Argo verrassende winnaar bij Golden Globes

  • Datum 14-01-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Ben Affleck ging met twee Golden Globes naar huis

Argo van Ben Affleck was gisteren de grote winnaar bij de uitreiking van de Golden Globes. De Amerikaanse tv- en filmprijzen zijn doorgaans een graadmeter voor de Oscars, die eind deze maand worden uitgereikt. De favorietenrol van Lincoln, dat twaalf Oscar-nominaties op zak heeft, wankelt.

Steven Spielbergs film was wel één van de genomineerden in de categorie ‘beste film’, samen met Django Unchained, Zero Dark Thirty, Life of Pi en Argo. Geheel onverwacht ging de goudkleurige trofee met marmeren voetstuk naar Ben Affleck. En hij kreeg ook nog eens de prijs voor beste regie. Lincoln moest het doen met de onderscheiding voor beste acteur voor Daniel Day-Lewis. Dat Affleck niet genomineerd is als beste regisseur bij de Oscars zal het leed iets verzachten voor Spielberg.

De meeste Golden Globes werden gewonnen door Les Misérables. Hugh Jackman mocht het podium op als beste acteur in een komedie of musical. Anne Hathaway versloeg Amy Adams (The Master), Sally Field (Lincoln), Helen Hunt (The Sessions) en Nicole Kidman (The Paperboy) voor de beste vrouwelijke bijrol. En het 19de eeuwse kostuumdrama won ook de prijs voor beste komedie of musical.

Django Unchained werd onderscheiden in de categorieën ‘beste scenario’ en ‘beste mannelijke bijrol’ (Christoph Waltz). Quentin Tarantino ligt wat dat betreft nog steeds op koers voor de Oscars. Datzelfde geldt voor Amour. Michael Haneke kreeg de prijs voor beste buitenlandse film. En Adele, die op het podium bekende de hele ceremonie zo amusant te hebben gevonden dat ze ‘het bijna in haar broek had gedaan van het lachen’, kreeg voor haar titelsong Skyfall het beeldje voor beste originele lied.

Bij de tv-producties waren Homeland en Game Change de grote winnaars. Beide series kregen drie Golden Globes. De terrorismethriller Homeland ging aan de haal met de prijzen voor beste dramaserie, beste actrice in een dramaserie (Claire Danes) en beste acteur in een dramaserie (Damian Lewis). Game Change, dat gaat over Tea Party-kopstuk en voormalig kandidaat voor het vice-presidentschap Sarah Palin, kreeg dezelfde onderscheidingen maar dan voor tv-films. Julianne Moore werd bekroond voor haar vertolking van Sarah Palin. Ed Harris kreeg de prijs voor zijn John McCain.

Edo Dijksterhuis