Kort – oktober 2023

Rosa, de kleine bloemenfee

Een overzicht van alle films die uitkomen in oktober 2023 en niet zijn besproken in Filmkrant #461.

Rosa, de kleine bloemenfee
Karla Holmback | Familiefilm voor de allerkleinsten over het eenzame bloemenelfje Rosa. Zij wil niets liever dan een vriendje, maar ze durft haar rozenstruik niet te verlaten. Dat verandert drastisch als ze de avontuurlijke vlinder Silk leert kennen, die vooral de wijde wereld in wil. Rosa is daar niet per se happig op, maar heeft geen keus als Silk even later ontvoerd wordt. Aan struikenkluizenaar Rosa de taak om haar terug te vinden. Te zien vanaf 27 september 2023.

A Little Life
Ivo van Hove | Registratie van de (Engelstalige) theatervoorstelling naar de gelijknamige bestseller van Hanya Yanagihara. Theatermaker Van Hove regisseerde het toneelstuk eerder bij ITA, maar maakte voor deze internationale versie een uitstapje naar het Londense West End, waar het stuk ook een daverend succes werd. Het verhaal draait om vier studievrienden in New York, die uit elkaar gedreven worden door ambitie, verslaving en trauma’s uit het verleden. Te zien vanaf 28 september 2023.

Big Picnic
Oleg Zborovsky | De première van deze Oekraïense komedie stond gepland op 24 februari 2022, de dag dat Rusland het land binnenviel. Des te ironischer is het dat de film draait om de ‘oorlog’ tussen twee families en ‘het bewaken van grenzen’. Tijdens een zonnig weekend willen twee totaal verschillende families gaan barbecueën in een park waar slechts één barbecueplek beschikbaar is. De gemoederen lopen hoog op, totdat zich een derde partij aandient: een voortvluchtige man die zijn geld precies op die plek heeft begraven. Nu zit er voor de families niets anders op dan samenwerken. Daar kun je inderdaad een behoorlijke metafoor in zien. Te zien vanaf 28 september 2023.

It Lives Inside
Bishal Dutta | Nieuwste aanwinst in de categorie ‘horrorfilms die nét wat meer thema’s willen aansnijden dan alleen bloed, ellende en geweld’. Tiener Sam heeft moeite om te aarden op haar Amerikaanse highschool en probeert haar Indiase roots en familietradities daarom zo veel mogelijk te verbergen. Daarbij niet geholpen door het gedrag van haar voormalige beste vriendin Tamira, die bezeten lijkt door een mysterieuze glazen pot. Als Sam de pot uit woede kapotgooit, ontketent ze een eeuwenoude Indiase demon, waarna iedereen in haar omgeving plots gevaar loopt. Te zien vanaf 28 september 2023.

The Creator
Gareth Edwards | “We hadden AI nooit uit de doos moeten laten”, klinkt het dreigend in de trailer voor deze scifi van de regisseur van Godzilla (2014) en Star Wars: Rogue One (2016). De film speelt in een toekomst waarin de mensheid in oorlog is met robots die bewustzijn ontwikkelden. Een voormalig soldaat, gespeeld door John David Washington (BlacKkKlansman, 2018; Tenet, 2020), wordt gerekruteerd om de Creator te elimineren, de schepper van de AI. Te zien vanaf 28 september 2023.

De club van Sinterklaas film: de gestrande stoomboot
Martijn Koevoets | Testpiet, Coole Piet, Danspiet, Pietje Fernando én Sinterklaas zijn terug voor een nieuw muzikaal avontuur waarbij kort voor pakjesavond alles weer eens fout lijkt te gaan. Als Danspiet stiekem een papegaai meeneemt aan boord van de stoomboot, ontaardt het al snel in totale chaos, waardoor het schip vastloopt op een eiland. Zoals altijd is de vraag: komt de club van Sinterklaas op tijd aan voor pakjesavond? Te zien vanaf 4 oktober 2023.

