Kahlil Joseph krijgt Eye Art & Film Prize 2020

Kahlil Joseph. Foto: Nathan Bajar

De Eye Art & Film Prize gaat dit jaar naar Kahlil Joseph. De kunstenaar die met zijn werk voor Beyoncé, Kendrick Lamar en Flying Lotus het begrip videoclip herdefinieerde, krijgt £25.000 om nieuw werk te maken. Joseph treedt in de voetsporen van onder anderen Hito Steyerl, Ben Rivers en Wang Bing.

Kahlil Joseph, die geboren werd als Kahlil Davis, leerde het vak als stagiair bij onder anderen Terrence Malick en Sophia Coppola. Hij maakte vervolgens reclamespots voor onder meer Kenzo en O2. Tevens regisseerde hij het ‘visuele album’ Lemonade (2016) van Beyoncé en een korte film met de muziek van Kendrick Lamars Good Kid, M.A.A.D. City (2012). Zijn eerste museale presentatie dateert van 2015, in het Underground Museum van zijn schilderende jongere broer Noah. Daarna volgden in rap tempo meer solotentoonstellingen, waaronder zijn Europese debuut in 2017-2018 in het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

“Kunstenaar Kahlil Joseph maakt overweldigend werk over de ervaring dat de grenzen tussen cinema, beeldende kunst en muziek doet vervagen”, stelt juryvoorzitter Sandra den Hamer, directeur van Eye Filmmuseum. “Zijn werk richt zich op de ervaring van Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten. Hij brengt zijn politieke commentaar op een elegante, bijna verleidelijk manier, in prachtige, zorgvuldig opgestelde installaties met een unieke visuele stijl.”


De Eye Art & Film Prize is een initiatief van Eye Filmmuseum en het Paddy & Joan Leigh Fermor Arts Fund. De prijs is bedoeld om een kunstenaar of filmmaker te ondersteunen wiens werk op een buitengewone wijze heeft bijgedragen aan nieuwe ontwikkelingen op het grensvlak tussen beeldende kunst en film. De laureaten tot nu toe zijn: Hito Steyerl (2015), Ben Rivers (2016), Wang Bing (2017), Francis Alÿs (2018) en Meriem Bennani (2019).