Focus: De films van Yorgos Lanthimos

Absurde spiegels

Yorgos Lanthimos (rechts) naast Colin Farrell op de set van The Killing of a Sacred Deer

Wie iets anders wil dan filmrealisme kan deze zomer terecht bij De films van Yorgos Lanthimos in de Filmhallen, Lab111, The Movies, Filmkoepel Haarlem, Filmhuis Breda en Filmhuis Den Haag. Zonder artistieke concessies maakte de Griekse regisseur de overstap van lowbudgetfilms naar de top van de internationale filmwereld.

Het kan: grote, internationale films maken met behoud van je artistieke vrijheid. Yorgos Lanthimos bewees het met The Lobster, The Killing of a Sacred Deer, The Favourite en Poor Things. The Favourite, een tegendraads kostuumdrama over de zeventiende-eeuwse Engelse koningin Anne, kreeg tien Oscar-nominaties. Het in de late negentiende eeuw spelende, geestige feministische drama Poor Things deed er met elf nominaties nog een schepje bovenop. Beide films kregen de Oscar voor beste actrice: Olivia Colman voor The Favourite, Emma Stone voor Poor Things.

Wie vijftien jaar geleden had voorspeld dat Lanthimos nu in Hollywood aan de top zou staan, zou voor gek zijn versleten. Griekenland lag in die tijd in een mondiaal financieel ravijn. Geld voor films was er niet, zodat ze voor een appel en ei gemaakt moesten worden. Blijkbaar bevorderde de ellende creativiteit, want er kwam een stroompje maffe, absurdistische films op gang, dat voor het gemak de Griekse Weird Wave werd genoemd. Lanthimos werd er met Dogtooth (2009) en Alps (2011) het boegbeeld van.

Met het Engelstalige The Lobster (2015) liet hij de Griekse lowbudget-wereld achter zich. De film was succesvol, waarna de ster van de regisseur met The Killing of a Sacred Deer (2017), The Favourite (2018) en Poor Things (2023) tot grote hoogte steeg. In zijn nieuwste film, het drieluik Kinds of Kindness (2024) keert Lanthimos terug naar het absurdisme van zijn vroege films.

Grieks of internationaal: de films van Lanthimos zijn (lach)spiegels waarin we onszelf zien. In de woorden van de regisseur: “In mijn films duw ik personages in een extreme, absurdistische hoek, met de bedoeling te laten zien hoe hun gedrag op dat van ons lijkt. De personages accepteren het leven om hen heen als volkomen normaal, maar dat doen wij ook. Misschien vinden mensen over honderd jaar onze levenswijze ook absurd.”


Het programma De films van Yorgos Lanthimos is te zien in:
De Filmhallen, Amsterdam | 27 juni t/m 17 juli 2024
Lab111, Amsterdam | 5 t/m 13 juli 2024 (onder de titel Greek Weird Wave: The Films of Yorgos Lanthimos)
The Movies, Amsterdam | 27 juni t/m 17 juli 2024
Filmhuis Breda | 5 juli t/m 10 augustus (onder de titel Focus on Yorgos Lanthimos)
Filmhuis Den Haag | twee double bills op 14 en 27 juli 2024 (onder de titel Legendary Lanthimos)
De Filmkoepel, Haarlem | 27 juni t/m 17 juli 2024