Eye Art & Film Prize 2021 voor Karra­bing Film Col­lec­tive

Karrabing Film Collective

De Eye Art & Film Prize 2021 is toegekend aan het Karrabing Film Collective uit Australië. Het collectief, dat bestaat uit voornamelijk Aboriginal filmmakers en kunstenaars, maakt films en installaties over onder andere maatschappelijke misstanden, klimaatverandering en culturele tradities.

Het Karrabing Film Collective ontstond in 2008 als een grassroots organisatie in de Northern Territories van Australië. De los-vaste groep omvat zo’n dertig leden. Het woord ‘karrabing’ betekent in hun Emmiyengal-taal ‘eb’ en geeft aan dat dit collectief opereert buiten de officiële kanalen en structuren. Stilistisch waaiert hun werk uit in verschillende richtingen, maar er zit altijd een sterke lokale component in. De manier waarop heen en weer wordt geschakeld tussen documentaire en fictie, heden en verleden wordt omschreven als ‘improvisational realism’.

Het werk van het Karrabing Film Collective is te zien geweest in grote internationale musea als Tate Modern in Londen en Centre Pompidou in Parijs. Belangrijke biënnales als Berlijn, Gwanju en Sjanghai nodigden het gezelschap uit voor deelname. En vorig jaar was vrijwel het gehele oeuvre aan korte films te zien tijdens het International Film Festival Rotterdam.


De Eye Art & Film Prize is een samenwerking tussen Filmmuseum Eye en het Paddy and Joan Leigh Fermor Arts Fund. Er is een geldbedrag van £25,000 aan verbonden. Eerdere winnaars zijn Hito Steyerl (2015), Ben Rivers (2016), Wang Bing (2017), Francis Alÿs (2018), Meriem Bennani (2019) en Kahlil Joseph (2020).

Het werk van het Karrabing Film Collective wordt in 2022 tentoongesteld in Eye. Het zal dan gecombineerd worden met dat van de winnaars van 2019 en 2020, Bennani en Joseph.