De grote Sinterklaasfilm en de strijd om pakjesavond
Lucio Messercola | Het gevaar loert aan alle kanten voor pakjesavond, want ook in deze Sinterklaas-film dreigt het cadeaufestijn in de soep te lopen. Sinterklaas komt voor de honderdste keer naar Nederland en wil dat groots vieren door ieder kind een extra cadeautje te geven. De Pieten willen Sint ondertussen verrassen met een groot optreden van artiest ‘Robbie Reuzel’, die toevallig op dezelfde dag jarig is. Omdat Robbie’s verjaardag jaarlijks wordt gekaapt door Sinterklaas-festiviteiten, broedt hij op een plan om pakjesavond te frustreren. Te zien vanaf 4 oktober 2023.

Sint Ahoy!
Andy van Veen en Rik Sinkeldam | In Sint-film nummer drie krijgen Sint en zijn Pieten het aan de stok met de piratenbemanning van Kapitein Bakkeljauw. De boottocht wordt dusdanig ruw verstoord dat de pakjesboot op Curaçao belandt, waar Sinterklaas samen met Bakkeljauw, een taxichauffeur én een zeemeermin op zoek gaat naar een eeuwenoude schat. Alleen al qua setting de origineelste Sint-film van dit jaar. Te zien vanaf 4 oktober 2023.

Expend4bles
Scott Waugh | Statham, Stallone, 50 Cent, Fox, Lundgren, Jaa, Uwais, Couture, Garcia: “They’ll die when they’re dead”. Zelden zagen we zó veel testosteron verenigd op één filmposter als voor deze vierde film in de Expendables-reeks. Bijna tien jaar na het derde deel in deze actiefranchise, vonden Stallone en consorten het tijd voor een nieuwe overdosis. Ditmaal moeten de Expendables een Derde Wereldoorlog voorkomen, omdat een nucleair conflict de wereldorde bedreigt. Hoe ze dat doen? Domme vraag natuurlijk: gewoon, met alle wapens en spierballen die voorhanden zijn. Te zien vanaf 5 oktober 2023.

Fair Play
Chloe Domont | Alden Ehrenreich leek na zijn hoofdrol als Han Solo in mislukte Star Wars-spin-off Solo (2018) even op het strafbankje te zitten, maar kent dit jaar een glorieuze comeback met een sterke bijrol in Oppenheimer en zijn hoofdrol in deze erotische thriller, die hem lovende reacties opleverde. De relatie tussen Emily en Luke komt in gevaar door een wederzijds felbegeerde promotie bij een groot hedgefund. Deze slow burn-debuutfilm van regisseur Domont werd in Amerikaanse recensies vooral geprezen om de portrettering van veranderende machtsverhoudingen binnen relaties. Te zien vanaf 5 oktober 2023.

One True Loves
Andy Fickman | Aan driehoeksverhoudingen bepaald geen gebrek in het filmaanbod van 2023. Na de complexe driehoeksrelaties in Passages en Past Lives draait ook dit romantisch drama om zo’n ‘onmogelijke’ verhouding. Vier jaar nadat haar man vermist raakte bij een helikopterongeluk, heeft Emma de liefde hervonden bij jeugdvriend Sam. Maar aan de vooravond van hun huwelijk staat haar dood gewaande man ineens weer op de stoep. Zo staat Emma dus voor de ‘onmogelijke keuze’ tussen haar twee grote liefdes. Te zien vanaf 5 oktober 2023.

The Exorcist: Believer
David Gordon Green | Regisseur Green reanimeerde eerder met succes de Halloween-franchise en stort zich met een nieuwe ‘reboot-trilogie’ opnieuw op een heilige horrorklassieker: The Exorcist (1973) van wijlen William Friedkin. Net als in zijn Halloween (2018) kiest Green voor een combinatie van ‘vervolg’ en ‘herstart’. Alleenstaande vader Victor ziet zijn grootste nachtmerrie werkelijkheid worden als zijn dochter samen met een vriendinnetje vermist raakt in het bos. Na drie dagen duiken ze weer op, zonder een idee te hebben wat er precies gebeurd is. Vervolgens lijkt er een demonisch kwaad in de kinderen te huizen. De wanhopige Victor richt zich tot Chris MacNeil (Ellen Burstyn, die terugkeert uit het origineel), die vijftig jaar eerder iets soortgelijks meemaakte. Te zien vanaf 5 oktober 2023.

