Een ode van Cyrus Frisch aan Rutger Hauer

Een verschil maken in de wereld

Cyrus Frisch en Rutger Hauer

Het Nederlands Film Festival brengt woensdag 2 oktober met Oogverblindend (2009) een hommage aan Rutger Hauer en vroeg regisseur Cyrus Frisch om een alinea over Hauer te schrijven. Die alinea groeide uit tot deze lange ode.

Het Nederlands Film Festival brengt komende woensdag een hommage aan Rutger Hauer met vertoning van Oogverblindend, de film die ik met zoveel plezier samen met Rutger en Georgina Verbaan heb gemaakt. Het festival vroeg me mij om een alinea tekst aan te leveren over wat mensen kunnen verwachten als ze na afloop van de film naar het gesprek komen over mijn samenwerking met Rutger. Die alinea is wat lang geworden, omdat ik anders het gevoel heb een en ander te kort te doen. Mijn excuus daarvoor.

Veel mensen verbaasden zich erover dat Rutger Hauer ervoor koos om met een alternatieve film als Oogverblindend zijn rentree te maken in de Nederlandse speelfilm, zijn eerste hoofdrol sinds Spetters in 1980. Ik had hem bij toeval in 2007 ontmoet, toen we tegenover elkaar zaten in een uitzending van Wilfried de Jong over het International Film Festival Rotterdam. Ik stelde hem voor om een remake te maken van Turks fruit met dezelfde acteurs. Hij moest hard lachen en vroeg of we dan niet beter een bejaardenpornofilm konden bedenken. Een paar maanden later wist ik wat ik hem werkelijk wilde vragen, namelijk of hij in Oogverblindend, met alleen zijn stem, de hoofdrol wilde spelen.

Radicaal en brutaal
Oogverblindend onderzoekt wat het begrip verantwoordelijkheid inhoudt: als er iets naars gebeurt met een levend wezen in je directe omgeving wat je wellicht had kunnen voorkomen, ben je dan medeverantwoordelijk? Als je door het gezag wordt gevraagd om iets te doen wat misschien niet het goede is, heb je dan schuld als je met de massa meegaat? Of draagt ieder individu een eigen verantwoordelijkheid? Het personage van Georgina komt al pratende met dat van Rutger tot verrassende en choquerende inzichten, waardoor hij voor het eerst zijn verhaal kan vertellen.

Rutger was enthousiast over het scenario: “Radicaal en brutaal. Compromisloos en ontroerend. Alles zit erin.” Hij liet ook weten dat hij de film het liefst samen met mij zou regisseren. Dat heb ik afgehouden omdat het een zeer persoonlijk verhaal betrof dat ik al jaren aan het voorbereiden was. Het maakte zijn enthousiasme niet minder. In de maanden voor de geluidsopname belde hij regelmatig onaangekondigd – soms midden in de nacht (omdat hij dan in L.A. of Australië in een hotel zat) – om een inzicht te bespreken, of om een deel van de tekst te repeteren. Die gesprekken gingen dan al snel over de wereld en onze verantwoordelijkheid voor die wereld.

Prangende problemen
Vragen over verantwoordelijkheid zie je overal om ons heen. Bekende voorbeelden zijn natuurlijk nazi-Duitsland en de Vuile Oorlog in Argentinië, waar de meeste mensen met de massa meegingen in de vernietiging van bevolkingsgroepen. Door niks te doen stonden zij de situatie toe die daardoor volledig uit de hand kon lopen.

Zien we iets soortgelijks in ons eigen land nu de ideeën over minderheden steeds verder naar rechts zijn opgeschoven? Of over vliegreizen in een tijd van klimaatverandering: iedereen doet het nu eenmaal, dus waarom zou ik geen goedkope tickets mogen kopen? Er wordt weinig ‘schuld’ ervaren omdat het collectief zo werkt.

Ik had daar met Rutger urenlange gesprekken over. Niet in de laatste plaats omdat ik was begonnen met nadenken over het World Problems Project, waarbinnen vijf lange speelfilms inzicht moeten geven in de meest prangende wereldproblemen en mogelijke oplossingen. Het was de bedoeling dat Rutger in de eerste van die films, The Big Picture, ook een hoofdrol zou gaan spelen.

Woestijnzand
Hij zag het als zijn levensmissie om een verschil te maken in de wereld. Hij voelde zich schuldig over de vliegreizen die hij maakte. Bij wijze van compensatie reed hij in een Smart – een veel te kleine auto voor zijn enorme lichaam – omdat dat net iets beter was voor het milieu en wellicht anderen zou kunnen stimuleren om een schonere auto te kopen.

Alex de Ronde, directeur van bioscoop het Ketelhuis, wees mij erop dat Rutger bij de première van Oogverblindend in het Ketelhuis om soortgelijke redenen probeerde te verbergen dat hij rookte. Zeker als er kinderen in zijn buurt waren, zag hij het als een plicht om zijn smeulende sigaret te verstoppen. Hij wilde ook woestijnzand verkopen en de opbrengst gebruiken voor waterpompen in Afrika.

