Evenementen (Focus) – 26 januari 2012

Diederik Grootjans
Kunst én eten
lux-nijmegen.nl
Altijd al met een kunstenaar aan tafel willen zitten? VillaLux in Nijmegen presenteert elke tweede maandag van de maand een Kunstdiner met een gastkunstenaar. Over het werk en de werkwijze van deze kunstenaar wordt een documentaire vertoond, waarna publiek en kunstenaar aan tafel gaan. Er wordt niet alleen gegeten, maar onder leiding van een kunsthistoricus ook gepraat met de kunstenaar over zijn werk. Op 9 januari schuift schilder Diederik Grootjans aan.
Muzikaal wonderkind
De geest of beter gezegd de muziek van Nino Rota (1911-1979) waait dankzij een uitvoerig retrospectief al maanden door ons land. Zo kan iedereen zien en horen dat Rota meer was dan Fellini’s huiscomponist. Zijn filmmuziek voor Fellini bezorgde hem wereldroem, maar Rota deed meer. Het muzikale wonderkind componeerde op zijn elfde al een oratorium. Later schreef hij ook symfonieën en opera’s. Tussen 1952 en 1978 componeerde hij alle muziek voor Fellini’s films, maar ook voor films van Visconti (Rocco e i Suio Fratelli en Il Gattopardo) en Zeffereli. Ook schreef hij de muziek van The Godfather I en II. Voor die laatste film kreeg Rota, samen met Carmine Coppola, een Oscar. Deze maand is het Rota-retrospectief te zien in Nijmegen (Lux), Rotterdam (LantarenVenster), Utrecht (’t Hoogt), Amersfoort (De Lieve Vrouw), Breda (Chassé Cinema), Den Bosch (Verkadefabriek) en Maastricht (Lumière).
Nino Rota getekend door Fellini
Ongelimiteerd schrijven
filmhuisdenhaag.nl
Het internationale Literatuurfestival Writers Unlimited beleeft van 19 t/m 22 januari in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui zijn zeventiende editie. Het motto dit jaar is: Keep on dreaming! Het wordt nogal makkelijk vergeten in deze tijd van bikkelharde (financiële) realpolitik, maar dromen zijn de motor van de vooruitgang. Als niet ooit iemand had gedroomd van een samenleving waarin iedereen stemrecht heeft, leefden we nu nog in het tijdperk van koninklijk absolutisme. Het festival maakt een buiging voor dromers en najagers van idealen. Filmhuis Den Haag doet dat met drie films en drie inleidingen. Filmkenner Erik Daams leidt Fritz Langs pleidooi voor een humane samenleving Metropolis in. Filmkrant-hoofdredacteur Dana Linssen buigt zich over V for Vendetta (James McTeigue), waarin een vrijheidsstrijder terroristische middelen gebruikt in zijn strijd tegen een totalitaire samenleving. En schrijfster Hassnae Bouazza en de Egyptische journaliste en schrijfster Mansoura Ez Eldin praten over strijdbare islamitische vrouwen met als aanleiding de documentaire The Light in Her Eyes (Julia Meltzer, Laura Nix), die een portret schetst van een inspirerende directrice van een Koranschool.
V for Vendetta
De echte Bonds
melkweg.nl
Op de nieuwe James Bondfilm Skyfall moet nog een jaar worden gewacht, maar wie vindt dat een jaar zonder Bond een jaar niet geleefd is, kan terecht in de Melkweg voor de eerste dertien van de tweeëntwintig Bondfilms. Onder de titel ‘James Bond in Technicolor’ presenteert het filmtheater vijf van de zeven Bondfilms met Sean Connery en zeven Bondfilms met Roger Moore. De puristen die vinden dat James Bond na Roger Moore ophield te bestaan zijn in de Melkweg dus aan het goede adres. Connery is te zien in: Dr. No (1962), From Russia with Love (1963), Goldfinger (1964), Thunderball (1965) en You Only Live Twice (1967). Quizvraag: welke twee Bondfilms met Connery ontbreken? Antwoord: Diamonds Are Forever en Never Say Never Again. Moore is te zien in: Live and Let Die (1973), The Man With the Golden Gun (1974), The Spy Who Loved Me (1977), Moonraker (1979), For Your Eyes Only (1981), Octopussy (1983) en A View to Kill (1985). Als extraatje is ook On Her Majesty’s Secret Service (1969) te zien. Het was de eerste film in de periode na Connery, maar nog vóór Moore toen de Australische acteur George Lazenby één keer als Bond optrad. De acteur beperkte zijn optreden tot één keer, omdat hij niet geloofde dat de Bondfilms nog lang populair zouden blijven. Op zijn zachtst gezegd een misrekening, maar hij kwam toch goed terecht, al was het niet als acteur. In de jaren negentig belandde hij in Syliva Kristels Emmanuelle-films, maar toen was hij al miljonair door handig optreden op de aandelenmarkt.
