Filmfocus – 20 december 2015

  • Datum 20-12-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Women Without Men

Magische tuin
doku-arts.com
Het internationale festival voor kunstdocumentaires Doku.Arts is toe aan zijn eerste lustrum. De eerste twee edities vonden plaats in Berlijn, maar sinds 2008 vindt het festival in het huidige Eye plaats. De jubileumeditie, die van 9 t/m 13 juni wordt gehouden, opent met de voorpremière van women without men, het speelfilmdebuut van kunstenaar en fotograaf Shirin Neshat, die na de Islamitische Revolutie van 1979 Teheran inruilde voor New York. In 1990 keerde ze terug en fotografeerde een groot aantal Iraanse vrouwen. Het resulteerde in de fotoserie Women of Allah, die haar internationale bekendheid bezorgde. Het magisch-realistische women without men speelt zich af in Iran in de zomer van 1953 en portretteert vier vrouwen: een in een liefdeloos huwelijk gevangen vrouw, een hoer, een politieke activiste en een traditioneel levende vrouw. De vier treffen elkaar in een magische tuin. De film won in Venetië de Zilveren Leeuw. Het festival besteedt dit jaar met documentaires over kunstenaars, tentoonstellingsmakers, verzamelaars en musea veel aandacht aan de (moderne) kunstwereld. Op het programma staat onder meer the treasure cave van Bahman Kiarostami, de zoon van filmmaker Abbas. De film geeft een beeld van de uitzonderlijk rijke, maar weggemoffelde, collectie westerse moderne kunst in het Museum of Contemporary Art in Teheran. Meguma Sasaki portretteert in herb and dorothy het in minimal art gespecialiseerde kunstverzamelaarsechtpaar Herb en Dorothy Vogel. Danila Cahen onderzoekt in friendly enemies de vaak gespannen verhouding tussen curators en kunstenaars. Het programma bevat ook vier Nederlandse premières van muziekdocumentaires, onder meer over Brian Eno. In de categorie leuk valt we who lived la dolce vita, dat ingaat op de betekenis van Fellini’s beroemdste film, die vijftig jaar geleden in première ging. De maker, Gianfranco Mingozzi was assistent regisseur bij la dolce vita.

Bezetting met muziek
melkweg.nl
Melkweg Cinema presenteert in het kader van de 13de editie van het Amsterdam Roots Festival van 11 t/m 16 juni het programma ‘Roots in beeld’. Het had misschien beter ‘Roots in beeld en geluid’ kunnen heten, want het programma staat in het teken van wereldmuziek. Te zien zijn vier documentaires. In checkpoint rock; songs from palestine (Fermin Mugururza, Javier Coruera, Spanje, Palestina, 2009) gaan de makers op zoek naar muziek in de bezette Palestijnse gebieden. In chamamé (Cosima Lange, Argentinië, 2007) draait het om de Argentijnse muziekstijl chamamé. uhm kulthum, a voice like egypt (Michael Goldman, Egypte, 1996) spreekt voor zichzelf: er is altijd behoefte aan films over de grootste Arabische zangeres aller tijden. En in santo domingo blues: los tigueres de la bachata (Alex Wolfe, Dominicaanse Republiek, 2004) wordt duidelijk waarom de bachata — gitaarblues uit de Dominicaanse Republiek — bij latino-immigranten in New York populair is.

Latijns Amerika in de openlucht
laff.nl
Het Latin America Filmfestival (LAFF), dat vorige maand een succesvolle editie in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht beleefde, gaat onder het motto LAFF on tour nog even door in de openlucht. Plaza Futura vertoont 4 juni la zona (Rodrigo Plá, Mexico, 2007) en een dag later habana blues (Benito Zambrano, Spanje, 2005). Chassé Cinema vertoont 10 juni op het Nonnenveld fresa y chocolate (Tomás Gutiérrrez Alea, Cuba, 1994). De Verkadefabriek laat 12 juni familia rodante (Pablo Trapero, Argentinië, 2004) door de projector lopen. En het Amersfoortse Dias Latinos vertoont 1 juli antônia (Tata Amaral, Brazilië, 2006).

habana blues

Nog zeven keer naar buiten
idfx.nl
Stichting IDFX presenteert in het Park Valkenburg in Breda van 4 juni t/m 9 juli iedere vrijdagavond (als het droog is) een film. De films komen uit de collectie van Cultvideotheek Next Page. Te zien zijn: 4 juni de misdaadthriller chaser (Na Hong-jin, 2008), 11 juni de zwarte komedie crimen ferpecto (Alex de la Iglesia, 2004), 18 juni de romantische thriller just another love story (Ole Bornedal, 2007), 25 juni de martial art film ashes of time (Wong Kar-wai, 1994), 2 juli de Woodstock-nostalgie taking woodstock (Ang Lee, 2009) en 9 juli de scifi-verrassing van vorig jaar district 9 (Neil Blomkamp, 2009).

