Nederlandse filmpers: Druk en Quo Vadis, Aida? beste films 2021

Druk

Druk is de beste film van 2021 en Quo Vadis, Aida? de beste Nederlandse films. Dat is de uitslag van de Film van het Jaarverkiezing, die traditioneel iedere december wordt gehouden voor de Kring van Nederlandse Filmjournalisten. Ruim vijftig recensenten brachten hun stem uit.

Druk van Thomas Vinterberg is geen verrassende winnaar. De film over vier middelbare schooldocenten die een alcoholexperiment aangaan dat volledig uit de hand loopt, won eerder al een Oscar en de European Film Award voor beste Europese film. Ook de Bosnisch-Nederlandse coproductie Quo Vadis, Aida?, over een tolk die haar familie uit de handen van de moordenaars van Srebrenica probeert te houden, won al vele prijzen, waaronder drie European Film Awards.

Druk werd genoemd door dertien filmcritici. De top 5 van beste films wordt gecompleteerd door Titane, The Father, Quo Vadis, Aida? en The French Dispatch. In het lijstje beste Nederlandse films stonden nog De Slag om de Schelde, De veroordeling, Nr. 10 en A man and a camera.

De volledige uitslag is te lezen op de website van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten.