Aardman-expositie komt in 2020 naar Groningen

Wallace & Gromit

The Art of Aardman, Shaun the Sheep and Friends komt naar Nederland. De tentoonstelling over de animatiestudio die ons onder ander Wallace and Gromit bracht is vanaf 2 oktober 2020 te zien in Het Forum in Groningen. Er zijn onder andere schetsen, tekeningen, schilderijen, kleifiguurtjes en complete filmsets te zien.

Het in Bristol gevestigde Aardman Animations maakt al veertig jaar lang animaties, films en commercials. Hun films, waaronder Shaun the Sheep, Chicken Run en Wallace and Gromit, waren gezamenlijk goed voor tien Oscar-nominaties, waarvan er vier werden verzilverd. Deze maand werd de filmografie uitgebreid met Shaun the Sheep Movie: Farmageddon (in Nederland uitgebracht als Het ruimteschaap). In deze sciencefictionkomedie sluit schaap Shaun vriendschap met een gecrashte alien die bedreigd wordt door Men in Black-achtige types.

De expositie over het werk van de Britse animatoren is samengesteld door het Parijse museum Art Ludique. Hij was eerder te zien in Parijs, Frankfurt, Melbourne, Seoul en Daegu. Voor Forum Groningen, dat op 29 november a.s. de deuren opent, zal het de tweede tentoonstelling worden. Begin december is daar eerst AI: More Than Human te zien.