ashes of time

De leeuw slaapt vannacht
beeldvoorbeeld.nl
Is er deze zomer in Zuid-Afrika iets aan de hand? Ook het jaarlijkse Beeld voor Beeld-festival, dat van 2 t/m 6 juni in het Tropentheater wordt gehouden, grijpt het WK Voetbal aan voor extra aandacht, want de 21ste editie van het documentairefestival over cultuur en beeldvorming staat in het teken van Zuid-Afrika. In totaal staan ruim twintig films op het programma. Speciale gasten zijn de documentairemakers Francois Verster en Saskia Vredeveld, die beiden in Zuid-Afrika zijn geboren en films over het land hebben gemaakt. Van Verster zijn drie films te zien, waaronder het met een Emmy Award bekroonde a lion’s trail, dat op zoek gaat naar de Zulu-oorsprong van de junglehit ‘The lion sleeps tonight’. Ook van Vredeveld staan meerdere films op het programma, waaronder de wereldpremière van haar laatste film black diamonds, over de zwarte elite in Zuid-Afrika. Ook het digitale kanaal Holland Doc besteedt aandacht aan haar werk. Verder vertoont het festival twee vroege Zuid-Afrikaanse films: de voortrekkers (196) en the rose of rhodesia (1918). Naast Zuid-Afrika is er aandacht voor Indonesië. Te zien zijn onder meer de eerste in 1912 in dat land gemaakte beelden. En zoals altijd vertoont het festival een selectie studentenfilms. Bijna alle makers van de vertoonde films zijn op het festival aanwezig.

De grote vijf
filmhuisdenhaag.nl
Vijf culturele instellingen in Den Haag, die zichzelf voor het gemak Big 5 noemen, haken in op het WK Voetbal met het programma ‘Big 5 in town’. Filmhuis Den Haag doet eraan mee met een programma van Zuid-Afrikaanse speelfilms, documentaires, animaties en korte films. Samensteller van het programma is Heidi Lobato, de directeur van het festival Africa in the picture. Aryan Kaganof (naar de klote!, shabondama elegy) is te gast op het festival.

Afrika scoort!
tropentheater.nl/afrikascoort
Hoe beleeft men in Afrika het WK voetbaltoernooi? Het Tropentheater presenteert onder de titel ‘Afrika scoort!’ vanaf 12 juni een interactief spektakel rond de voetbalwedstrijden van Afrikaanse teams. In het Tropenmuseum zijn dagelijks actuele reportages van Afrikaanse journalisten te zien. De kleine zaal van het Tropentheater vertoont live de voetbalwedstrijden op groot doek. Nagepraat wordt er in het tot Afrikaans sportcafé omgebouwde Soeterijn Café met journalisten, Afrikakenners, schrijvers en voetballers.

Voetballer wil profcontract
brabantfilm.nl
In een aantal Brabantse filmtheaters vindt van 28 mei t/m 27 juni de 5de editie van het festival Film in Brabant plaats. Het festival richt zich op werk van Brabantse filmmakers. Dit jaar ligt de focus op documentaires. Twee films beleven hun première op het festival: inhale exhale (Jean Counet) en hemels bewegen (Wout Conijn). inhale exhale portretteert het dagelijkse leven in een ziekenhuis in Estland, hemels bewegen volgt drie lichamelijk gehandicapte fietsers op een tocht door het Himalayagebied. De overige films zijn: amplify me to the moon (Kuba Szutkowski), een portret van kunstenaar Dick Verdult, de korte kermisimpressie carrousel (Ton van Zantvoort), drona & ik (Catherine van Campen), een portret van een autistisch jongetje, het kwaad buiten (Joost Seelen), over inwoners van Vught die in de Tweede Wereldoorlog in de buurt van kamp Vught woonden, laatste kans (Herman Boeijen), over de poging van een Marokkaans-Nederlandse voetballer om een profcontract te krijgen, de korte psychedelische trip lovely planet (Ton van Zantvoort), mevrouw pinas (Carine van Vugt, Jeroen Neus), over de jeugdherinneringen van een Surinaamse vrouw, en schoonheid en dood (Dagmar Brendecke), een portret van kunstenaar Carolein Smit. Ook presenteert CosyMo’s Solar Cinema weer op verschillende plekken openluchtvoorstellingen.