Sean Connery in Dr. No
Winter in Sneek
snekerfilmwinter.nl
De eerste editie van de Sneker Filmwinter was vorig jaar een groot succes. De mogelijkheid om in Filmhuis Sneek een weekend naar de beste films uit het afgelopen jaar te kijken, trok zoveel publiek dat een tweede editie niet kon uitblijven. Die wordt gehouden van 21 t/m 23 januari. Te zien zijn niet minder dan drieëndertig films. Vrijwel alle interessante en spraakmakende titels uit het afgelopen jaar staan op het programma, zoals Rundskop, Tuesday, after Christmas, Poetry, Norwegian Wood, Illégal, Rabat, Submarine en Pina 3D. Het festival opent met de ik-kan-best-goed-autorijden-film Drive van Nicolas Winding Refn.
Norwegian Wood
Après IDFA
idfa.nl
Dat al het prachtigs op festivals altijd weer snel weg is, is jammer. IDFA ondervangt dat gemis een beetje met het programma ‘Best of IDFA on tour’, dat bijna dertig filmtheaters aandoet. Het bevat vier films, die het op het festival in de prijzen vielen. De hoogste publiekswaardering kreeg 5 Broken Camera’s van Emad Burnad. De film volgt een Palestijnse boer die in door Israël bezet gebied het verzet filmt tegen de oprukkende Joodse kolonisten en de bouw van de Muur. De hoogste jurywaardering kreeg Planet of Snail (Seung-Jun Yi), dat een Koreaanse man portretteert die doof en blind is, maar door een vrouw uit zijn isolement wordt getrokken. De film won de prijs voor beste documentaire. In Als ik jou niet had portretteert Anne-Marieke Graafmans een ouder echtpaar dat met een camper elke zomer naar dezelfde camping gaat. En passant toont de film, die de Tuschinski Award voor beste eindexamenfilm won, de weerbaarheid van het stel voor wie het leven niet mild was. In The betrayal zoekt de Noorse Karen Winther vergeving voor een daad, die ze in haar jeugd beging toen ze in een krakersbolwerk leefde. De film won de prijs voor beste studentdocumentaire.
Als ik jou niet had
Afscheid Eye
eyefilm.nl
Eye gaat zich verpoppen: het filmmuseum aan het Vondelpark trekt zich begin januari een paar maanden terug om in het voorjaar in het prachtige witte immense pand aan de overkant van het IJ herboren terug te keren. Van 1 t/m 8 januari neemt het afscheid van het pand aan het Vondelpark met een door het publiek samengesteld programma van vijfentwintig klassiekers. Het zijn de films die op een lijst van honderd titels de meeste stemmen kregen van het publiek. Op dit moment van schrijven is die selectie nog onbekend. Het is moeilijk kiezen uit de lijst want iedere titel roept het verlangen op om weer gezien te worden. Hoe te kiezen tussen ‘oude’ klassiekers als Casablanca en Brief Encounter en moderne klassiekers als Novecento en Blue Velvet? Begin januari zijn de vijfentwintig titels bekend.
Novecento
Warmdraaien
filmfestivalrotterdam.com
Het is traditie dat IFFR ruim vóór het festival alvast één film als opwarmertje door de Nederlandse filmtheaters laat rouleren. Dit jaar is dat Les Géants van Bouli Lanners. Het is de tweede keer dat de Waalse filmmaker de preview levert, want drie jaar geleden rouleerde zijn Eldorado met veel succes vóór het festival door het land. In Les Géants worden drie tienerjongens in de zomer door hun ouders aan hun lot overgelaten. Ze proberen te overleven in een bos rond een Waals dorpje. Het contact met een paar zonderlingen verandert hun leven voorgoed. De Belgische pers is alvast laaiend enthousiast. Humo noemt Les Géants "een tijdloze, van melancholie en tederheid doordauwde film… En daar krijg je dan nog eens een van de mooiste eindshots uit de geschiedenis van de Belgische cinema bovenop. Bravo Bouli." Te zien in vijfentwintig filmtheaters.
