Confess, Fletch

Komische detective wordt instant-cultfilm

Confess, Fletch

Jon Hamm is op zijn charmantst in Confess, Fletch, als moderne reïncarnatie van het romanpersonage dat eerder legendarisch werd vertolkt door Chevy Chase. De film flopte in Amerika, maar krijgt online al een voorzichtige cultstatus. En terecht.

De filmcarrière van Jon Hamm verloopt wat merkwaardig. De Amerikaanse acteur verwierf een haast goddelijke status met zijn hoofdrol in dramaserie Mad Men (2007-15), maar op het grote doek zien we hem vooral opduiken in rollen waarin hij zijn natuurlijke overdosis charme nauwelijks kwijt kan.

Hollywood lijkt Hamm vooral te casten als man van de wet, iemand die strikt volgens het boekje leeft – zie bijvoorbeeld Top Gun: Maverick (Joseph Kosinksi, 2022), The Town (Ben Affleck, 2010) en Richard Jewell (Clint Eastwood, 2019).

Gelukkig begreep regisseur Greg Mottola (Superbad, 2007; Adventureland, 2009) wél waar Hamms voornaamste krachten liggen: in een mix van komisch, stuntelig en vooral extréém innemend en charmant. Hamm blijkt geknipt voor de rol van Irwin ‘Fletch’ Fletcher, in de jaren zeventig bedacht door schrijver Gregory Mcdonald, die een reeks boeken over de voormalig journalist en ‘amateurdetective’ schreef. Hij werd eerder vertolkt door Chevy Chase in Fletch (1985). Die film werd een hit, maar de franchise stierf een stille dood na het matige vervolg Fletch Lives (1989).

Confess, Fletch is een poging om daar nieuw leven in te blazen. Fletch raakt verzeild in een ingewikkeld kunstroofcomplot, waarbij hij ook nog eens verdacht wordt van moord. Het is een heerlijk uitgangspunt voor een komische mysteryfilm, die nog niet zo lang geleden waarschijnlijk moeiteloos volle zalen had getrokken. Maar de filmwereld is veranderd en dus bleek het voor Mottola een gigantische uitdaging om de film überhaupt te maken. Hij kreeg uiteindelijk slechts 27 opnamedagen, waarna Hamm en Mottola een flink deel van hun salaris inleverden om extra draaidagen mogelijk te maken.

En dan verdween Confess, Fletch na een minimale bioscooprelease ook nog razendsnel naar de streamingplatforms, waar de film wél uitgroeide tot een bescheiden succes. Op papier is de film een ‘flop’, maar de positieve stroom aan online reacties doet vermoeden dat Confess, Fletch zomaar een cultklassieker in wording kan zijn. En terecht, want de film biedt anderhalf uur topvermaak, heerlijk groteske bijrollen van acteurs als Kyle MacLachlan, John Slattery en Marcia Gay Harden, en zet Jon Hamm in zoals Jon Hamm altijd ingezet zou moeten worden.

Na de bioscooprelease gaf Mottola aan dat hij bezig was met het script voor een sequel, maar dat hij geen idee had of die er ooit zou komen. Laten we duimen, want we zien dit soort films en deze Hamm tegenwoordig veel te weinig.


Confess, Fletch is nu te zien op Pathé Thuis en Ziggo On Demand.