The Power of the Dog grote win­naar BAFTA’s

The Power of the Dog

De meeste BAFTA’s gingen naar Dune, vijf in totaal, maar The Power of the Dog won de belangrijkste Britse filmprijzen. Daarmee ligt Jane Campion op koers voor de Oscars. Temeer omdat ze afgelopen weekend ook twee Critics Choice Awards won en een Directors Guild Award.

Dune won BAFTA’s voor cinematografie, production design, originele soundtrack, geluid en special effects. In aantal meer dan het dubbele van The Power of the Dog, maar de film van de Nieuw-Zeelandse regisseur Jane Champion wist de prijzen voor beste film en beste regie binnen te harken. Er waren ook twee Britse filmprijzen voor West Side Story en CODA. CODA-acteur Troy Kotsur won in de categorie beste mannelijke bijrol en werd daarmee de eerste dove BAFTA-winnaar.

De onderscheidingen voor beste actrice en acteur gingen naar Joanna Scanlan (After Love) en Will Smith (King Richard). Belfast werd geëerd als Outstanding British Film en Licorice Pizza won de prijs voor beste originele scenario.

Vlak na de uitreiking van de BAFTA’s gisterenavond was het de beurt aan de Critics Choice Awards. Ook daar was The Power of the Dog succesvol. Behalve de prijzen voor beste film en beste regie won de film ook in de categorieën beste cinematografie en beste bewerkte scenario.

Maar de belangrijkste prijs die Jane Champion afgelopen weekend won, kreeg ze al op zaterdag. Toen werden de Directors Guild Awards uitgereikt en kreeg zij de prijs voor beste regie. Ze is daarmee pas de derde vrouw die deze prijs gewonnen heeft, na Chloé Zhao (Nomadland, 2021) en Kathryn Bigelow (The Hurt Locker, 2010). De Directors Guild Awards gelden als de belangrijkste indicator voor de Oscars: wie hier wint, is bijna verzekerd van zo’n felbegeerd beeldje. De Oscaruitreiking vindt plaats op 28 maart in de zeer vroege ochtend.