Filmfocus – 23 december 2015

  • Datum 23-12-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

SAIGON LOVE STORY

Troostfilms
cinemasia.nl
In het echte leven gaat het meestal anders toe, maar het mooie van film is dat arme personages aan het eind van de film steenrijk kunnen zijn, slapjanussen veranderd kunnen zijn in superhelden en schoonheidskoninginnen in de armen vallen van lelijkerds. Onder de titel Underdog Hero besteedt het CinemAsia Filmfestival, dat van 20 t/m 30 mei in het Ketelhuis wordt gehouden, aandacht aan troostfilms, die bij Aziatische kijkers de hoop levend houden dat de wereld ooit in een aards paradijs verandert. Zoals in de musical saigon love story (Ringo Le, 2006), waarin twee arme jonge Vietnamese sloebers door een gelukkig toeval uit de ellende raken en bij elkaar de hemel vinden. In de Japanse komedie the handsome suit (Tsutomu Hanabusa, 2008) verandert een oerlelijke dikkerd door een magisch pak in een hunk voor wie bloedmooie vrouwen in katzwijm liggen. Naast deze troostfilms vertoont het festival een selectie recente en klassieke Indonesische films. Onder de titel FilmLab stelt het festival drie jonge Aziatische talenten in staat om een korte film te maken die tijdens het festival wordt vertoond. Traditioneel vertoont het festival ook een selectie Aziatische gayfilms. Kinderen komen aan bod in het onderdeel CinemAsia Junior. Een selectie van het programma rouleert tot 13 juni door Lantaren/Venster, ’t Hoogt, Filmhuis Den Haag, Plaza Futura en Vera.

Seks is hel
smartprojectspace.net
De Franse filmmaakster Catherine Breillat trok een jaar of tien geleden veel aandacht met films waarin seks de hel was, zoals romance, à ma soeur en sex is comedy. Komt het doordat expliciete seks in artfilms geen opzien meer baart dat het rond de maakster stil is geworden? Haar laatste films waren in Nederland niet meer te zien. Smart Cinema vind dat onterecht en vertoont Breillats laatste film barbe blue (Blauwbaard, 2009). Maar er is meer te zien, zoals de Amerikaanse documentaire prodigal sons (Kimberly Reed), waarin de maker, die van man in vrouw veranderde, zijn oude school bezoekt. In de Estse film the temptation of st. tony (Veiko Õunpuu) belandt een middle manager in een midlife crisis. De film draaide dit jaar in de Tiger Competitie in Rotterdam. En in het Zweedse drama guidance (Johan Jonason) raakt een stel verstrikt in therapiesessies. Ook nog te zien in Smart Cinema zijn de films van vorige maand: street days (Levan Koguashivili), fortapasc (Marco Risi), the sentimental engine slayer (Omar Rodriguez-Lopez) en died young, stayed pretty (Eileen Yaghoobian).

barbe blue

 

Geliefd vaderland
kriterion.nl
Hoe zien Noord-Koreaanse speelfilms eruit? Tonen ze alleen maar lachende boeren en arbeiders die voor hun geliefde vaderland het liefst dag en nacht werken? We weten het niet, maar dat gaat veranderen, want Kriterion presenteert 28 en 29 mei het eerste Noord-Koreaanse filmfestival in Nederland. Het programma bestaat uit een selectie speelfilms, dat een beeld schetst van het hedendaagse Noord-Korea. Op dit moment van schrijven zijn de titels nog onbekend. Wel staat vast dat er een registratie is te zien van de laatste editie van de Arirang Massaspelen in Pyongyang. Ooit honderdduizend Koreanen synchroon gymnastische oefeningen zien doen in een stadion? Leni Riefenstahl draait zich jaloers om in haar graf.

Spanje komt
melkweg.nl
Hoe zou het zijn met het festival Semana de Cine Español, waarvan de derde editie al weer drie jaar geleden in Melkweg Cinema plaatsvond? Goed nieuws: de vierde editie staat definitief gepland voor volgend jaar. Om het wachten te verzachten presenteert Melkweg Cinema van 6 t/m 12 mei als voorproefje de Semanita de Cine Español. In het Spaanse ‘filmweekje’ zijn vier voorpremières te zien van niet de minste makers: habitacion en roma (Julio Medem), agora (Alejandro Amenábar), yo, también (Alvaro Pastor en Antonio Naharro) en gordos (Daniel Sancherz Arevalo).

habitacion en roma

Maar Israël is er
provadja.nl
Het kan geen filmtheaterbezoeker zijn ontgaan dat de laatste jaren uit Israël uitstekende films komen. Provadja in Alkmaar zet de speelfilm- en documentaire-hoogtepunten op een rijtje: the band’s visit (Eran Kolirin), lebanon (Samuel Maoz), close to home (Vardit Bilu en Dalia Hagar), broken wings (Nir Bergman), avenge but one of my two eyes (Avi Mograbi) en eyes wide open (Haim Tabakman).

Nieuw en nostalgie
eyefilm.nl
De Italiaanse cinema staat de laatste jaren volop in de aandacht. Dat is wel eens anders geweest, want na de gouden naoorlogse decennia zakte de Italiaanse film ver weg. De wonderbaarlijke herrijzenis in de afgelopen jaren, met als hoogtepunten il divo en gomorra, bewijst misschien dat Italië nog steeds een religieus land is. Of ligt de verklaring in het nuchtere feit dat de overheid film financieel beter is gaan ondersteunen? Hoe dan ook, wie wil weten hoe de Italiaanse cinema ervoor staat, kan van 6 t/m 9 mei in Eye (Filmmuseum) terecht bij New Italian Cinema Events (NICE). Het rondreizende festival, dat films van nieuwe talenten vertoont, wordt voor de twintigste keer gehouden. Het programma telt zeven films, zoals altijd uiteenlopend van lichtvoetig naar dramatisch. De films zijn: la casa sulle novole (Claudio Giovannesi), lezione (Alessandro Baricco), pa-ra-da (Marco Pontecorvo), viola di mare (Donatella Maiorca), ex (Fausto Brizzi), diverso da chi? (Umberto Carteni) en la siciliana ribelle (Marco Amenta). De laatste film was overigens al eerder in Nederland te zien. Naast deze films vertoont Eye een terugblik op de Italiaanse cinema uit 1960. Nostalgie is onvermijdelijk, want in dat jaar werden geweldige films gemaakt: rocco e is suoi fratelli (Luchino Visconti), la ragazza con la valigia (Valerio Zurlini), la grande guerra (Mario Monicelli), la ragazza in vetrina (Luciano Ammer) en tutti a casa (Luigi Comencini).

diverso da chi?

Polanski en zijn kast
eyefilm.nl
Wie denkt dat de Oost-Europese communistische cinema alleen sociaal-realistische films heeft opgeleverd wacht in Eye (Filmmuseum) een verrassing. E*Cinema presenteert 25 mei in samenwerking met De Filmbank onder de titel ‘Vijftig jaar Poolse avant-garde 1930-1980’ een selectie korte experimentele films van vijf legendarische Poolse filmmakers. Het programma duurt zeventig minuten. Het bevat onder meer de volgende films: labirynt (Jan Lenica, 1963), la bête (Walerian Borowczyk, 1975), dom (Jan Lenica en Walerina Borowczyk, 1958) en twee mannen en een kast (Roman Polanski, 1958).

Sarajevo’s veerkracht
filmhuisdenhaag.nl
Het Sarajevo Filmfestival ontstond in 1993 tijdens de belegering van de stad door de Serviërs. De bevolking liet ermee zien dat men zich niet tot een cultuurloos, barbaars bestaan liet dwingen. De eerste editie trok vijftienduizend bezoekers, maar inmiddels zijn dat er honderdduizend. Daarmee is het Sarajevo Filmfestival het belangrijkste in de regio. Filmhuis Den Haag presenteert van 6 t/m 16 mei onder de titel ‘The best of Sarajevo Filmfestival’ een selectie van de laatste editie. Te zien zijn films uit Bosnië-Herzegovina, Slovenië, Servië, Macedonië, Roemenië en Kroatië. Een paar titels: slovenian girl (Damjan Kozole, 2009), blacks (Goran Devic, Zvonimir Juric, 2009), ordinary people (Vladimir Perisic), donkey (Antonio Nuic, 2009) en the happiest girl in the world (Radu Jude, 2009). Ook is er werk van videokunstenaars uit de Balkanregio te zien. Een aantal filmmakers, acteurs en producenten zijn aanwezig.

slovenian girl

Liever geen humor
filmhuisdenhaag.nl
Filmhuis Den Haag vertoont een selectie van het vorige maand in het Ketelhuis gehouden Israëlische filmfestival Filmisreal. Te zien is onder meer de documentaire forever scared (Dorit Zimbalist, 2009), over de Israëlische Palestijn Sayed Kashua, die als columnist en scriptschrijver van de tv-soap arab labor met een humoristische blik naar de relatie tussen Israëlische Joden en Palestijnen kijkt. De humor wordt hem door dogmatische kringen aan beide kanten niet in dank afgenomen. De documentaire the judge portretteert Aharon Barak, de voormalige president van het Israëlische hooggerechtshof. De documentaire gay days (Yair Qedar, 2009) gaat over de Israëlische homoscène. refugees (Shai Carmeli-Polak) klaagt het Israëlische beleid voor Afrikaanse vluchtelingen aan. Als enige speelfilm is jaffa (Keren Yedaya, 2009), die vorig jaar in Cannes draaide, te zien.

