It’s a wrap

En verder nog in het nieuws deze week

  • Datum 10-03-2019
  • Auteur Edo Dijksterhuis
  • Categorieēn Nieuws
  • Deel dit artikel

De vliegende hond

Eye vertoont gratis voorpremière tijdens lerarenstaking. Nederlandse docu over D’Angelo in première tijdens Tribeca Film Festival. Jubileumprogramma Cineville trekt door het land. Parool presenteert premièredag. Laura H. wordt verfilmd. Hoyte van Hoytema werkt werkt samen met Christopher Nolan. Holland Animation Film Festival gaat door dit jaar.

Filmmuseum Eye toont zich solidair met de leraren die staken op 15 maart. En de ouders die dan hun kinderen thuis hebben. Gratis kunnen zij naar een speciale voorvertoning van De vliegende hond. De film gaat over kunstenaar Johannes Hogebrink die zeven jaar lang zijn hond Chayka traint om te deltavliegen. En dat terwijl het beest hoogtevrees heeft. Gratis tickets zijn online te bestellen met de actiecode ‘staking’.

Devil’s Pie – D’Angelo gaat in première op het New Yorkse Tribeca Film Festival. In haar documentaire volgt Carine Bijlsma de soulzanger D’Angelo die plots stopte met optreden in 2000 en veertien jaar later terugkeerde met een nieuw album. D’Angelo brak in 1995 door met het album Brown Sugar. Zijn comebackalbum heette Black Messiah. De documentaire draait vanaf 16 mei in de bioscoop.

Cineville bestaat tien jaar en dat wordt gevierd met een feestprogramma dat vanaf 24 maart door het land op tournee gaat. Houders van een Cineville-pas mochten stemmen over de twintig beste, mooiste, opwindendste, inspirerende en anderszins opmerkelijke films van het afgelopen decennium. Het programma bestaat uit onder andere Lady Bird, Moonlight, La grande bellezza, Spring Breakers, Manchester by the Sea, Borgman en Her.

Op 14 april is de Parool Premièredag in Pathé Tuschinski. Tussen 10 uur ’s ochtends en 10 uur ’s avonds zijn voorpremières te zien van Yomedinne, Red Joan, Coureur, Claire Darling en Take Me Somewhere Nice.

Het boek Laura H., over het Zoetermeerse meisje dat in 2015 afreist naar Syrië om zich aan te sluiten bij IS, wordt verfilmd. De rechten voor het boek van Thomas Rueb zijn gekocht door productiehuis De Familie. Het is de bedoeling dat het verhaal wordt verwerkt tot serie. Wie regie en scenario voor zijn rekening neemt, is nog niet bekend.

Wilco Wolfers begint voor zichzelf. De Benelux-baas van Entertainment One begint een eigen filmdistributiebedrijf genaamd WW Entertainment. Entertainment One gaat zich wereldwijd meer toeleggen op productie. Het nieuwe bedrijf neemt alle titels over. Daartoe behoren films als Green Book, If Beale Street Could Talk en Verliefd op Cuba.

Cameraman Hoyte van Hoytema gaat weer samenwerken met regisseur Christopher Nolan. Het tweetal maakte samen al Dunkirk en Interstellar. Volgens Production Weekly beginnen ze in juni met de opnames voor een film die omschreven wordt als “romantische thriller die een kruising is van North by Northwest en Inception”.

Vorig jaar ging het Holland Animatie Film Festival (HAFF) niet door vanwege onenigheid tussen de toenmalige directeur en het bestuur. Maar dit jaar vindt het evenement, inmiddels gefuseerd met KLIK, weer plaats. Het festival is opgenomen in de Utrechtse Cultuurnota 2017-2020 en krijgt jaarlijks een subsidie van €53.700.