Sweet Dreams grootste kans­heb­ber Gouden Kal­ver­en 2023

Sweet Dreams

Gisteren zijn de nominaties voor de Gouden Kalveren 2023 bekendgemaakt. Sweet Dreams, tevens de openingsfilm van het Nederlands Film Festival, kwam uit de bus als grootste kanshebber. De film van Ena Sendijarević is genomineerd voor acht prijzen. De Gouden Kalveren worden uitgereikt op 29 september in de Stadsschouwburg in Utrecht.

Behalve voor Beste Film en Beste Regie, de belangrijkste prijzen, is Sweet Dreams genomineerd in de categorieën Beste Camera, Beste Montage, Beste Kostuumontwerp, Beste Scenario en Beste Bijrol in een speelfilm. Renée Soutendijk maakt kans op de prijs voor beste hoofdrol. Zij neemt het op tegen Rifka Lodeizen (Onder de blote hemel), Frieda Barnhard (Kiddo), Fahd Larhzaoui (El houb) en Hanna van Vliet (Het verloren transport).

De familiefilm Kiddo van Zara Dwinger maakt kans op zes Gouden Kalveren, waaronder die voor Beste Film en Beste Regie. Zee van tijd van Theu Boermans, vorig jaar de openingsfilm van het NFF, is vijf keer genomineerd, ook weer voor regie en film.

In het lijstje meervoudig genomineerden valt verder nog Zomervacht op. De slotfilm van het festival, die inmiddels al de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek op zak heeft, maakt kans op vier Gouden Kalveren, maar kan er hoogstens drie verzilveren omdat acteurs Isabelle Kafando en Valentijn Dhaenens het tegen elkaar opnemen in de categorie Beste Bijrol. Ook De man uit Rome van Jaap van Leusden en El houb van Shariff Nasr maken kans op vier prijzen.