Focus: Rialto’s liefdesbaby

Do Not Hesitate

Het heeft even geduurd, maar tien jaar na het eerste idee opent het Amsterdamse filmtheater Rialto een nieuwe vestiging in de Vrije Universiteit: Rialto VU. Als cadeautje is de entree voor alle films komend weekend slechts één euro.

Ere wie ere toekomt: tien jaar geleden opperde Caro­lien Gehrels, de toenmalige wethouder van Cultuur in Amsterdam, het idee voor een hoogwaardig filmtheater in de VU. Dat zou goed zijn voor de VU en voor de hele buurt. Rialto pakte het idee op en tien jaar later is het zover. Studenten en buurtbewoners hoeven niet meer naar het centrum van de stad voor films, maar kunnen naar Rialto VU. Naast Europese en niet-westerse films zal het filmtheater Amerikaanse independent cinema programmeren. En specials, vaak in samenwerking met de VU.

De ambities zijn groot want Rialto VU telt vier zalen: twee met 124 stoelen, één met 104 en één met 72 stoelen. De zalen zijn multifunctioneel, zodat ze als er geen films vertoond worden als collegezalen gebruikt kunnen worden. Wie nu denkt dat de zalen klaslokalen zijn met ongemakkelijke houten stoelen vergist zich, want de stoelen zijn comfortabel en geluid en beeld zijn state of the art.

In het openingsweekend staan twintig films op het programma, van oude en nieuwe klassiekers tot voorpremières. De entree voor een film is één euro. De films zijn: Do Not Hesitate (Shariff Korver, 2021), Tampopo (Jûzô Itami, 1985), Moonlight (Barry Jenkins, 2016), Nomadland (Chloé Zhao, 2020), The Rescue (Jimmy Chin & Elizabeth Chai Vasarhelyi, 2021), Parasite (Bong Joon Ho, 2019), Modern Times (Charles Chaplin, 1937), Descending the Mountain (Maartje Nevejan, 2021), Honeyland (Ljubomir Stefanov & Tamara Kotevska, 2021), In Touch (Pawel Ziemilski, 2018), Silence of the Tides (Pieter-Rim de Kroon, 2021), Tout c’est bien passé (François Ozon, 2021), Annette (Leos Carax, 2021), Le fabuleux destin d’Amélie Poulain (Jean-Pierre Jeunet, 2001), The Card Counter (Paul Schrader, 2021) en The Cakemaker (Ofir Raul Graizer, 2017).


Rialto VU is sinds 4 november gepoend en viert op 13 en 14 november haar ‘openingsweekend’.