Evenementen – 21 november 2013

  • Datum 21-11-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Marius en Fanny

Het Franse paradijs
We hebben in Nederland niet te klagen over het aanbod aan Franse films, maar het kan altijd beter. Daarin voorziet al jarenlang het filmfestival Cine Premières. Het festival van de Franse film wordt van 6 t/m 13 november voor de zeventiende keer gehouden. Zoals altijd is de hoofdlocatie ForumImages in Groningen. Te zien zijn ruim veertig lange en korte films. De Uitkijk in Amsterdam en Filmhuis Den Haag vertonen een selectie uit het programma. Centraal staat La sélection officièlle, dat hoogtepunten uit de Franse filmproductie van het afgelopen jaar bevat.
Zoals Avant l’hiver, de nieuwe film van Philippe Claudel die het festival opent en later dit jaar in de Nederlandse filmtheaters te zien zal zijn. In de combinatie van relatiedrama en thriller raakt het leven van een getrouwde chirurg op drift als een onbekende dagelijks bij hem thuis rode rozen laat bezorgen. Kristin Scott Thomas en Daniel Auteuil spelen de hoofdrollen. Auteuil is ook als regisseur op het festival aanwezig met de eerste twee delen (Marius en Fanny) van zijn verfilming van de Marseillaise-trilogie van de Franse plattelandsschrijver Marcel Pagnol. Daarmee maakt Auteuil de cirkel voor zichzelf rond, want de acteur brak in 1986 internationaal door met zijn optreden in de tot klassiekers uitgegroeide Pagnolverfilmingen Jean de Florette en Manon de sources. Is het een trend dat Franse acteurs gaan regisseren? Ook actrice Yolande Moreau is na haar regiedebuut bijna tien jaar geleden weer in de regiestoel gaan zitten. Het resultaat is Henri, een in Charleroi spelende lichtvoetige tragikomedie. Naast La sélection officièlle zijn er veelbelovende debuutfilms te zien, waaronder Jeunesse van Justine Malle. Het autobiografisch geïnspireerde drama van de dochter van Louis Malle gaat over een twintigjarige, die worstelt met de liefde en het besef dat haar vader niet lang meer heeft te leven. Een festivalhoogtepunt is de zwijgende film Visages d’enfants (Jacques Feyder, 1925) met live muziek op cello en piano. De film maakt deel uit van het programma Cinéphile, dat zich richt op cinefiele fijnproevers. Dit onderdeel bevat ook een eerbetoon aan de dit jaar overleden Nouvelle Vague-actrice Bernadette Lafont. Van haar zijn te zien La mamam et la putain (Jean Eustache, 1973), een drie-en-een-half uur durend drama over een driehoeksverhouding in de jaren zestig in Parijs, en de komedie Paulette (Jerôme Enrico, 2012).

cinepremieres.nl

Voorpremières en hoogtepunten in Amsterdam
Amsterdam Film Week krijgt steeds meer vaste voet aan de grond. Na drie jaar is het festival stevig geworteld. Dat blijkt ook uit de openingsfilm van het festival, dat van 28 oktober t/m 3 november wordt gehouden op zes Amsterdamse locaties (De Balie, Eye, Cinecenter, Tuschinski, De Uitkijk en Kriterion). Dat Steve McQueens in Amerika bejubelde slavernijfilm 12 Years a Slave ruim drie maanden voor de Nederlandse release het festival mag openen, zegt iets over de gegroeide status van het festival. 12 Years a Slave is de verfilming van het gelijknamige boek van Solomon Northup, een getrouwde vrije zwarte man, die in 1841 werd gekidnapt en als slaaf aan een plantagehouder werd verkocht. Toen het hem na twaalf jaar lukte om vrij te komen, publiceerde hij zijn gruwelijke ervaringen. Het festival vertoont verder de vertrouwde aanblik van voorpremières (World Cinema Today) en hoogtepunten uit de internationale festivals in het afgelopen jaar (Award Winning Highlights). Tot de eerste behoren onder meer Like Father, Like Son (Hirokazu Kore-eda), Omar (Hany Abu Assad) die beide ook in deze Filmkrant worden besproken en The Lunchbox (Ritesh Batra) die volgende maand uitgaat. Tot de internationale festivalhoogtepunten behoren onder meer Amour (Michael Haneke), Lincoln (Steven Spielberg) en Argo (Ben Affleck). Een aantal voorpremières krijgt een extra feestelijk tintje. De bezoeker loopt over een rode loper, krijgt iets te drinken en gaat na de film naar huis met een goodiebag. Die publiekspremières zijn: Captain Philips (Paul Greengrass), La grande bellezza (Paolo Sorrentino), Inside Llewyn Lewis (Coen Brothers), Kill Your Darlings (John Krokidas), Mistaken for Strangers (Tom Berninger) en Diana (Oliver Hirschbiegel). Laatstgenoemde film, over prinses Diana, is tevens de slotfilm van het festival.

amsterdamfilmweek.com

12 Years a Slave

Veelzijdige animatie
Dat de website van het KLIK! Amsterdam Animation Festival in het Engels is, is niet toevallig, want het festival, dat animatie behandelt als een kunstvorm die een groot publiek verdient, richt zich naast Nederlandse bezoekers op internationale gasten en toeristen in Amsterdam. Het animatiefestival, waarvan de zesde editie van 12 t/m 17 november in Eye wordt gehouden, heeft ook dit jaar een barstensvol programma van korte animaties tot films met een speelfilmlengte. Dit jaar heeft het festival naast de vaste competities een nieuwe prijs: de Klik! World Domination Award. Hij wordt toegekend aan een instelling, organisatie, studio of persoon die de Nederlandse animatiewereld stevig vooruit helpt. Een greep uit het programma. Het festival toont een internationale selectie van recente korte animatiefilms en een selectie van korte studentenanimaties. Daarnaast zijn er opdrachtanimaties, politieke animatiefilms en 3D animaties te zien. Uiteraard is er ook aandacht voor de relatie tussen games en animatie. Het programma Film & Talks bevat animatieprogramma’s, zoals over kritische Russische filmpjes op internet, waarover na afloop nog lang kan worden nagepraat. In ‘Storytelling in the Spider-­man Universe’ gaat strip- en animatiejournalist Michael Minneboo in op de veranderingen van Spider-man in de loop der jaren. Speciale aandacht is er onder de titel ‘The Fabulous Fifties’ voor animatie in de jaren vijftig — een tijd van knusse huiselijkheid, technologische snufjes en dromen van een schoongepoetste toekomst, maar ook van nieuwe animatiestijlen. Jonge animatoren, die zich lieten inspireren door kunststromingen als het kubisme en het surrealisme, zetten de aanval in op de dominante Disneystijl. Het leverde animaties op als The Jetsons en The Pink Panther. Historicus en Klik!-gastcurator Amid Amidi noemt deze stroming ‘Cartoon Modern’ (zie hiervoor ook het artikel in de vorige Filmkrant). De invloed ervan was enorm en is ook terug te vinden in het werk van Pixar.

