijnse afkomst’. Hoofdrollen zijn weggelegd voor acteurs en tv-persoonlijkheden Leo Alkemade en Leonie ter Braak. Te zien vanaf 22 december 2022.

I Wanna Dance: The Whitney Houston Movie
Kasi Lemmons | Muzikale biopic over het leven van de in 2012 overleden Whitney Houston. De film behandelt het leven en de muziek van Houston en lijkt een soortgelijk stramien te volgen als dat van recente muzikale biopics als Bohemian Rhapsody (2018, over Freddy Mercury), Rocketman (2019, Elton John) en Respect (2021, Aretha Franklin). De hoofdrol is weggelegd voor de talentvolle Britse Naomi Ackie, die eerder indruk maakte met rollen in de series The End of the F***ing World (2017-19) en Master of None (2015-21). Regisseur Kasi Lemmons maakte reeds de sterke biopic Harriet (2019), over het leven van Harriet Tubman. Te zien vanaf 22 december 2022.

Hallelujah: Leonard Cohen, A Journey, A Song
Dayna Goldfine & Dan Geller | De gezaghebbende fansite LeonardCohenFiles.com vermeldt maar liefst 645 officieel uitgebrachte coverversies van Cohens oorspronkelijk in 1984 verschenen lied ‘Hallelujah’. Laatste update: juni 2017, dus inmiddels zullen er nog tientallen bij gekomen zijn. Geen wonder dat de makers van deze documentaire juist die song kiezen als prisma om Cohens leven en werk door te beschouwen. Te zien vanaf 29 december 2022.

M3GAN
Gerard Johnstone | Nieuwe horrorfilm die de klassieke poppenhorror van Chucky mengt met een vleugje kunstmatige intelligentie. ‘M3GAN’ is een levensechte pop die speciaal geprogrammeerd is om kinderen en ouders bij te staan in de hel die opgroeien heet. De robotpop kan luisteren, praten, kijken en leren, zodat ze bijna een soort extra oppas in huis wordt. Maar we kennen dit genre langer dan vandaag, dus weten één ding zeker: met zo’n pop in huis kan het niet anders dan een heel bloederig gedoetje worden. Zeker als de bedenker van de pop besluit om een nieuw prototype uit te testen op haar achtjarige nichtje. Te zien vanaf 5 januari 2022.

Poker Face
Russell Crowe | Thriller die zich afspeelt in de pokerwereld. Russell Crowe speelt techmiljardair Jake, die er een iets te fanatieke pokerhobby op nahoudt. Maar met al het geld in de wereld valt er natuurlijk weinig te winnen, dus verzint Jake iets nieuws: hij nodigt zijn beste vrienden uit en lokt ze met de belofte dat ze “meer geld kunnen winnen dan ze ooit hadden durven dromen”. Natuurlijk blijkt er een addertje onder het gras te zitten, want om deel te kunnen nemen, moeten ze hun “diepste geheimen” op tafel gooien. Crowe kroop voor deze pokerthriller zelf weer eens op de regiestoel, voor het eerst sinds historisch drama The Water Diviner uit 2014. Te zien vanaf 5 januari 2023.

Presque
Bernard Campan & Alexandre Jollien | Feelgoodfilm uit de mal van Intouchables (2011), maar dan niet met racisme maar met validisme als bron van lering ende vermaak. Begrafenisondernemer Louis rijdt per ongeluk de driewieler van Igor aan, een veertigjarige ‘scherpe geest in een gehandicapt lichaam’, aldus de officiële synopsis. Hij wordt gespeeld door coregisseur Jollien, die daadwerkelijk een hersenverlamming heeft. Igor en Louis belanden samen op een road trip in Louis’ lijkwagen. Te zien vanaf 5 januari 2023.

Wilde Waard
Stijn Philips | Natuurdocumentaire van 50 minuten, uitgebracht in het kader van de reeks Nature On Tour, over de Alblasserwaard, een oud-Hollands weidegebied in het zuiden van het Groene Hart. De uitgestrekte weilanden, doorkruist met plassen en sloten, zijn het leefgebied van grutto’s, purperreigers, hazen, brandganzen, reeën, heikikkers, bruine kiekendieven en argusvlinders. Te zien vanaf 5 januari 2023.