Giethoorn aan de rivier
lantaren-venster.nl
Lantaren/Venster struint rond in het Nederlandse filmverleden. Het filmtheater vertoont vier klassiekers, waarvan er twee zelden te zien zijn. Gerard Rutten en Johan de Meester maakten in 1936 rubber, over liefde en overspel in het Indische koloniale milieu van de rubberplantages. Van de film is ruim een uur overgeleverd, de rest is verloren gegaan, maar dat uur is een hoogtepunt in de vooroorlogse Nederlandse cinema. Een te weinig geziene klassieker is ook dorp aan de rivier, het speelfilmdebuut uit 1958 van Fons Rademakers. De zwart-wit verfilming van de roman van Anton Coolen werd genomineerd voor een Oscar en geselecteerd voor het festival in Cannes. Bekender is max havelaar (1976), Rademakers’ verfilming van Multatuli’s aanklacht met Peter Faber als assistent-resident in Lebak, die het koloniale onrecht aanklaagt. De korte reeks wordt besloten met Nederlands bekendste klassieker: Bert Haanstra’s in Giethoorn spelende fanfare (1958).

Zoekende jongeren
laff.nl
Staan jongeren in Latijns-Amerika anders in het leven dan hun leeftijdgenoten in Nederland? Wie het wil weten, moet het Latin American Filmfestival bezoeken. In de zesde editie van het festival, dat van 6 t/m 14 mei in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht wordt gehouden, staan jongeren centraal. Volgens festivaldirecteur Jessica de Jaeger gaan opvallend veel hedendaagse Latijns-Amerikaanse films "over jongeren die op zoek zijn naar hun bestaansrecht en de zin van hun leven."
Zoals in de openingsfilm the famous and the dead van de Braziliaan Esmir Filho. De debuutfilm voert een puber op die idolaat is van Bob Dylan. Zijn liefde voor de oude bard maakt hem op school tot een buitenbeentje. De film geeft een ander beeld van Brazilië dan de clichés over geweld in de favela’s en het swingende carnaval.
Dat geldt ook voor contracorriente (Javier Feuntes Léon), waarin een getrouwde man in een Peruviaans dorpje worstelt met zijn verliefde gevoelens voor een kunstenaar. De film won de publieksprijs op het Sundance Festival. Ook te zien: de voorpremière van de Argentijnse psychothriller el secreto de sus ojos (Juan José Campanella), waarin een gepensioneerde openbare aanklager zich vastbijt in een oude, nooit opgeloste moordzaak. De film won dit jaar de Oscar voor beste buitenlandse film. Tragikomisch is la nana (Sebastián Silva), dat de Chileense klassenverhoudingen op de korrel neemt. Een oude huishoudster is not amused als haar werkgeefster een nieuwe huishoudster inhuurt en laat dat ook merken. Naast speelfilms vertoont het festival documentaires, waaronder twee van José Padilha, die een paar jaar geleden de Gouden Beer won in Berlijn met de keiharde favelafilm tropa de elite. Zijn documentaire garapa portretteert drie straatarme families; secrets of the tribe gaat over onzuivere motieven van antropologen in het onderzoek van primitieve stammen. Verder vertoont het festival een selectie Latijns-Amerikaanse studentenfilms. Ook wordt er gedebatteerd over de stand van zaken na tweehonderd jaar onafhankelijkheid in een aantal Latijns-Amerikaanse landen.

the famous and the dead

Verwoeste stad
lantaren-venster.nl
Ajaxfans, nou ja fans, die naar aanleiding van de bekerfinale het bombardement van de Duitsers in 1940 op Rotterdam graag nog eens overdoen, kunnen inspiratie vinden op 2 mei in Lantaren/Venster bij het filmprogramma Verwoeste stad — de oorlog. Het in samenwerking met het gemeentearchief Rotterdam georganiseerde programma bevat vier films over het Duitse bombardement en de gevolgen: een Duits bioscoopjournaal uit 1940, de korte film verwoestingen in rotterdam (Jan Koelinga, 1940), de korte film rotterdam aan den slag (Herman van der Horst, 1945), en en toch… rotterdam, een Polygoonjournaal uit 1950 over de wederopbouw.

Upload Cinema
uploadcinema.net
Time to play is het thema van de mei-editie van Upload Cinema. Wat doen mensen met games en wat doen games met mensen? Gastcuratoren zijn journalist Coen van Zwol en docent Nieuwe Media David Nieborg. Schrijf je in op uploadcinema.net en kom kijken in De Uitkijk Amsterdam, Cinerama Rotterdam of Filmhuis Den Haag.

Geschreven door