Evenementen – 27 februari 2014

  • Datum 27-02-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

As the Palaces Burn

Van reggae tot metal
Melkweg Cinema gaat verder op de vorig jaar ingezette koers om muziekfilms (concertregistraties, documentaire portretten van popmuzikanten en bands enz.) te vertonen. Deze maand is onder andere te zien Mystery Dance (14 feb.), een documentair portret van Decas MaManus, beter bekend onder zijn artiestennaam Elvis Costello. De film gaat op zoek naar wat de getalenteerde, originele liedjesschrijver, zanger en muzikale veelvraat drijft. Duidelijk is dat Costello’s vader, die in een showorkest speelde, een grote invloed op hem had. Maar ook de punktijdgeest ging aan hem niet voorbij. Met zijn begeleidingsband The Attractions scoorde Costello eind jaren zeventig een serie hits met cynische (liefdes)- liedjes, zoals ‘Accidents will happen’, waarin romantisch verlangen nooit ver weg is. Paul McCarthy, Nick Lowe en andere muzikale collega’s mogen zeggen waarom Costello zo bijzonder is. Een week eerder, 7 feb., is Dream Theater te zien, een concertregistratie van de metal rockband in Buenos Aires. Melkweg Cinema vertoonde de film eerder, maar herhaalt hem wegens succes. Op 28 feb. en 1 maart kunnen we naar As the Palaces Burn, een filmportret van de heavymetalband Lamb of God. De film krijgt halverwege een bizarre wending als de zanger van de band, Randy Blythe, in 2012 in Tsjechië wordt gearresteerd op verdenking van moord. Twee jaar eerder zou de zanger tijdens een optreden in Praag een fan van het podium hebben geduwd, waarna de man op de grond voor het podium viel, in coma raakte en later overleed. Na de arrestatie van de zanger verandert de film in een ‘real life’ rechtbankthriller. Liefhebbers van reggae moeten 22 feb. Made in Jamaica niet overslaan. De muziekdocumentaire bevat fragmenten van optredens en interviews met veel reggaegrootheden. Aan het woord komt onder meer het laatste nog levende lid van Bob Marley’s eerste begeleidingsband The Wailers.

melkweg.nl

Ondertussen in Marokko
Dat Marokko volop in beweging is, weet iedereen die de hedendaagse Marokkaanse cinema volgt. De cinema wordt er steeds serieuzer genomen, wat niet alleen blijkt uit de productie van uitstekende films, maar ook uit de oprichting van prestigieuze filmfestivals, zoals het Marrakech International Film Festival. Op de recente laatste editie van het festival zat Martin Scorsese in de jury. Marokkaanse films trekken internationaal steeds meer aandacht, maar in Nederland zijn ze zelden te zien. Goed idee dus van EYE om onder de titel The New Moroccan Cinema een serie van zeven Marokkaanse films te presenteren. Van 5 februari t/m 19 maart is wekelijks een Marokkaanse film te zien, gevolgd door een gesprek met de regisseur. Op 5 maart is er een nagesprek met de schrijver Abdelkader Benali. De door de Marokkaans-Nederlandse schrijver Fouad Laroui geselecteerde films tonen een land in transitie, waarin de snelle modernisering botst op traditionele opvattingen en gebruiken. En voor nieuwe problemen zorgt. Zoals in Casanegra (Nourredine Lakhmari, 2008), waarin twee vrienden in Casablanca die naar een beter leven verlangen steeds dieper de criminaliteit in worden gezogen. Op het programma staat ook het heftige so­cio­drama Les chevaux de Dieu (Nabil Ayouch, 2012), dat overtuigend toont hoe jongens zonder perspectief in een armenwijk in Casablanca in de greep raken van moslimterrorisme. Er zijn ook vrolijke films, zoals het humoristische drama Rock the Casbah (Laila Marakchi, 2013), waarin de komst van een rebelse zus uit Amerika in Tanger een driedaags rouwritueel van haar familie op zijn kop zet.

