It’s a wrap

En verder nog in het nieuws deze week

  • Datum 12-01-2019
  • Auteur Edo Dijksterhuis
  • Categorieēn Nieuws
  • Deel dit artikel

Mijn bijzonder rare week met Tess

Mijn bijzonder rare week met Tess gaat naar New York. Oscaruitreiking voor het eerst in dertig jaar zonder gastheer. Steve McQueen maakt documentaire over Amsterdam tijdens de oorlog. Stripschapprijs voor Filmkrant-tekenaar Typex. Release Benedetta jaar uitgesteld door operatie Verhoeven. Deventer moordzaak wordt verfilmd. Proces tegen Weinstein begint op 6 mei. Onderzoek naar Gosschalk afgerond. The Favourite grote favoriet bij Bafta’s. David Fincher werkt aan animatieserie voor Netflix. Jan Nijland Zilveren Roos voor Holland Film Nieuws. Barbie wordt filmster.

Mijn bijzonder rare week met Tess is geselecteerd voor het New York International Children’s Film Festival (22/2 tot en met 17/3). Het is niet het eerste internationale festival waar de film van Steven Wouterlood voor is geselecteerd. De première vindt volgende maand plaats tijdens de Berlinale, waar de jeugdfilm meedingt naar een Kristallen Beer. Mijn bijzondere week met Tess gaat over nakomertje Sam die na zijn ontmoeting met de eigenzinnige Tess zijn familie leert herwaarderen. De film komt dit najaar uit in de Nederlandse bioscoop.

Na het echec van Kevin Hart – homofobe uitlatingen op social media waar hij geen afstand van deed – zat de Oscar-organisatie met een vacature die maar niet gevuld kon worden. En uiteindelijk ook niet gevuld is. Voor het eerst in bijna dertig jaar zal de uitreiking van de belangrijkste filmprijzen ter wereld het moeten stellen zonder gastheer of –vrouw. Er wordt nu een lijst beroemdheden samengesteld die de avond aan elkaar moet praten. De laatste keer dat meerdere mensen de avond leidden was in 1987 toen Chevy Chase, Goldie Hawn en Paul Hogan samen op het podium stonden. De 91ste editie van de Oscars vindt plaats op 24 februari.

Widows draait nog volop in de bioscoop maar Steve McQueen is alweer bezig met een volgend project. De regisseur van het Oscar-winnende 12 Years a Slave gaat een documentaire maken over Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft daarvoor €800.000 van het Filmfonds gekregen. De film is gebaseerd op het boek Atlas van een bezette stad: Amsterdam 1940-1945 van McQueens echtgenoot, de Nederlandse journalist Bianca Stigter.

Vaste Filmkrant-tekenaar Typex heeft de Stripschapprijs gekregen. De kunstenaar kreeg de prijs voor zijn biografie over Andy Warhol, een 562 pagina’s tellend boekwerk over de peetvader van de pop art. In 2013 maakte Typex (echte naam: Raymond Koot) al een stripbiografie over Rembrandt. De trofee die bij de prijs hoort wordt uitgereikt op 23 maart tijdens de Stripdagen.

De opnames van Benedetta, de nieuwe film van Paul Verhoeven, hebben vertraging opgelopen. De regisseur heeft namelijk een heupoperatie gehad en moet de komende tijd revalideren. Het was de bedoeling dat de film over een lesbische non tijdens de Renaissance in mei in première had moeten gaan. De releasedatum is nu een jaar opgeschoven.

Een van de meest geruchtmakende rechtszaken van Nederland wordt verfilmd. Twintig jaar na de moord op de weduwe Wittenberg, beter bekend als ‘de Deventer moordzaak’, wordt het boek van Bas Haan over de misdaad omgewerkt tot script. De veroordeling, zoals de film zal heten, gaat over Haans zoektocht naar de waarheid. Tot op de dag van vandaag is onduidelijk of de accountant of de klusjesman de dader was.

Een jaar geleden werd Harvey Weinstein aangeklaagd voor verkrachting en seksueel ongewenst gedrag, Op 6 mei staat de filmproducent eindelijk voor de rechter. De zaak in New York draait om twee vrouwen die zeggen te zijn misbruikt in 2006 en 2013. Weinstein kan een celstraf van 5 tot 25 jaar krijgen.

De eerste en tot nu toe belangrijkste MeToo-zaak in Nederland begint ook op stoom te komen. Het Openbaar Ministerie heeft het onderzoek naar castingdirecteur Job Gosschalk afgerond en neemt binnenkort de beslissing om hem wel of niet te vervolgen voor seksueel wangedrag. Nadat hij eind 2017 in opspraak raakte heeft Gosschalk afstand gedaan van Kemna Casting, het belangrijkste castingbureau van Nederland waar hij mede-eigenaar van was.

De Bafta’s, de Britse evenknie van de Oscars, worden uitgereikt op 10 februari. The Favourite is de grootste kanshebber. De film van Yorgos Lanthimos is maar liefst twaalf keer genomineerd, onder andere voor beste film, beste regisseur, beste actrice (Olivia Colman) en beste actrice in een bijrol (Emma Stone). First Man, Roma en A Star is Born kregen ieder zeven nominaties.

David Fincher (The Social Network) gaat samen met Deadpool-regisseur Tim Miller een animatiereeks maken voor Netflix. In de achttien korte afleveringen onder de titel Love, Death & Robots komen verschillende genres aan bod, waaronder sciencefiction, horror en comedy. Fincher maakte eerder Mindhunter en House of Cards voor Netflix.

De Jan Nijland Zilveren Roos gaat dit jaar naar Riet Zegers en Jeroen Huijsdens van Holland Film Nieuws. De prijs waar een geldbedrag van €20.000 aan is verbonden is bedoeld voor een persoon of instantie die van grote betekenis is voor de Nederlandse bioscoopwereld. De aanmoedigingsprijs, het Jan Nijland Zilveren Roosje (€5000), ging naar Stichting Oxville. De Gerben Kuipers’ Loftrompet, de prijs voor de beste bioscoopcampagne van een filmdistributeur, werd dit jaar gewonnen door Dutch FilmWorks voor Bankier van het verzet.

Barbie wordt filmster. Speelgoedfabrikant Mattel heeft een overeenkomst getekend met Warner Bros om een speelfilm te maken over de beroemde plastic pop. Actrice Margot Robbie speelt de hoofdrol en is ook de producent. Het is de eerste film die Mattel maakt en er volgen waarschijnlijk meer. Het bedrijf hoopt via de bioscoop de verschillende merken uit de speelgoedlijn beter te kunnen verkopen: een opmerkelijke omdraaiing van film en merchandise.