klikamsterdam.nl

Cartoon Modern: Gay Purr-ee

Friese bevlogenheid
Het Noordelijk Filmfestival heeft de kritieke leeftijd van drieëndertig jaar (Jezus aan het kruis) overleefd. Van 6 t/m 10 november vindt in Leeuwarden in Stadsschouwburg De Harmonie en Slieker Film de vierendertigste editie van het festival plaats. Zoals altijd staat de periferie van de Europese filmcultuur in het hart van het festival. Onder meer met het programma Europa Panorama, dat films bevat die reflecteren op de politieke, sociale en culturele Europese werkelijkheid in heden en verleden. Speciale aandacht is er voor de Slowaakse en Wit-Russische cinema. Wat leren films uit deze Europese blinde vlekken ons over Europa? Het programma Noordse Focus zoekt het in een andere geografische richting. Het programma toont recente films uit Zweden, Denemarken, Noorwegen, Finland en IJsland. Dat het festival die kant opkijkt is volgens de organisatoren geen toeval: "Geweldenaars als Carl Th. Dreyer, Victor Sjöström, Ingmar Bergman en Lars von Trier inspireerden de wereld met verhalen en dromen die zich ook in Friesland hadden kunnen afspelen." Niet ook in Brabant of Limburg? Ook is de Scandinavische cinema volgens de organisatoren "balsem voor onze Noordelijke ziel". De Friese bevlogenheid slaat misschien een tikkeltje door. Maar wat maakt het uit, het gaat om de films. Er is veel moois te zien op het festival, waaronder voorpremières (La grande bellezza) en recente films (La vie d’Adèle), maar nieuwsgierig maken vooral de films die alleen op het festival te zien zijn. Zoals het in Wit-Rusland verboden rauwe Viva Belarus (Krzysztof Lukaszewicz) of de Slowaakse klassieker The Sun in a Net (Stefan Uher, 1962), dat als het startschot van de Nouvelle Vague in toenmalig Tsjecho-Slowakije wordt gezien. Traditiegetrouw presenteert op het festival het Fries Film Archief ook een programma. Omdat het archief vijfentwintig jaar bestaat pakt het groot uit met een programma, waaraan ook de filmarchieven van Groningen en Drenthe een bijdrage hebben geleverd.

noordelijkfilmfestival.nl

Viva Belarus

Kapitalisme op Impakt Festival
Het Impakt Festival, dat zich bezighoudt met de invloed van technologie en media op de samenleving, heeft dit jaar een duidelijke vraag als uitgangspunt: is ons economische systeem ten dode opgeschreven? In de woorden van de organisatoren: "Er lijkt sprake van een Catch 22, een complex dilemma waarvan de oplossing in alle gevallen een nieuw probleem vormt. Of is er nog hoop voor het kapitalisme in 2013." Genoeg stof voor filmvertoningen, presentaties en debatten in ’t Hoogt, BAK en Theater Kikker in Utrecht, waar het festival van 30 oktober t/m 3 november wordt gehouden. De Duitse filmcurator Florian Wüst voert de kijker in zijn filmprogramma Capitalism Catch 22 via de tijd van de industrialisatie en wederopbouw naar de financiële crash van vijf jaar geleden en de actuele situatie. Het Amsterdamse collectief Monnik houdt lezingen en workshops rond de auto, lange tijd het symbool van vrijheid en welvaart. De Britse curator Benjamin Fallon onderzoekt in een tentoonstelling utopische en dystopische toekomstbeelden. Is er een ontsnappingsroute? Uiteraard is ook filosoof Slavoj Zizek op het festival aanwezig. Weliswaar niet lijfelijk, maar van de populaire Sloveense criticus van het kapitalisme is The Pervert’s Guide to Ideology te zien. Daarin legt Zizek op humoristische wijze ideologische boodschappen bloot in films uit de twintigste eeuw. Zijn conclusie: iedereen kijkt altijd door een ideologische bril naar de wereld. Wie denkt dat hij deze bril kan afzetten, is naïef.