eyefilm.nl

Les chevaux de Dieu

Honderd jaar Eerste Wereldoorlog
Dat de Eerste Wereldoorlog honderd jaar geleden uitbrak, gaan we dit jaar nog vaak horen. Verstandig van EYE om daarom al vroeg in het jaar, van 24 februari tot 30 maart, het programma ‘De Grote Oorlog in de film’ te presenteren, want de kans is groot dat bij ons in de loop van het jaar Eerste Wereldoorlogsmoeheid toeslaat. Het programma, dat tot stand is gekomen in samenwerking met European Film Gateway, een initiatief om filmopnamen van de Eerste Wereldoorlog in Europese archieven openbaar te maken, bevat Europese, Russische en Amerikaanse films. In totaal zijn er vijftien films, documentaires en speelfilms, te zien, waaronder de klassiekers J’accuse (Abel Gance, 1919) en All Is Quiet on the Western Front (Lewis Milestone, 1930). Maar het programma bevat ook zelden vertoonde producties uit Nederland, Turkije en de Sovjet Unie. Het programma start 24 februari met G. W. Pabst’ klassieker Westfront 1918: Vier von der Infanterie (1930). De film, die door zijn realistische benadering de Saving Private Ryan van het interbellum kan worden genoemd, volgt vier Duitse soldaten in 1918 aan het Franse front. Geen ellende blijft hun bespaard: zij liggen onder vijandelijk vuur, maar worden ook getroffen door ‘friendly fire’. Als een van hen met verlof naar huis mag, vindt hij zijn vrouw in bed met de slager. En natuurlijk overleven ze het niet alle vier. Aan het einde van de film knapt er iets in het hoofd van een van hen en verdwijnt hij getraumatiseerd in een ziekenhuis. Westfront 1918 is een aangrijpende aanklacht tegen oorlog, die niets aan overtuigingskracht heeft ingeboet. De film werd na Hitlers machtsovername in 1933 in Duitsland snel verboden, omdat hij "een erg eenzijdig en daarom vals beeld van oorlog" gaf. Hitler zou zeven jaar later bewijzen dat oorlog inderdaad nog gruwelijker kon worden gevoerd.

eyefilm.nl

Westfront 1918

Vierendertig jaar Heemskerk
Filmhuis Heemskerk doet al vierendertig jaar waar het voor is opgericht. Met uitsluitend vrijwilligers vertoont het elke zondagavond films, "die door hun geringe commerciële waarde niet in IJmond worden vertoond en die door hun (artistieke) kwaliteit de moeite van het vertonen waard zijn". Helder en duidelijk. Daarnaast organiseert het filmhuis jaarlijks de Heemskerkse Filmdagen, die dit jaar ook voor de vierendertigste keer worden gehouden. Van 31 jan. t/m 5 feb. kan worden gekeken naar acht spraakmakende artfilms uit het afgelopen jaar. Natuurlijk ontbreekt Nederlands trots in Cannes niet, Alex van Warmerdams Borgman. Ook de publiekswinnaar vorig jaar op het filmfestival Rotterdam vorig jaar, Matterhorn van Diederik Ebbinge, staat op het programma. Evenals de ongekend succesvolle Nederlandse natuurdocumentaire De nieuwe wildernis. Geweldige internationale films in het programma zijn het Romeinse dansen-op-een-bloedmooie-vulkaan-drama La grande bellezza (Paolo Sorrentino) en het aangrijpende echtscheidings/familiedrama Le passé (Asghar Farhadi). Intrigerend is het Duitse drama Die Wand (Julian Pölsler), over een vrouw die van de ene op de andere dag door een onzichtbare wand is afgesloten van de buitenwereld. Voor kinderen is er de animatiefilm Free Birds, over twee kalkoenen, die terug in de tijd gaan om kalkoen van het dagelijks menu geschrapt te krijgen. Voor de allerkleinsten is er Stip & Vlek, over twee poppenvriendjes die van het ene in het andere avontuur buitelen.