Scarygirl
Ricard Cussó | Animatiefilm over Arkie, die samen met haar vader – een zeldzame reuzenoctopus met helende krachten – op een afgelegen schiereiland woont. Hun wereld wordt bedreigd door een onverklaarbaar verlies van zonlicht en dan wordt vader ook nog eens ontvoerd door gretige premiejagers. Arkie moet voor het eerst haar vertrouwde omgeving verlaten om haar vader – en daarmee uiteindelijk ook de wereld – te redden. Te zien vanaf 11 oktober 2023.

Who Killed the KLF?
Chris Atkins | Documentaire over het ‘intrigerende, bizarre, humoristische en bij vlagen schokkende’ verhaal (dixit de perskit) over de opkomst en ondergang van een van de grootste dance-acts uit de jaren tachtig en negentig. The KLF staat bekend als een van de meest ongrijpbare bands uit de recente muziekgeschiedenis; we zien onder meer hoe de band een wilde roadtrip onderneemt naar Zweden om ‘excuses’ aan te bieden aan Abba, hoe ze in Spanje een peperdure film maken zonder plot en hoe ze een miljoen pond verbranden. Te zien vanaf 5 oktober 2023.

De gebroeders Schimm
Michael van Ostade | Vlaamse avonturenfilm over eigengereide tiener Lilith, die tijdelijk naar een spookachtig internaat moet verhuizen als haar moeder naar Nieuw-Zeeland vertrekt. Het blijkt er verrassend gezellig, totdat zich allerlei mysterieuze zaken voordoen. Lilith gaat op onderzoek uit met de gebroeders Schimm, twee spokenjagers die wel raad weten met bovennatuurlijke verschijnselen. Te zien vanaf 12 oktober 2023.

Dear David
John McPhail | Deze horrorfilm die draait om een striptekenaar die bezeten raakt nadat hij op Twitter tekeergaat tegen een treiteraar, is gebaseerd op een Twitter-draadje van striptekenaar Adam Ellis. Of, zoals de trailer bombastisch verkondigt: ‘Geïnspireerd door ware gebeurtenissen.’ Te zien vanaf 12 oktober 2023.

Net als in de film
Albert Jan van Rees en Dorien Goertzen | Muzikaal romantisch drama over ‘tegenpolen’ Annabel (Noortje Herlaar) en Sander (Benja Bruijning), die elkaar begin jaren tachtig vinden in hun liefde voor muziek. Maar de twee verliezen elkaar uit het oog als de talentvolle Annabel in zee gaat met producer Olaf (Kay Greidanus). Tien jaar later komen ze elkaar weer tegen, als Annabal samen met Sanders beste vriend Malcolm (Uriah Havertong) een succesvolle dance-act heeft gevormd. Met zo veel succes blijkt het verdomd lastig om trouw te blijven aan elkaar (én jezelf). Te zien vanaf 12 oktober 2023.

Paw Patrol: The Mighty Movie
Cal Brunker | De Paw Patrol-puppies zijn terug – en hoe. Nadat er een meteoriet is neergestort in Avonturenstad, veranderen ze in ‘megapups’ met superkrachten. Dat komt goed van pas, totdat hun aartsvijand ontsnapt uit de gevangenis en met hulp van een gestoorde professor probeert om die superkrachten te stelen. Te zien vanaf 12 oktober 2023.

The Dive
Maximilian Erlenwein | Kijkers met diepwatervrees kunnen deze Duitse thriller beter overslaan. Zussen Drew en May ondernemen een avontuurlijke diepzeeduik op een van de meest afgezonderde locaties ter wereld, maar dan slaat – uiteraard – het noodlot toe. Door een aardverschuiving storten er allerlei rotsblokken in zee, waarna May vast komt te zitten op de bodem van de oceaan, met nog maar een klein restje zuurstof in haar tank. Te zien vanaf 12 oktober 2023.

Trolls Band Together
Walt Dohrn | Derde deel in de populaire muzikale animatiefranchise gebaseerd op de speelgoedpoppen. Na twee films vol eindeloos geflirt zijn trollen Branch en Poppy nu eindelijk samen. Eind goed al goed, totdat Poppy ontdekt dat Branch vroeger stiekem onderdeel was van haar favoriete boyband, samen met zijn vier broers. Zoals alle goeie bands gingen Branch en zijn broers met ruzie uit elkaar, maar als een van de broers ontvoerd wordt door een stel ‘gemene popsterschurken’ probeert het kersverse liefdeskoppel hem te redden én de broers weer bij elkaar te krijgen. Te zien vanaf 18 oktober 2023.

