IFFR 50.2 opent met The World to Come

The World to Come

De tweede helft van de vijftigste editie van het International Film Festival Rotterdam opent op 2 juni met The World to Come van Mona Fastvold. Het festival sluit vijf dagen later af met Poupelle of Chimney Town van Hirota Yusuke. Vanwege de coronamaatregelen vinden de voorstellingen, talkshows en Q&A’s voornamelijk online plaats.

Hoewel dit zomers sluitstuk van IFFR 2021 de helft korter is dan een normale festivaleditie bevat het programma toch meer dan 139 speelfilms, korte en middellange films. Daarnaast zijn er VR-projecten, lezingen en drie Big Talks rondom films die tijdens het festival in de schijnwerper staan.

Openingsfilm is The World to Come van de Noorse regisseur en actrice Mona Fastvold. Haar tweede film vertelt het verhaal over een verboden liefde tussen twee vrouwen in de staat New York halverwege de negentiende eeuw. Tijdens de openingsavond wordt de film live vertoond in een getimede online première. Tijdens het festival zijn er fysieke vertoningen in Rotterdamse bioscopen.

Poupelle of Chimney Town sluit het festival af. De animatiefilm van Hirota Yusuke, die in Rotterdam zijn Europese première beleeft, gaat over de klimaatcrisis. Hij werd geproduceerd door Stuido 40C, de makers van wie vorig jaar Children of the Sea op het festival te zien was.

Fastvold is een van de drie regisseurs wiens werk centraal staat in de Big Talks. Nummer twee is de Duitse regisseur Donimik Graf, die in 2013 onderwerp was van een retrospectief en nu in de Harbour-sectie is opgenomen met Fabian oder Der Gang vor die Hunde. De derde Big Talk is een panelgesprek over de plek van Srebrenica in het collectieve geheugen, naar aanleiding van Quo vadis, Aida? van Jasmila Žbanić. De Freedom Lecture wordt dit jaar gehouden door de Indiaase filmmaker Pallavi Paul, die met The Blind Rabbit buitensporig politiegeweld in New Delhi aan de kaak stelt.

Ter ere van het vijftigjarig bestaan is er een Jubileumspecials-programma met oude titels uit de IFFR-geschiedenis. Het gaat om Sweetie van Jane Champion (IFFR 1990), Night of Earth van Jim Jarmusch (IFFR 1992), Caro diario van Nanni Moretti (IFFR 1995) en Battle Royale van Fukasaku Kinji (IFFR 2001).

De kaartverkoop voor zowel online als bioscoopvertoning gaat van start op 21 mei om 20:00 uur.

Update, 21 mei: Hoewel geplande bioscoopvertoningen door het land vanwege de coronamaatregelen niet door kunnen gaan, heeft het IFFR bekendgemaakt dat in Rotterdam wel fysieke vertoningen zullen worden gehouden, aangezien het festival is angewezen als ’testen voor toegang’-pilot.