How to Describe a Cloud

Zesde zintuig

Als Lilings moeder blind wordt, trekt ze vanuit de stad terug naar haar geboortedorp in David Verbeeks vaardige vijfde speelfilm over het gebied tussen wetenschap en intuïtie.

David Verbeek houdt duidelijk niet van wachten. In de tijd die het kostte om de financiering voor zijn film R U There (2010) rond te krijgen, maakte hij het kleinschalige Club Zeus (2011). Vorig jaar zat hij opnieuw in de wachtkamer, nu voor twee projecten: de maatschappijkritische vampierfilm Dead & Beautiful die op dit moment in China gefilmd wordt, en het al even politiek beladen Full Contact over drones in Europa en Amerika. In plaats van op dat geld te gaan zitten wachten, trok hij er weer op uit, met een gewone digitale spiegelreflexcamera en een minimale crew. How to Describe a Cloud is het intrigerende resultaat.

De jonge, dolende muzikante/fotografe Liling wordt uit haar grootstedelijke cocon in Taipei gerukt wanneer haar broer belt: hun moeder is blind geworden. Ze keert terug haar haar rurale geboortestreek, waar het traditionele geloof in bovennatuurlijke krachten scherp contrasteert met Lilings eigen intellectuele, stedelijke inborst. Nu ze blind is, denkt haar haar moeder een zesde zintuig te hebben ontwikkeld; Liling wil er niet aan. Ergens halverwege dat spectrum stuit ze op een voormalige wetenschapper die sciencefiction-tekeningen over alternatieve levensvormen op verre planeten tekent, en met wie ze een voorzichtige relatie aangaat.

Verbeek legt de tegenstellingen waar zijn minimale plot op drijft — tussen wetenschap en intuïtie, stad en dorp, licht en donker, emotie en intellect — niet te veel uit, maar laat het zien én voelen. Verdomd als het niet waar is: deze intuïtief gedraaide ’tussendoortjes’ zijn misschien wel sterker dan zijn grotere projecten die eraan vooraf gingen. Als Verbeek iets van de spontaniteit en vanzelfsprekende vertelstijl weet te behouden in de grote projecten die er aan komen, zou hij zomaar de volgende Nederlandse regisseur met groot succes in het buitenland kunnen worden.