It’s a wrap: verder nog in het nieuws deze week – 11 oktober 2013

  • Datum 11-10-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

How to Describe a Cloud draait op het Chicago IFF

Er gebeurde deze week in filmland meer dan waar wij over hebben bericht. Een korte samenvatting. Van de zelfmoord van nestor Carlo Lizzani, via prijzen, festivals en fondsgeld, tot de filmversie van ’t Schaep met de vijf pooten die maar niet van de grond wil komen.

Hij was 91 jaar oud en wilde niet meer. Carlo Lizzani maakte een einde aan zijn leven door van zijn balkon in Rome te stappen. De Italiaanse filmmaker, acteur en criticus brak internationaal door als schrijver van het voor een Oscar genomineerde Bittere Rijst uit 1951. Als regisseur had hij ruim zeventig titels achter zijn naam staan waaronder Crazy Joe (1974) en Cattiva (1991).

Gisterenavond, tijdens de viering van het 25-jarig jubileum van het Mediafonds, zijn de vijf winnaars van de Jan Kassies Stimuleringsprijs bekend gemaakt. De cheques van tienduizend euro gingen naar documentairemaker Menna Laura Meijer, gameontwikkelaar Richard Boeser, editor Albert Markus, regisseur Tallulah Schwab en de makers van het radioprogramma Plots. De prijs, die vernoemd is naar de in 1995 overleden cultuurfilosoof Kassies, is bedoeld als waardering voor geleverd werk en als aanmoediging.

Borgman blijft scoren. Na drie Gouden Kalveren op het Nederlands Filmfestival viel de film van Alex van Warmerdam weer in de prijzen, ditmaal in Zweden. Tijdens de negentiende editie van het festival van Lund werd Borgman bekroond tot beste film van het jaar. Eerder waren er al prijzen in Griekenland en Servië. De film is nu geselecteerd voor het festival van Tokio dat volgende week begint en in het programma World Focus films toont die stof hebben doen opwaaien in het internationale circuit. In januari weten we of Borgman bij de genomineerden voor de Oscars hoort. De concurrentie bestaat uit een recordaantal van 76 aanmeldingen.

Op het Schlingel Internationaal Filmfestival voor Kinderen en Jong Publiek in het Duitse Chemnitz is ons land goed vertegenwoordigd. Maar liefst dertien films van Nederlandse makelij worden vertoond. Ze dingen mee naar twaalf prijzen. Het gaat om een drie korte films, drie animatiefilms en zes speelfilms waaronder Spijt!, de thriller App en Mees Kees. Het festival begint op 14 oktober.

De nieuwe wildernis wist meteen in de eerste week na de première al meer dan honderdduizend bezoekers te trekken en zo de status van Gouden Film te bereiken. Maar voor die tijd had de film al een andere prijs in de wacht gesleept: de Cinema.nl Afficheprijs 2013. Ontwerper Arent Jack kreeg de wisseltrofee en 2500 euro. Zijn poster met onstuimige konikpaarden tegen een dreigende lucht versloeg in de online stemprocedure De ontmaagding van Eva van End, Borgman, Verliefd op Ibiza en Wolf.

Op de 49ste editie van het Chicago International Film Festival, dat gisteren begonnen is, zijn negen films te zien die Nederlands zijn of een Nederlands tintje hebben. Naast de onvermijdelijke Borgman en de al bijna even grote festivalfavoriet Boven is het stil, dingen ook How to Describe a Cloud en de Duits-Turks-Nederlandse coproductie Lifelong mee naar een prijs. Buiten competitie draaien Die Welt, Heli en Tanta Agua. De korte animatiefilms Chopper en Lonely Bones maken de lijst af.

De verwerkelijking van Brimstone, de western/thriller waar Martin Koolhoven al een tijdje mee rondloopt, is een flinke stap dichterbij gekomen. Het Nederlands Filmfonds selecteerde de film voor een realiseringsbijdrage van maximaal 750.000 euro. Ook Beyond Sleep, Boudewijn Koole’s verfilming van W.F. Hermans’ roman Nooit meer slapen, is uitverkoren. De bijdragen zijn toegekend in het kader van het nieuwe samenwerkingsproject Dutch Cross Over, dat bedoeld is voor auteurfilms met culturele waarde en een publiekspotentie van minimaal vijftigduizend bezoekers.

Op het Nederlands Filmfestival, waar Hoe duur was de suiker de openingsfilm was, werd de nieuwe film van Jean van de Velde lauw ontvangen. Wellicht dat dat anders zal zijn in Paramaribo, waar een grootse première staat gepland op 4 december. De regisseur en de hoofdrolspelers zullen erbij aanwezig zijn, evenals Cynthia McLeod, die het boek schreef waar de film op gebaseerd is.

Het lukt producent Job Gosschalk maar niet om voldoende geldschieters te vinden voor de filmversie van de populaire televisieserie ’t Schaep met de vijf Pooten. Het project gaat daarom voorlopig de koelkast in, maakte hij deze week bekend. Het was de bedoeling om de film in 2015 uit te brengen. Loes Luca, Pierre Bokma, Georgina Verbaan, Marc-Marie Huijbregts en Carry Tefsen hadden hun medewerking al toegezegd.