Les Géants
Filmmodemakers
ketelhuis.nl
Het Amsterdam Fashion Institute (Amfi) vertoont tijdens de Amsterdam International Fashion Week (bent u er nog?) van 25 t/m 28 januari zes korte modefilms in het Ketelhuis. Het zijn films van derde en vierdejaarsstudenten mode, die er hun visie op het werk van jonge fashion designers mee uitdrukken. Die designers zijn onder meer Hyun Yeu, Kim Bakker, Mark van Gennip, Bibi van der Velden en Sjaak Hullekes. Het filmvak leerden de studenten in het speciale Amfi-onderwijsprogramma Fashion & Visual Culture. Of het programma voldoende was, zal uit de films blijken. Naast deze zes korte films vertoont het Ketelhuis in dezelfde periode ook dagelijks een lange modedocumentaire.
Japans dolfijnknuffelen
denieuweliefde.com
Het Amsterdamse debatcentrum De Nieuwe Liefde vertoont maandelijks een IDFA-documentaire waarover stevig gedebatteerd kan worden. Op 11 januari staat The Cove op het programma. De film van Louie Psihoyos over de jaarlijkse bloedige slachting van duizenden dolfijnen in Japanse wateren, won twee jaar geleden de publieksprijs op het IDFA en vorig jaar de Oscar voor beste documentaire. De makers filmden in het geheim met infraroodcamera’s de gruwelijke wreedheden.
The Cove
Pijnlijke schilderijen
painfulpainting.nl
Een NRC-recensent noemde de schilder Ronald Ophuis twee jaar geleden "de beroemdste niet-beroemde kunstenaar van Nederland." Daar zit wat in, want Ophuis is bekender in het buitenland dan in Nederland. Misschien heeft het te maken met zijn onderwerpen: gruwelijk seksueel misbruik, executies en oorlogen. Sommige critici beschuldigen hem van exploitatie. Verdedigers zien in zijn werk een onverbloemde confrontatie met onze verhouding met geweld. Gemakkelijk voyeurisme of wegkijken is bij zijn schilderijen onmogelijk. Wie zelf wil oordelen, moet 31 januari op tv naar Het uur van de Wolf kijken. Het documentaireprogramma zendt dan Painful Painting uit, waarin filmmaakster Catherine van Campen Ophuis portretteert. Ze volgt hem tijdens een bezoek aan Afrika en als hij na terugkeer acteurs een wrede oorlogsscène laat naspelen. De foto’s van de scène dienen als studiemateriaal voor een groot doek. Painful Painting draaide eind vorig jaar in de Nederlandse competitie op IDFA.
Painful Painting
Documentaires in Drente
filmhuisemmen.nl
filmhuishoogeveen.nl
asserfilmliga.nl
Op 22 januari is het Drentse Documentaire Dag. Drie filmtheaters vertonen die dag documentaires. In bioscoop De Kolk kan worden gekeken naar 900 Dagen — Mythe en Werkelijkheid van het Beleg van Leningrad (Jessica Gorter), die op het recente IDFA de prijs van beste Nederlandse documentaire won. Verder zijn in De Kolk te zien: Ede Staal, Credo — Zien Bestoan (een film over de te jong overleden Groningse zanger), de Oscarwinnaar Inside Job van Charles Ferguson over de kredietcrisis, Ouwehoeren van Gabriëlle Provaas en Rob Schröder over twee oude Amsterdamse hoeren en The Snow Cave Man vanFridtjof Kjaereng over een eigenzinnige Noor, die liever op een besneeuwde vlakte woont dan in de stad. Filmhuis Emmen vertoont Marjolein Boonstra’s Among Horse and Men, over de resocialisatie van Amerikaanse gevangenen met behulp van paarden, Inside Job, Ouwehoeren, Stand van de Sterren van Leonard Retel Helmrich, het laatste deel van een trilogie over een Indonesische familie, en Women are Heroes van JR, een hommage aan de veerkracht van vrouwen overal op de wereld. Het Luxor-Theater in Hoogeveen houdt het bij één film: Pina 3D van Wim Wenders.
900 Dagen — Mythe en Werkelijkheid van het Beleg van Leningrad