Nyad
Jimmy Chin en Elizabeth Chai Vasarhelyi | Regisseurs Chin en Vasarhelyi specialiseerden zich tot nu toe in documentaires rond fysieke spektakelstukken, waarvan Free Solo (2018, over ongezekerd bergbeklimmer Alex Hannold) en The Rescue (2021, over de Thaise grotredding in 2018) de bekendste zijn. In hun eerste fictiefilm, met hoofdrollen voor Annette Bening en Jodie Foster, vertellen ze opnieuw zo’n waargebeurd verhaal, ditmaal rond Diana Nyad die op haar zestigste besluit van Cuba naar Florida te zwemmen – 177 kilometer op open zee. Te zien vanaf 19 oktober 2023.

Saw X
Kevin Greutert | Na het niet geheel geslaagde spin-off-uitstapje Spiral (2021) met Chris Rock en Samuel L. Jackson keert de martelhorrorfranchise terug naar de basis met dit tiende deel, dat zich afspeelt tussen de gebeurtenissen in Saw 1 (2004) en 2 (2005). Sadistisch martelbrein Jigsaw reist af naar Mexico voor een behandeling tegen zijn kanker. Hij blijkt te zijn opgelicht, waarna hij de daders gevangenneemt en onderwerpt aan zijn psychologische martelpraktijken. Voor de liefhebber valt er ongetwijfeld weer genoeg te gruwelen. Te zien vanaf 19 oktober 2023.

The Marsh King’s Daughter
Neil Burger | Intense thriller over de jonge Helena, die opgroeit in een afgelegen moerasgebied. Wat Helena niet weet, is dat zij en haar moeder al jarenlang gegijzeld zijn door haar vader (Ben Mendelsohn). Ze worden uiteindelijk bevrijd en twintig jaar later heeft Helena (Daisy Ridley) een stabiel buitenwijkleven. Dan ontsnapt haar vader uit de gevangenis, met alle (psychologische) gevolgen van dien. Te zien vanaf 19 oktober 2023.

The Wicker Man (re-release)
Robin Hardy | Vijftig jaar na verschijning keert folkhorrorklassieker The Wicker Man terug in de bioscopen in een gerestaureerde versie. Vergeet de fameuze remake met Nicolas Cage uit 2006 (“Not the bees!!!”), dit atmosferische origineel is nog altijd een van de beste horrorfilms van de twintigste eeuw. Een strenggelovige Schotse rechercheur onderzoekt de verdwijning van een meisje op een afgelegen eiland, maar raakt steeds meer verstrengeld in de sektarische rituelen van de eilandbevolking. Te zien vanaf 19 oktober 2023.

Dancing Queen
Aurora Gosse | De wereld van de twaalfjarige Mina komt op zijn kop te staan als internetsensatie en danser E.D.Win naar haar stad verhuist en leerling wordt op haar school. Mina is op slag verliefd en besluit auditie te doen voor zijn nieuwe dansploeg. Detail: Mina kan helemaal niet dansen. Ze gaat in de leer bij haar grofgebekte, wereldwijze oma. De titel van deze Noorse jeugdfilm lijkt al te verraden dat het met die onmogelijke ambitie uiteindelijk wel goed komt. Te zien vanaf 25 oktober 2023.

Five Nights at Freddy’s
Emma Tammi | Verfilming van de populaire gelijknamige videogame. Een beveiliger met issues begint aan een nieuwe baan bij Freddy Fazbear’s Pizza, maar de vervallen ‘pizzatent voor de hele familie’ blijkt te worden bevolkt door levensgrote demonische poppen, die na middernacht alle klanten willen vermoorden. Te zien vanaf 26 oktober 2023.

Sound of Freedom
Alejandro Monteverde | Deze actiefilm, losjes gebaseerd op het echte leven van Tim Ballard, een voormalig Homeland Security-agent die zich inzet tegen mensenhandel en kinderprostitutie, was in Amerika de verrassingshit van de afgelopen zomer. Ondanks gematigde tot ronduit vernietigende recensies wist de film meer dan 200 miljoen dollar binnen te harken – mede doordat hij werd omarmd door de rechterflank in de ‘culture wars’. Te zien vanaf 26 oktober 2023.