The Favourite wint recordaantal van acht European Film Awards

The Favourite

The Favourite was de grote winnaar bij de uitreiking gisterenavond van de European Film Awards. Yorgos Lanthimos kreeg de prijs voor beste regie, beste Europese film en beste komedie. Daarnaast waren er nog vijf prijzen. Nooit eerder in de geschiedenis van de ‘Europese Oscars’ werd een film acht keer onderscheiden.

Het vorige record stond gedeeld op naam van The Ghost Writer (2010) en The Square (2017), die zes onderscheidingen kregen. Dat The Favourite goed stond voorgesorteerd voor een groot aantal prijzen was twee weken geleden al duidelijk toen bekend werd gemaakt dat de film vier onderscheidingen kreeg in de ‘technische’ categorieën: cinematografie, kostuums, montage en make-up. Daar werden gisteren dus nog eens vier prijzen aan toegevoegd, waaronder die voor beste actrice voor Olivia Colman.

Antonio Banderas won in de categorie beste acteur voor zijn rol in Dolor y Gloria. De prijs voor beste documentaire ging naar Waad al-Kateab voor For Sama, die daarmee haar kansen op een Oscar bevestigd ziet. Er waren geen prijzen voor Roman Polanski, hoewel zijn An Officer and a Spy vier nominaties had ontvangen. De regisseur ligt al jaren onder vuur vanwege beschuldigingen van verkrachting in de jaren zeventig en de organisatie haalde opgelucht adem met deze uitkomst.

Aan de vooravond van het prijzengala werd de European University Film Award uitgereikt, de prijs die wordt toegekend door studenten van 24 universiteiten in evenzoveel landen. Portrait de la jeune fille en feu van Céline Sciamma werd tot winnaar uitgeroepen.

De winnaars van de European Film Awards op een rij:

EUROPEAN DIRECTOR: Yorgos Lanthimos (The Favourite)

EUROPEAN SHORT FILM: The Christmas Gift (Bogdan Mureșanu)

EUROPEAN ANIMATED FEATURE FILM: Bunuel In The Labyrinth Of The Turtles (Salvador Simó)

EUROPEAN SCREENWRITER: Céline Sciamma (Portrait de la jeune fille en feu)

EUROPEAN ACTOR: Antonio Banderas (Dolor y Gloria)

EUROPEAN ACTRESS: Olivia Colman (The Favourite)

EUROPEAN DISCOVERY – Prix FIPRESCI: Les Misérables (Ladj Ly)

PEOPLES CHOICE AWARD: Cold War (Pawel Pawlilkowski)

EUROPEAN COMEDY: The Favourite

EUROPEAN DOCUMENTARY: For Sama (Waad al-Kateab, Edward Watts)

EUROPEAN FILM: The Favorite (Yorgos Lanthimos)