Ben Afflecks Argo wint ook bij Bafta’s

  • Datum 11-02-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Ben Affleck valt weer in de prijzen

De gisterenavond in Londen uitgereikte Bafta’s zijn de zoveelste tussentijdse peiling voor de Oscars. En weer kwam Argo — net als bij de Golden Globes — als beste uit de bus. Oscar-favoriet Lincoln van Steven Spielberg had de meeste nominaties maar verzilverde er maar eentje.

Ben Affleck was nog nooit genomineerd voor een maskervormig beeldje van de British Academy of Film and Television Arts. Maar gisteren werd hij uitgeroepen tot beste regisseur en zijn film tot beste van 2013. Als bonus kwam daar ook nog de prijs bij voor beste montage. In de ‘beste film’-categorie versloeg Afflecks film Les Misérables, Life of Pi, Zero Dark Thirty en Lincoln: allemaal concurrenten bij de Oscars. Voor een regie-Oscar is Affleck niet genomineerd.

Lincoln kwam maar liefst tien keer voor op de lijstjes met genomineerden, maar de uiteindelijke oogst was schraal. Alleen hoofdrolspeler Daniel Day-Lewis viel in de prijzen. Life of Pi, dat Lincoln met negen nominaties op de voet volgde, deed het wat dat betreft een klein beetje beter. De twee prijzen die Ang Lee’s avontuur op zee incasseerde, zijn echter voor de minder belangrijke categorieën cinematografie en special effects.

Django Unchained zet de lijn voort die is ingezet bij de Golden Globes. Quentin Tarantino’s bloederige wraakfantasie werd uitgeroepen tot beste originele script van 2013. Christoph Waltz werd onderscheiden voor zijn vertolking van de paternalistische tandarts cq premiejager dr King Schultz.

Les Misérables, dat al drie Golden Globes won en genomineerd is voor acht Oscars, kreeg in Londen vier keer applaus. Dat was een opsteker voor Anne Hathaway, die werd gelauwerd voor beste vrouwelijke bijrol. De andere drie prijzen waren voor geluid, production design en haar en make-up.

Dat Amour weer won mag inmiddels geen verrassing meer heten. Michael Haneke mocht het podium op toen werd verkondigd dat zijn film was uitverkozen tot beste niet-Engelstalige film. Emanuelle Riva — ook in de running voor een Oscar — werd uitgeroepen tot beste actrice.

Het kon niet anders dan dat het commercieel immens succesvolle Skyfall op Britse bodem eindelijk ook eens artistieke erkenning kreeg. De nieuwste James Bond liet onder andere Les Misérables en Anna Karenina achter zich in de categorie ‘beste Britse film’. De prijs voor beste filmmuziek kwam daar nog eens bij.

Edo Dijksterhuis