Rutger wees me enthousiast op een van de heftigste documentaires die ik ooit heb gezien: To Live Is Better Than to Die over de aids-crisis in China. Hij had de Rutger Hauer Starfish Association opgericht die zich bezighoudt met het welzijn van zwangere vrouwen en kinderen met aids of hiv. Het loon dat hij verdiende met Oogverblindend moest rechtstreeks op de rekening van deze organisatie worden gestort. Grazia De Fina van Starfish schreef me: ‘With that money we helped HIV+ babies in Africa with supplies of incubators and medical devices. And we used it to support an HIV+ abused lady and her kids in the Turks and Caicos Islands.

Activist
Rutger heeft zich ook meerdere keren met succes ingezet voor de vrijlating van Paul Watson, de oprichter van het beruchte Sea Shepherd, een organisatie die zich desnoods met geweld sterk maakt voor het behoud van oceanen en zeedieren. Als Watson wordt gevraagd of hij er geen probleem mee heeft dat hij wetten overtreedt, of andere mensen schade berokkent met zijn acties, zegt hij dat niet de mensen maar de zeedieren zijn ’klanten’ zijn. De wetten die door mensen zijn geschreven, zijn voor hem simpelweg geen referentiekader. Rutger vond dat geweldig. Je laat je niet leiden door conventies; je baseert je gedrag op wat je echt vindt of voelt. Zelfs als dat betekent dat je regels of de wet moet overtreden.

Rutger was een van de meest bevlogen supporters die Sea Shepherd heeft gehad. Watson erkende dat hij zijn stempel flink op de organisatie drukte door hun strategie in één zin samen te vatten: ‘The camera will be your shotgun’. Sindsdien heeft Sea Shepherd het lot van de oceaan en de grote zeedieren regelmatig onder de aandacht van de internationale media weten te brengen.

Watson vertelde me dat de beroemdste scène van Rutger, de sterfscène in Blade Runner, voor hem een eyeopener is geweest: “He made it a very emotional speech. But he played a machine. When machines arouse more compassion than human beings, then we have a serious problem. He made the replicant he portrayed possess more humanity than the humans pursuing him.”

Volgens Watson was Rutger eigenlijk liever een activist geweest maar had hij daar naar eigen zeggen het lef niet voor. Hij noemde zichzelf en andere acteurs ‘a bunch of clowns‘, waar het publiek om een of andere reden naar wil luisteren (“For some reason people take us seriously”). De enige troost is dat acteurs zich daardoor toch nog ergens voor kunnen inzetten.

Machtig mooi
Filmkrant– en NRC-filmcriticus Dana Linssen noemde Rutger bij zijn overlijden vanwege zijn rol in Oogverblindend ‘onverschrokken’. En onverschrokken was hij. Zijn personage verklaart op zeker moment over de verdwijningen gedurende de Vuile Oorlog: “Zelfs de grootvader van je schattige prinsesje Amalia zegt dat hij het niet wist. Maar ik wist dat er iets gruwelijk mis was. Ik ben schuldig. En ik verdien het gestraft te worden.” Ik vroeg Rutger of hij geen probleem had met deze politieke lading, waarop hij antwoordde: “Maar dat is toch precies waar deze film over gaat…”

Trots was hij ook. Bijvoorbeeld op het moment dat de film in Het Parool ‘de meest relevante Nederlandse film van het jaar’ werd genoemd. Maar ook toen ik hem vertelde over de reacties van publiek en pers op de filmfestivals Tribeca in New York en Bafici in Buenos Aires. Hij schreef: ‘Ach Cyrus, Wat een super bouncing reactie en ervaring. Zo mooi soms ons vak. Dat het zo ver reikt. Ik gloei ervan.’

En bescheiden was hij ook. Toen een interviewer van het programma van René Mioch hem voorlegde dat zijn werk in Oogverblindend werd vergeleken met dat van Marlon Brando in Last Tango in Paris viel hij even stil, waarna hij zei: “Potverdorie. Dat vind ik machtig mooi. Poeh.” Hij was zichtbaar ontroerd en zei toen: “Hij is mijn held. Altijd geweest. De grootste acteur, waar ik het meeste bewondering voor heb. Hij… staat gewoon bij mij… zit gekerfd in mijn hersens. Maar ik doe het niet zoals hij, dat kan ik niet.”

Het kost mij moeite om te stoppen met schrijven, omdat ieder woord nieuwe herinneringen boven brengt en ik bovendien altijd het gevoel zal houden de dingen tekort te doen. Maar dit is het voor nu, woensdag verder.


Oogverblindend is te zien op het Nederlands Film Festival op 2 oktober om 19.00 uur te zien in Rembrandt 3 en wordt om 21.00 uur gevolgd door een nagesprek met Cyrus Frisch in De Winkel van Sinkel.