Saodat Ismai­lova win­naar Eye Art & Film Prize 2022

Zukhra, getoond in Tromsøkunstforening, Noorwegen. Foto: Den Hjemsøkte

De Eye Art & Film Prize is dit jaar toegekend aan Saodat Ismailova. De kunstenaar uit Oezbekistan wordt geroemd om haar talent om te werken op het snijvlak van film en beeldende kunst. Aan de prijs is een geldbedrag van £25.000 verbonden dat bedoeld is om nieuw werk mee te maken.

Saodat Ismailova (1981) is geboren in Tasjkent, in de voormalige Sovjetrepubliek Oezbekistan. Ze studeerde aan het Staatsinstituut voor de Kunsten in Tasjkent en daarna in Italië, Lille en aan Robert Redfords Sundance Institute. Haar speelfilmdebuut 40 Days of Silence werd in 2014 genomineerd voor de prijs van Beste debuutfilm op het filmfestival van Berlijn. Een jaar daarvoor trok ze internationaal de aandacht met de installatie Zukhra, die te zien was in het Centraal-Aziatische paviljoen van de biënnale van Venetië.

Ook dit jaar neemt Ismailova deel aan de belangrijkste biënnale ter wereld. Een werk van haar is opgenomen in de hoofdtentoonstelling The Milk of Dreams. Ze is tevens geselecteerd voor Documenta 15, de vijfjaarlijkse mammoettentoonstelling in het Duitse Kassel. Het Stedelijk Museum Amsterdam en Centre Pompidou in Parijs hebben werk van Ismailova in collectie.

De Eye Art & Film Prize is een initiatief van Eye Filmmuseum en het Paddy & Joan Leigh Fermor Arts Fund en wordt jaarlijks uitgerekt sinds 2015. Eerdere winnaar zijn Hito Steyerl, Ben Rivers, Wang Bing, Francis Alÿs, Meriem Bennani, Khalil Joseph en Karrabing Film Collective. Van de laatste drie winnaars is momenteel werk te zien in Eye.