12 Years a Slave krijgt Oscar voor Beste Film

  • Datum 03-03-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

12 Years a Slave

De Oscar voor Beste Film van 2014 staat binnenkort op een Amsterdamse schoorsteenmantel. De in Nederland woonachtige Brit Steve McQueen kreeg de onderscheiding gisterenavond in Hollywood. De film met de meeste Oscars was Gravity. Het ruimtedrama wist zeven van de tien nominaties te verzilveren.

De avond voorafgaand aan de Oscar-uitreiking zat de stemming er al goed in. 12 Years a Slave was toen de grote winnaar bij de Independent Spirit Awards, de prijzen voor Amerikaanse films die niet door grote filmstudio’s zijn geproduceerd. De film won er vijf. McQueen werd gelauwerd als beste regisseur en Lipita Nyong’o kreeg de prijs in de categorie beste vrouwelijke bijrol. Nyong’o viel dezelfde eer te beurt bij de Oscars. Daarnaast kreeg 12 Years a Slave nog een beeldje voor beste bewerkte scenario.

American Hustle en Gravity hadden allebei tien nominaties. Gravity was verreweg het meest succesvol, met een regie-Oscar voor Alfonso Cuaron en zes onderscheidingen in technische categorieën. American Hustle won helemaal niks. Dallas Buyers Club, daarentegen, kreeg drie prijzen. Matthew McConaughey werd uitgeroepen tot beste acteur. Jared Leto kreeg een Oscar voor beste mannelijke bijrol. En er was nog een prijs voor de make-up. Zoals verwacht ging de Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol naar Cate Blanchett voor Blue Jasmine.

Ook in de categorie Beste Buitenlandse Film geen verrassing. La grande bellezza versloeg Omar, The Broken Circle Breakdown, Jagten en The Missing Picture. De gedoodverfde winnaar onder de documentaires, The Act of Killing, werd voorbijgestreefd door 20 Feet from Stardom.

Edo Dijksterhuis