Focus: Limburg Film Festival

  • Datum 04-01-2019
  • Auteur Jos van der Burg
  • Categorieēn Agenda
  • Deel dit artikel

Johan Leysen in Gluckauf

Drie jaar geleden begonnen en nu toe aan de derde editie: het Limburg Film Festival. Filmtheater De Nieuwe Scene zet van 11 t/m 13 januari de schijnwerper op de Limburgse filmcultuur. Die rijker is dan velen beseffen. Wie weet dat Oscarwinnaars Mike van Diem (Karakter) en Marleen Gorris (Antonia) in respectievelijk Sittard en Roermond zijn geboren en opgegroeid? En dat Gouden Kalf-winnaars Michiel ten Horn (Aanmodderfakker), Jim Taihuttu (Wolf) en Remy van Heugten (Gluckauf) uit Limburg komen?

Er wil maar mee gezegd zijn dat de Nederlandse filmcultuur niet ophoudt bij Amsterdamse grachten en de Rotterdamse Erasmusbrug, die in ongeveer elke Nederlandse film te zien zijn.

Het Limburg Film Festival viert de Limburgse filmcultuur, die dankzij steun van het Limburgs Filmfonds en Cinesud, dat onder meer nieuwe makers helpt met het realiseren van hun producties, steeds rijker wordt. Ook de derde editie biedt een podium aan Limburgse filmmakers. Het hart van het festival bestaat uit vijftig films van makers die een link hebben met Limburg. Een paar bekende titels van makers met Limburgse wortels: La Holandesa, waarvoor Daan Gielis het script schreef, My Foolish Heart van Rolf van Eijk, Wij van René Eller, Rafaël van Ben Sombogaart en de documentaire Voetbal is oorlog van Hans Heijnen.

Deze bekende namen zijn het boegbeeld van de Limburgse filmcultuur, maar erachter schuilt veel oud en jong talent, dat het verdient om ontdekt te worden. Het geeft geen zin om alle namen hier op te sommen. Beter is het om op het festival op ontdekkingsreis te gaan. Dat doen niet alleen Limburgers, maar ook steeds meer filmliefhebbers van daarbuiten. Filmtheater De Nieuwe Scene in Venlo is het hart van het festival, maar er zijn ook activiteiten op vijf andere locaties.

Naast reguliere filmvertoningen is er dit jaar veel aandacht voor films van en over migranten en is er een filmmiddag voor mensen met Alzheimer. Bijzondere aandacht ook voor Wouter van Luijn, de Limburgse editor die afgelopen zomer op Mallorca werd vermoord.

limburgfilmfestival.nl