filmhuisheemskerk.nl

Matterhorn

Bergbeklimmen in een bioscoopstoel
Je kunt zelf bergen beklimmen, maar je kunt ook vanuit een bioscoopstoel kijken hoe anderen dat doen. Wie voor de tweede optie voelt, kan op 8 feb. terecht in Filmhuis De Spiegel in Heerlen bij het Dutch Mountain Filmfestival. Overigens gaat dit bergfilmfestival over veel meer dan bergbeklimmen, want de organisatoren vatten het woord berg breed op. Naast bergsport draait het festival om de cultuur van bergvolken, natuur, lifestyle, ecologie en geschiedenis. Een greep uit het programma. Een hoogtepunt is de Nederlandse première van The Summit, een reconstructie van de fatale beklimming in de Himalaya in 2008. Achttien klimmers haalden toen de top van de K2, maar achtenveertig uur later waren elf van hen dood. The Summit probeert te achterhalen wat er gebeurde op die fatale dag. Bijzonder is ook de vertoning van The Epic of Everest, een historisch document over de legendarische Britse Mount Everest-expeditie in 1924, waarbij de twee klimmers om het leven kwamen. Maar zoals gezegd gaat het festival niet alleen over het bedwingen van bergen. Te zien zijn ook speelfilms die zich in bergen afspelen. Zoals de recente films Sister (Ursula Meier), over een verwaarloosde jongen, die in een skioord spullen steelt van toeristen, en Die Wand (Julian Pölsler), waarin een vrouw in de bergen plotseling door een onzichtbare wand van de buitenwereld wordt afgesloten. Fraai is ook de documentaire The Only Son (Simonka de Jong), over een negentienjarige Nepalese plattelandsjongen, die opgroeide in een kindertehuis in de stad, maar wiens arme ouders nu verwachten dat hij terugkeert naar het berggehucht waar zij wonen om hen te verzorgen en een lokaal meisje te trouwen.

dmff.eu

The Summit

Wie inspireren The Quay Brothers?
Dat de expositie van het werk van de animatiefilmers The Quay Brothers in EYE, die nog tot 9 maart bezocht kan worden, zo goed is ontvangen, is mede te danken aan het uitvoerige randprogramma van de tentoonstelling. EYE stelde zich niet tevreden met het geven van inzicht in het werk van de eeneiige tweeling, maar toont ook hun inspiratiebronnen. Die zijn fascinerend en lopen uiteen van het werk van de Tsjechische animatiefilmer Jan Svankmajer tot curieuze negentiende eeuwse medische apparaten (ooit een schedelmeter gezien?) en het werk van Kafka. De verhalen van de Pools-Joodse schrijver Bruno Schulz zijn ook een belangrijke inspiratiebron voor de broers. Hun film Street of Crocodiles is gebaseerd op een van zijn verhalen. Animatiefilmer Wojciech Jerzy Has verfilmde in 1973 met Sanatorium klepsydra ook een verhaal van Schulz. Daarin reist een man door een droomachtige wereld op weg naar zijn stervende vader in een sanatorium. Bij aankomst treft hij een ruïne aan. De film is 2 feb. te zien. Vijf dagen later presenteert de Tjechische Kafka Band een live-voorstelling over Kafka’s roman Het slot. De voorstelling speelt zich af op het snijvlak van film, literatuur, popmuziek en strips. Op 14 feb. staat de avond in het teken van de Weense schrijver Robert Walser. Te zien zijn drie op zijn werk gebaseerde korte animatiefilms en een lange speelfilm van The Quay Brothers. Ook houdt dichteres Anneke Brassinga een lezing over de relatie tussen Walsers werk en dat van de broers. Op 21 feb. komt Larry Sider, al dertig jaar de vaste geluidsontwerper van The Quay Brothers, praten over het geluid in hun animatiefilms.