Psychopatische therapeut
smartprojectspace.net
Smart Cinema, de vertoner die zich richt op films die distributeurs ten onrechte over het hoofd zien, heeft twee films in het hoge Noorden gevonden die ook in Nederland moeten worden gezien. Het speelfilmdebuut guidance (Johan Jonason, Zweden, 2009) valt in de categorie ‘gekke therapeuten’: een getrouwde man gaat op aandringen van zijn vrouw in therapie, maar het middel blijkt erger dan de kwaal. De man vlucht als de onorthodoxe, vernederende behandelmethode hem teveel wordt, maar keert later terug om wraak te nemen. In de parabel the temptation of st. tony schetst de Estlandse filmmaker Veiko Öunpuu, die we kennen van zijn debuutfilm autumn ball, een grimmig hallucinerend beeld van het leven in Estland. De zwart-wit film voert een manager op die na zijn vaders dood morele twijfels krijgt over zijn manier van leven. In een poging om een zuiverder geweten te krijgen, raakt hij verzeild in bizarre situaties en dreigt alles te verliezen waaraan hij gehecht was. Verder zijn te zien: enlighten up! (Kate Churchill, VS, 2008), een documentaire waarin de maakster wil bewijzen dat yoga werkt, en donkey (Antonio Nuíc, Bosnië e.a., 2009), waarin verstoorde familieverhoudingen en machismo de grote conflicten op de Balkan weerspiegelen.

the temptation of st. tony

Mooie films
filmhuisdenhaag.nl
Het door Filmhuis Den Haag georganiseerde retrospectief van Agnès Varda en Jacques Demy tourt nog door het land. U doet uzelf tekort als u prachtige films als les parapluies de cherbourg, lola, le bonheur en les plages d’agnès aan u voorbij laat gaan. U kunt voor deze en/of andere pareltjes terecht in filmtheater Focus in Arnhem, Chassé Cinema in Breda, Plaza Futura in Eindhoven, Lumière in Maastricht, en Lantaren/Venster in Rotterdam.

les parapluies de cherbourg

Duitse experimenten
smartprojectspace.net
Smart Cinema organiseert in samenwerking met het Goethe Instituut van 18 t/m 20 juni het festival Art in motion. Het festival richt zich op de Duitse experimentele en avantgardistische film vanaf het begin van de cinema tot heden. Het programma geeft met illustratieve voorbeelden inzicht in dit deel van de Duitse filmgeschiedenis.

Jodelende lesbiennes
cinemien.nl
Distributeur Cinemien stelt jaarlijks onder de titel Gay & Lesbian Summer Tour een door de filmtheaters roulerend programma van serieuze en vrolijke homofilms samen. Dit jaar is dat niet anders. Het programma bevat tien films, waaronder viola di mare (Donatella Maiorca, Italië, 2009) en contracorriente (Javier Fuentes-Léon, Peru, 2009), die beide ook een reguliere uitbreng krijgen. De overige acht films zijn alleen te zien in de Summer Tour. Een van de films is an englishman in new york (Richard Lexton, GB, 2009), waarin John Hurt schittert als de flamboyante Britse auteur (The naked civil servant) en entertainer Quentin Crisp in zijn laatste levensjaren in New York. In de categorie vrolijk valt de documentaire the topp twins (Leanne Pooley, Nieuw Zeeland, 2009), dat de jodelende en country zingende lesbische tweelingzussen Topp portretteert. In hun vaderland Nieuw Zeeland trekt de tweeling volle stadions. Na de film weet u waarom.

contracorriente

Pirandello (bijna) zonder Pirandello
filmhuis-helmond.nl
Liefhebbers van het werk van Luigi Pirandello (1867-1936) organiseren in Helmond sinds 2005 een tweejaarlijks festival rond de schrijver. Ook in de filmwereld is Pirandello geen onbekende: zijn verhalen en toneelstukken zijn vaak verfilmd, met als beroemdste kaos (1984) van de gebroeders Taviani. In het kader van het Pirandello Festival vertoont filmhuis Helmond vier films. Omdat de beste Pirandello-verfilmingen al op vorige festivaledities zijn vertoond, richt men zich deze keer op de aan Pirandello verwante auteur Antonio Tabucchi. Op het programma staan drie op zijn werk gebaseerde films: sostiene pereira (Robert Faenza, Italië, 1995), requiem (Alain Tanner, Zwitserland, 1998) en notturno indiano (Alain Corneau, Frankrijk, 1989). Pirandello doet nog mee met één film: le due vite di mattia pascal (Mario Monicelli, Italië, 1985).

Dansen in het donker
uploadcinema.net
Upload Cinema brengt het beste van het web in de bioscoop. Op 7 juni zal de nieuwste voorstelling van Upload Cinema ‘Geeks Can Dance’ nu ook te zien zijn in Enschede (Cineast), Groningen (MustSee) en Utrecht (City/Movies). Na het bewezen succes in filmtheaters en bioscopen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Kaiserslautern, kunnen bezoekers van Cineast, MustSee en City/Movies nu ook genieten van de voorstellingen van Upload Cinema. Door dans verleiden we, amuseren en ontroeren we elkaar. We dansen tijdens verjaardagen, festiviteiten en zelfs op begrafenissen. De alweer negentiende voorstelling van Upload Cinema gaat over de populaire danscultuur op het web. En wat is er nu leuker dan in het donker genieten van sierlijke bewegingen op het witte doek?

Geschreven door