Vanavond bij Vue keuze uit slechts één film: Tenet

Tenet

Lang moesten we wachten op de première van Tenet, de nieuwe film van Christopher Nolan (MementoInceptionDunkirk). De sciencefictionfilm was bedoeld als de grote zomerhit van 2020 maar corona gooide roet in het eten. Vandaag is de uitgestelde Europese première en bioscoopketen Vue pakt meteen groot uit: de film draait vanavond in alle 115 zalen.

In de Verenigde Staten gaat Tenet pas over een week in première. De marketingmachine van Warner Bros. is erin geslaagd zo min mogelijk informatie over de beoogde blockbuster naar buiten te laten lekken zodat de verwachtingen flink zijn opgeschroefd. Het wel of niet slagen van Nolans big budget productie – kosten: $200 miljoen – wordt gezien als een test van de veerkracht van de bioscoopbranche.

Nolan staat bekend als uitgesproken ambassadeur van films in de bioscoop. Net als collega’s Steven Spielberg en Quentin Tarrantino blijft hij hameren op de extra belevingswaarde van theaterbezoek boven Netflixen thuis op de bank. Het is mede daarom dat Warner Bros. zijn film heeft gekozen als eerste grote release na de virusuitbraak. De hoop is dat Tenet iets zal goedmaken van de verliezen die afgelopen maanden zijn geleden en aarzelende bioscoopgangers terug het donker in lokt. Als Tenet de verwachtingen inlost zullen meer grote titels die al maanden vooruit zijn geschoven, eindelijk worden uitgebracht. Te denken valt aan Black Widow, Soul en natuurlijk de nieuwe James Bond-film No Time to Die.

Tenet gaat over een CIA-agent die het bestaan achterhaalt van kogels die de tijd kunnen terugdraaien en tijdreizen mogelijk maken. Dat spel met de klok is een telkens terugkerend thema bij Nolan. Ook in Memento, Following, Interstellar en Dunkirk werd er voor- en achteruit gesprongen tussen heden, verleden en toekomst of bleek tijd van elastiek. Verder bevat de film het nodige visuele spektakel. De soms onnavolgbare plotwendingen en natuurlijk de inzet van het mysterieuze palindroom ‘tenet’ bieden fans genoeg stof om weer jaren over te discussiëren.