It’s a wrap

En verder nog in het nieuws deze week

  • Datum 04-05-2019
  • Auteur Edo Dijksterhuis
  • Categorieēn Nieuws
  • Deel dit artikel

Let the Right One In

Let the Right One In tien jaar na release opnieuw in bioscoop. Avengers: Endgame breekt record na record. IFFR en LantarenVenster beginnen nieuw programma. Poolse remake van Misfit. Zesde Platina Film voor Johan Nijenhuis. Elle Fanning maakt Cannes-jury compleet. Once Upon a Time in Hollywood toch in première tijdens Cannes. Star Trek-film Tarantino niet van de baan. Amerikaanse prijs voor telefilm Hiernamaals. Finale Game of Thrones te zien in bioscoop. Obama’s maken peuterprogramma voor Netflix. Freek de Jonge speelt hoofdrol in De Vogelwachter. Mogelijk verband zelfdoding en Netflix-serie. Release Fantastic Beasts 3 weer opgeschoven.

Roger Ebert noemde het “de beste moderne vampierenfilm” en de legendarische filmcriticus stond niet alleen in dat oordeel. Let the Right One In werd tien jaar geleden uitgebracht in de Nederlandse bioscoop en werd ook hier door de pers uitgeroepen tot beste film van het jaar. Ter ere van het jubileum wordt de film, die inmiddels geldt als moderne klassieker, opnieuw in omloop gebracht. Voor hen die de oorspronkelijke release hebben gemist: Let the Right One In speelt zich af in een buitenwijk van Stockholm waar een twaalfjarig jongetje vriendschap sluit met een meisjesvampier die verantwoordelijk is voor een reeks gruwelijke moorden in de buurt. De regisseur van de film, Tomas Alfredson, maakte na deze film zijn Hollywooddebuut met Tinker Tailor Soldier Spy. Het camerawerk was van Hoyte van Hoytema, die later werkte aan onder andere Dunkirk en Spectre.

Avengers: Endgame is een goede kandidaat voor de titel meest verdienende film ooit. In de eerste paar weken na de première heeft de 22ste Marvel-film al een half dozijn records gebroken. Het superheldenepos had er slechts drie dagen voor nodig om $500 miljoen te verdienen. Twee dagen later stond de teller al op $1 miljard. En weer drie dagen later was er al $1,5 miljard getoucheerd. In dit tempo komt recordhouder Avatar – goed voor in totaal $2,788 miljard – al snel in zicht.

Volgende week start een nieuw samenwerkingsprogramma tussen het International Film Festival Rotterdam en filmtheater LantarenVenster: LV♥IFFR Encore. Het is een combinatie van voortuit- en terugblik met re-runs en previews, waarbij randprogramma’s inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen in de wereld en Rotterdam. Zo wordt deze zomer (11-13 juli) de veertien uur durende film La Flor van Mariano Llinás. Voor de eerste editie, op vrijdag 10 mei, staat Take Me Somewhere Nice van Ena Sendijarević op het programma. De film wordt voorafgegaan door een video-essay van Joost Broeren-Huitinga en gevolgd door een Q&A met de regisseur.

Misfit krijgt een Poolse remake. De film uit 2017 van Erwin van den Eshof gaat over Julia die na jaren in de Verenigde Staten terugkeert naar Duitsland en plots niet meer het populairste meisje in de klas is. Een vervolg is inmiddels in de maak: Misfit 2 draait vanaf 25 september in de bioscoop.

Koning van de romcom Johan Nijenhuis heeft een grotere schoorsteenmantel nodig. Ook zijn nieuwste film, Verliefd op Cuba, heeft de status gekregen van Platina Film. Daarmee staat de teller op zes films die meer dan 400.000 bezoekers trokken. Nijenhuis eerdere hits waren: Costa! (2001), Volle Maan (2003), Verliefd op Ibiza (2013), Toscaanse Bruiloft (2014) en Rokjesdag (2016).

Over tien dagen begint het belangrijkste filmfestival ter wereld maar pas sinds kort is de jury helemaal rond. Met de benoeming van actrice Elle Fanning (Maleficent, Mary Shelley) is het achtkoppige gezelschap compleet. Ook regisseur Yorgos Lanthimos (The Favourite) en Pawel Pawlikowski (Cold War) zijn van de partij. Voorzitter is regisseur Alejandro Gonzalez Iñárritu (The Revenant).

Lange tijd was onduidelijk of Quentin Tarantino’s Once Upon a Time in Hollywood, wel op tijd af zou zijn voor Cannes. Daarom stond de titel ook niet op de eerste selectielijst die het festival publiek maakte. Maar afgelopen week is Tarantino’s negende film toch aan de competitie toegevoegd. Over iets meer dan drie weken weten we of de regisseur net als in 1994 (toen met Pulp Fiction) weer goed is voor een Gouden Palm.

Ondertussen blijft Tarantino de geruchten voeren dat er nog een Star Trek-film komt van zijn hand. In een interview met Slashfilm zei hij dat de kans “erg groot” is en dat het script al geschreven is. De film zou een vervolg zijn op Star Trek Beyond uit 2016.

Hiernamaals heeft de Special Jury Prize gewonnen tijdens het Atlanta Film Festival. De telefilm van Willem Bosch, in februari te zien op NPO3, gaat over Sam die na de dood van haar moeder de zorg krijgt over twee jongere broertje maar na haar eigen overlijden de kans krijgt haar leven over te doen.

Voor fans zal het een dag van gemengde emoties zijn. Op 20 mei wordt de allerlaatste aflevering van Game of Thrones uitgezonden. Na acht seizoenen komt een einde aan de populaire fantasyserie waar ook Carice van Houten en Michiel Huisman in meespeelden. Voor extra intense beleving wordt de finale vertoond in negentien filmzalen van Pathé.

De Obama’s gaan kinderprogramma’s maken voor Netflix. De voormalige president en zijn vrouw tekenden vorig jaar een contract met de streamingdienst. De peuterserie die ze nu als eerste produceren heet Listen to Your Vegetables & Eat Your Parents.

“Een oudemannendroom” noemde Freek de Jonge het. De 74-jarige cabaretier gaat de hoofdrol spelen in De Vogelwachter. De film die in 2020 wordt uitgebracht gaat over een oude man die bijna een halve eeuw op een eiland vol vogels woont. Het is niet De Jonges eerste filmrol. Hij debuteerde in 1971 in Mira van Fons Rademakers en was ook te zien in De Illusionist (1983) en De Kkkomediant (1986).

Netflix is mogelijk verantwoordelijk voor het gestegen aantal zelfdodingen onder jonge Amerikanen. Onderzoek van de universiteit van Pennsylvania wijst uit dat het percentage zelfdodingen onder kinderen van 10 tot 17 jaar in april 2017 bijna 29% hoger lag dan voorgaande jaren. Precies in die maand zette Netflix 13 Reasons Why online. In die serie berooft een tiener zich van het leven en laat ze via cassettebandjes geadresseerd aan klasgenoten de dertien redenen voor haar actie weten. De onderzoekers laten weten dat er geen aanwijsbaar oorzakelijke verband is. Een woordvoerder van Netflix zegt het onderzoek nog te bestuderen.

Fantastic Beasts 3 kent een zware bevalling. De releasedatum van de derde Harry Potter prequelfilm wordt telkens maar verschoven. Warner Bros Pictures heeft nu 12 november 2021 genoemd als premièredatum. Het eerste deel van Fantastic Beasts verscheen in 2016 en het tweede vorig jaar. De hoofdrol wordt gespeeld door Eddie Redmayne.