Chia-Wei Hsu winnaar Eye Art & Film Prize 2024

Chia-Wei Hsu

De Eye Art & Film Prize, een van de grootste kunstprijzen van Nederland, gaat dit jaar naar Chia-Wei Hsu. De Taiwanese kunstenaar en filmmaker onderzoekt in zijn werk de culturele geschiedenis en geopolitiek van Zuidoost-Azië.

Trouwe bezoekers van de Eye-tentoonstellingen hebben al kennis kunnen maken met Hsu’s werk. Hij nam in 2019 deel aan de groepstentoonstelling A Tale of Hidden Histories. In de vierschermsvideo Drones, Frosted Bats and the Testimony of the Deceased (2017) figureren drones als de geesten van overledenen die in een verlaten brandstoffabriek rondzweven. Het werk is typerend voor Hsu die altijd op zoek is naar verhalen buiten de officiële geschiedschrijving. Zo maakte hij in het gebied bij de Thais-Birmese grens, samen met veteranen uit de Koude Oorlog en het lokale leger, video-installaties die ingaan op de geschiedenis en mythologie van het gebied, vermengd met de persoonlijke ervaringen van de soldaten zelf.

Hsu is in 1983 geboren in Taichung, Taiwan. Na zijn studie aan de School of Plastic Art van de National Taiwan University of Arts verhuisde hij naar Frankrijk om verder te studeren in Lille. Sinds 2016 heeft hij deelgenomen aan diverse groepstentoonstellingen en was zijn werk te zien op onder andere de biënnales en triënnales van Venetië, Sjanghai, Gwanju, Pusan, Sydney en Melbourne. Hsu heeft solo’s gehad in onder andere Tokio en Hong Kong. Zijn werk was in Nederland voor het eerst te zien in 2015-2016, toen het Van Abbemuseum in Eindhoven hem toonde in het kader van Positions #2.

Het prijzengeld van €30.000 dat aan de Eye Art & Film Prize verbonden is, is bedoeld om nieuw werk mee te maken. Tevens krijgt de winnaar een tentoonstelling in Eye Filmmuseum. De Eye Prize, die sinds vorig jaar wordt ondersteund door Ammodo, wordt sinds 2015 jaarlijks uitgereikt aan een kunstenaar of filmmaker die een uitzonderlijk oeuvre heeft opgebouwd op het snijvlak van film en kunst. De eerdere winnaars waren Hito Steyerl, Ben Rivers, Wang Bing, Francis Alÿs, Meriem Bennani, Kahlil Joseph, Karrabing Film Collective, Saodat Ismailova en Garrett Bradley.