My First Summer

Zoete verbeelding van jonge lesbiennes

My First Summer

Streamingplatform Picl lanceert op 14 juli het zomerprogramma Queer Summer, dat opent met de Nederlandse première van My First Summer. Deze lieve Australische tienerfilm is een uitstekend staaltje escapisme.

My First Summer voert ons terug naar de Australische tienercultuur van de vroege jaren 2010: pastelkleurige kleren, snoepkettingen, kralenarmbanden en ‘aardbeienmelk’, een zoet, roze drankje gemaakt van melk en aardbeiensiroop. Debuterend regisseur Katie Found heeft een zoete lesbische coming-of-age-film gemaakt die niet ontdaan is van onheil, maar wel van iets wat we de mannelijke blik kunnen noemen. De film is lief, onschuldig en volkomen oprecht in zijn afbeelding van jonge liefde.

De zestienjarige Claudia (Markella Kavenagh) leidt een afgeschermd leven, totdat haar moeder zelfmoord pleegt. Dan ontmoet ze de eveneens zestienjarige Grace (Markella Kavenagh), die haar helpt om te gaan met haar verlies en haar atypische jeugd.

Grace zet Claudia op een pad van zelfontdekking en hoewel de twee meisjes verliefd worden, is het niet haar seksualiteit die ze ontdekt, maar de schoonheid van het leven en het plezier van kleine genoegens. Dat is verfrissend voor een queer coming of age, een genre dat zich meestal richt op het moeizame proces van zelfacceptatie.

My First Summer is bovenal een troostfilm en Found kan niet helemaal omgaan met de spanningen die haar complexe uitgangspunt oproept. Claudia heeft veel meegemaakt, en hoewel My First Summer op sommige momenten suggereert dat liefde alleen niet genoeg is om haar pijn te helen, toont de film een wat eenzijdige relatie, waarin Grace zich volledig ontfermt over Claudia en gelooft dat ze haar op de een of andere manier kan redden door haar simpelweg lief te hebben.

Grace en Claudia creëren een bubbel in het huisje van Claudia’s overleden moeder, maar ze kunnen de buitenwereld niet voor eeuwig buiten houden. Als escapisme werkt de film uitstekend. Maar het is geen toeval dat de film midden in het verhaal eindigt, wanneer de buitenwereld eindelijk door de liefdesbubbel van de meisjes breekt. Dat is jammer, want hoewel My First Summer een optimistisch beeld laat zien van jonge lesbiennes, kan de film dit beeld niet helemaal integreren in het echte leven.


My First Summer is vanaf 14 juli 2022 te zien op Picl als onderdeel van het programma Queer Summer. Daarin zijn verder te zien: And Then We Danced, Futur drei, L’inconnu du lac, Kokon, Laurence Anyways en Lola vers la mer.