Gratis thuiskijken in tijden van (c-woord) deel 2

Ema

We zitten nog wel even in quarantaine. Extra kijktips zijn daarom welkom, zeker als het gaat om gratis aanbod. Deel 2 van onze inventarisatie: van B-films en shorts van aanstormend talent tot een deel van de Ken Loach-filmografie en het snoepje van de dag van filmhuis Mechelen.

“Ema vecht ervoor om moeder te zijn en te blijven, maar niet op een clichématige, rammelende-eierstokkenmanier”, schreef Laura van Zuylen in haar Filmkrant-recensie van Ema. Vandaag en alleen vandaag is die nieuwste film van Pablo Larrain gratis te zien bij MUBI. Je moet je wel even opgeven via de website mubi.com/ema.

Cinematig vond vorig jaar voor het eerst plaats in Leeuwarden en editie 2 van het festival voor alternatieve films staat vooralsnog gepland voor dit najaar. Maar om het ‘samen-gevoel’ te vieren heeft de festivalorganisatie een eigen streamingdienst opgericht, samen met de geestverwanten van BUT filmfestival in Breda. CineBut+ presenteert iedere vrijdagavond om 20:00 uur een film.

Shortcutz, het platform voor korte films van aanstormend talent, laat zich niet stoppen door quarantaine en lockdown. Iedere twee weken wordt op woensdagavond een programma gepresenteerd via Zoom en Facebook Live. Behalve films uit competities van vorige jaren en 2020 zijn er speciale gasten en discussie waar de thuiszitters gewoon aan mee kunnen doen.

Ken Loach heeft het hart op de goede plek zitten, flink links van het midden. De meester van het kitchensinkdrama zet daarom een deel van zijn oeuvre gratis online, ter lering en vermaak tijdens de lockdown. Helaas ontbreekt hierbij zijn meest recente film Sorry We Missed You, over de uitwassen van de gig economy, die verplichte kost zou moeten zijn voor beleidsmakers die deze periode hopelijk gebruiken om te bedenken wat we in de toekomst echt anders moeten gaan doen.

Ook Freek de Jonge roert zich op YouTube. Afgelopen week maakte de cabaretier bekend dat hij zijn volledige oeuvre, dat veertig jaar omvat – online beschikbaar maakt. De Jonge noemt het ‘zijn erfenis’. Hij werkt nog aan tachtig podcasts waarin hij de afzonderlijke voorstellingen toelicht.

Op het lijstje grote festivals die samen via YouTube het We Are One-festival organiseren, ontbreekt de naam van SXSW. Het festival in Austin, Texas had namelijk zelf al een digitaal alternatief opgetuigd in samenwerking met Amazon. Iedereen met een Amazon-account heeft tot 6 mei gratis toegang tot 39 speelfilms, korte films en documentaires. Een opmerkelijke titel is My Darling Vivian, over de eerste vrouw van zanger Johnny Cash. Ook nieuwsgierig makend: Cursed Films, over de vliegtuigcrashes die de opnames van The Omen in de war trapten, het gebruik van echte menselijke skeletten op de set van Poltergeist en andere mythes rondom ‘gedoemde’ horrorfilms.

“We slaan de filmfestivals over en gaan direct online”, zei regisseur Daan van ’t Einde tegen het Amsterdams Dagblad. Zijn korte film Love, mom beleefde zijn première op YouTube en is daar ook nu nog te zien. De film, die geschoten werd in de Amsterdamse metro en het Lloyd Hotel, gaat over een jonge moeder die de keuze krijgt tussen het medeplegen van een aanslag of haar pasgeboren kind zien sterven. Het team achter de film heeft goede ervaringen met ‘direct to the web’-producties. De vorige korte film, Welcome to Earth, werd in minder dan een jaar tijd 1,7 miljoen keer bekeken.

Het Spanish Film Festival is verzet naar eind oktober maar liefhebbers van Spaanstalige films hoeven niet op een houtje te bijten. In samenwerking met Vitamine Cineville brengt het festival tot en met 3 mei titels uit vorige edities. De line-up bestaat uit Summer 1993, El Reino, Truman, La Chana, Buñuel in the Labyrinth of the Turtles en 10.000 KM. Gratis voor houders van een Cinneville-pas.

Ook New Noardic Wave, het filmplatform voor de noordelijke Nederlandse provincies, gaat noodgedwongen volledig online. Iedere dinsdag en vrijdag om 15:00 uur zijn er via academy.nnw.frl gratis colleges te volgen over onderwerpen als scriptcontinuïteit of filmdistributie. Wie zelf interessante observaties van maximaal één minuut heeft kan die uploaden bij lockdownstories.net.

Behalve films maken die rechts Amerika het bloed onder de nagels halen, is Michael Moore ook actief als producent. Zijn meest recente prestatie in die hoedanigheid is het 140 minuten durende Planet of the Humans. De maker is Jeff Gibbs, die op zijn beurt de producent was voor Moore’s Bowling for Columbine, Fahrenheit 9/11 en Michael Moore in TrumpLand. Planet of the Humans gaat over de energietransitie en de rol die milieuorganisaties hierin spelen. De film werd op 22 april, Earth Day, online beschikbaar gesteld via YouTube en is een maandlang gratis te bekijken. Op social media wordt het nodige gediscussieerd over de boude stellingen in de film, zoals ‘de productie van zonnepanelen kost meer energie dan dat ze opleveren’.

Niet alleen distributeurs, festivals en filmmakers komen thuiszitters tegemoet met kosteloos kijkplezier. In België presenteert Filmhuis Mechelen iedere avond om 20:30 uur een film. Het aanbod varieert van Richard Linklaters Slacker tot The Scarecrow van Buster Keaton. Een deel van de films die al hebben gedraaid is nog terug te kijken.