Hollandse Nieuwe 2022: Joost van Ginkel over Bo

Joost van Ginkel. Foto: Brenda Wit

In de reeks Hollandse Nieuwe beantwoorden makers wier films op de nieuwe editie van het Nederlands Film Festival in première gaan elk dezelfde vijf vragen.

1. Waar gaat je film over? “Een jonge vrouw, Bo, gaat in Georgië op zoek naar de roots van haar overleden vader. Tijdens haar zoektocht lift ze mee met haar vaders jeugdvriend Levan en ontdekt ze de ware liefde.”

2. Waarom wilde je deze film maken? “Ik wilde met Bo een intense film maken over de liefde waarin ik mezelf als maker toe kon staan om alle stijlmiddelen te gebruiken: dromen, fantasieën, flashbacks, halve waarheden en leugens die als waarheid verkocht worden. Tijdens het schrijfproces hing maandenlang een bordje met ‘alles mag’ boven mijn computer, waardoor er veel ruimte ontstond voor cinematografisch escapisme.”

3. Mijn volgende film wordt nu eens… “een film over een DJ die zichzelf is kwijtgeraakt in de allesverzengende verwachtingen die gepaard gaan met succes.”

4. Wat heeft de Nederlandse film nodig? “Iets meer onbevreesdheid om niet te hoeven voldoen aan een kijkersverwachtingen.”

5. Wat was een bepalend filmmoment in je leven? “De zelfmoordpoging van Juliette Binoche in Blue van Kieslowski, aan het begin van de film. IJzersterk, ingetogen en oprecht. Een bepalende film voor mijn smaak.”


Bo is de slotfilm van het Nederlands Film Festival en draait vanaf 29 september landelijk in de bioscoop.