eyefilm.nl

Street of Crocodiles

Weekend mensenrechten
Op het Human Rights Weekend, dat 31 jan. t/m 2 feb. in De Balie wordt gehouden, zal het ongetwijfeld veel over Rusland gaan, want een week later beginnen de Olympische Spelen. Maar het zal zeker niet alleen over Pussy Riot en homorechten in Rusland gaan, want er is in meer landen veel mis. Ook in Nederland, zodat het weekend ook aandacht besteedt aan ons land. Hoe is het om als vluchteling in Nederland te wonen? Er wordt nu eens niet óver vluchtelingen gepraat maar mét hen. Zij vertellen over hun komst naar Nederland en hun vaak moeizame strijd met instanties. Andere onderwerpen die aan bod komen zijn: oorlogsfotografie (hoeveel risico’s kun je nemen in de zoektocht naar pakkende beelden?) en de situatie in Egypte (van euforie naar apathie). Ook staan er films over mensenrechten op het programma. Zoals A World Not Ours, waarin filmmaker Mahdi Fleifel zijn familie portretteert in een Palestijns vluchtelingenkamp in Libanon. De documentaire Dangerous Acts Starring the Unstable Elements of Belarus portretteert de theatergroep Belarus Free Theater, die in Wit-Rusland stelling nam tegen het regime van president Lukasjenko, waarvoor het betaalde met vertrek naar het buitenland. De film was eind vorig jaar op het IDFA te zien, evenals Pussy Riot — A Punk Prayer, dat de meidengroep volgt van hun anarchistische performances tot aan hun arrestatie en veroordeling. Dat de strijd om homorechten ook een vrolijke film kan opleveren, bewijst de Servische film The Parade, waarin een groepje vrienden een gay parade in Belgrado probeert te organiseren.

debalie.nl

Pussy Riot — A Punk Prayer

Op cursus!
Wie als goed voornemen dit jaar in filmtheater en bioscoop niet alleen zijn ogen aan het werk wil zetten maar ook zijn hersenen, kan meteen al terecht bij filmcursussen. In Het Ketelhuis wordt 12 feb. in het kader van de reeks Psychoanalyse & Film Kim Ki-duks Bin-jip onder de psychoanalystische loep gelegd. Waarom breekt een man in huizen in waarvan de bewoners op vakantie zijn en blijft hij daar dagen hangen? Voer voor psychoanalytici. In Focus Filmtheater in Arnhem gaat het 3 en 4 feb. over Boek & Film. Op de snijtafel ligt de Duitse film Das Wochenende, een bewerking van de roman van Bernhard Schlink. In de Verkadefabriek in Den Bosch gaat het op 17 feb. over Film & Psychiatrie. Besproken worden de speelfilms Brammetje Baas, Silver Linings Playbook, The Master en de documentaire De regels van Matthijs. Als eerste kan misschien worden besproken of het jochie in Brammetje Baas en de twintiger in Silver Linings Playbook wel thuishoren in een psychiatrische cursus. Zijn zij stevig in de war of gewoon een tikkeltje afwijkend? In Filmhuis De Keizer wordt u op vier avonden in de filmcursus Crime bijgeschoold in de misdaad. Steeds wordt één misdaadfilm vertoond, die wordt ingeleid door Jan Salden. De films zijn Bound (Andy en Lana Wachowski, 1996), Tinker Tailor Soldier Spy (Tomas Alredson, 2011), Scarface (Brian De Palma, 1983) en Snabba Cash (Daniel Espinosa, 2010). De cursus is niet gericht op het aanleren van praktische vaardigheden.

ketelhuis.nl | focusarnhem.nl | verkadefabriek.nl | filmhuisde­keizer.nl

Bin-jip

Geschreven door