impakt.nl

The Pervert’s Guide to Ideology

Arab Camera Festival
De Egyptische film Coming Forth by Day is de openingsfilm van het Arab Camera Festival, dat van 14 t/m 17 november in Cinerama in Rotterdam wordt gehouden. De uitstekende minimalistische debuutfilm van regisseuse Hala Lotfy portretteert in een vervallen appartement in een buitenwijk van Caïro een twintiger, die met haar moeder voor haar verlamde vader zorgt. Het verstikkende drama, waarin de tijd lijkt stil te staan, kan als een metafoor worden gezien voor de verlammende situatie in Egypte. De huidige situatie in de Arabische wereld is uiteraard het onderwerp in veel van de meer dan vijftig korte en lange films op het festival. Speciale aandacht is er voor Irak. Te zien is onder meer de speelfilm In My Mother’s Arms (Mohamed Al-Daradji), waarin een gedreven man kinderen in een weeshuis een zo goed mogelijk bestaan probeert te bieden. Maar er zijn niet alleen films die ellende verbeelden. Zo zijn er tien op Iraakse poëzie geïnspireerde korte films. Onder de titel ‘Iraq, ten years after Saddam’ wordt er gedebatteerd over de mogelijkheden van kunst bij de wederopbouw van Irak. Welke taak kan kunst vervullen bij het mentale herstel van het land? Naast films uit Irak en Egypte zijn er films uit Marokko, Libanon en Palestina. Uiteraard ontbreekt ook Syrië niet in het programma. Het festival vertoont films over oorlog in het land, maar ook films over het dagelijks leven. Voor kinderen is er het programma Sinterklaas Superstar met Hakim — Sesamstraat — Traïdia. Het programma biedt een nieuwe invalshoek op Sinterklaas: er zijn bewijzen dat hij niet op een paard maar op een kameel reed.

arabcamera.nl

Coming Forth by Day

Loco Toko Picture Show
We kennen film met live-muziek, maar de combinatie van film en cabaret waren we nog niet tegengekomen. Dat verandert op 8 november in Theater Zuidplein in Rotterdam als de Loco Toko Picture Show er in première gaat. In het programma geven de Engelstalige stand up comedians Tim Ward en William Sutton hilarisch en cynisch commentaar op fragmenten uit Jurassic Park, waardoor de strekking van de film totaal verandert. Tussendoor zijn er hapjes. Het idee om ‘film, fun and food’ te combineren is nieuw voor Nederland, maar is al jaren succesvol in Amerikaanse bioscopen. Na Zuidplein staat de Loko Toko Picture Show tot en met januari in het Comedy Café in Amsterdam.

locotokopictureshow.nl | theaterzuidplein.nl | comedycafe.nl

Jurassic Park

Duivelse dilemma’s
Film- en debatcentrum De Balie in Amsterdam werpt graag moeilijke vragen op, zoals deze: hoe blijf je een goed mens onder extreme omstandigheden? Samen met de omroep Human gaf De Balie vier filmmakers opdracht om een film te maken waarin personages voor een ‘duivels dilemma’ staan. Na vertoning van de film in De Balie wordt er over de keuze van de personages gediscussieerd. De eerste twee films waren in oktober in De Balie te zien. Op 5 november staat De vluchtkerk van Kees Vlaanderen en Paul Ruven op het programma. De film gaat over een politicus die om aandacht te genereren voor vluchtelingen een tweet de wereld in stuurt met de boodschap dat hij in een onderduikkerk is gegijzeld door vluchtelingen. Er breekt een orkaan aan publiciteit los, maar niet zoals de politicus in zijn goedbedoelende naïviteit voor ogen stond. Na de film wordt gedebatteerd over het vreemdelingenbeleid. Kan het humaner? En zo ja: hoe? Een week later vertoont De Balie Tweede kans. De film van Sander Burger voert een populaire vrouwelijke dorpsdominee op, die een zoontje heeft, die van de dood wordt gered door een man. Iedereen in het dorp is blij met de held, totdat blijkt dat hij in het verleden voor pedofilie is veroordeeld. De dominee verdedigt hem, maar de dorpsbewoners ruiken bloed. Wat doet de dominee? Na de film wordt gedebatteerd over het recht op een tweede kans. Geldt dat voor iedereen of hebben pedofielen het recht op een normale plek in de samenleving verspeeld?

debalie.nl

Sander Burger

Geschreven door