Hollandse Nieuwe 2022: Dwight Fagbamila over Femi

Dwight Fagbamila. Foto: Benny Stroet

In de reeks Hollandse Nieuwe beantwoorden makers wier films op de nieuwe editie van het Nederlands Film Festival in première gaan elk dezelfde vijf vragen.

1. Waar gaat je film over?Femi gaat over Dennis, een jongen die op vroege leeftijd zijn vader is verloren en daar een groot schuldgevoel aan over heeft gehouden. Wanneer Dennis’ vriendin zwanger wordt, komen de duistere gevoelens en gedachten die hij heeft geprobeerd weg te stoppen terug. Hierdoor belandt hij in een diep innerlijk conflict waarbij hij zijn eigen demonen onder ogen moet zien te komen voor de geboorte van zijn eerste kind. Het is een verhaal waarin schuldgevoel, eenzaamheid, en identiteit een hoofdrol spelen.”

2. Waarom wilde je deze film maken? “In mijn afstudeerfilm Babatunde onderzocht ik ook de invloed van een afwezige vader, het mysterie dat daarbij komt kijken, en hoe de personages dat vacuüm proberen op te vullen. In Femi heb ik dat verder uitgediept. De band die ik heb met mijn vader, zijn vertrek uit Nederland, mijn gemis aan zijn/onze cultuur, en hoe je je als gemixte jongen verhoudt in een witte omgeving liggen daaraan ten grondslag.”

3. Mijn volgende film wordt nu eens… “een thriller/horrorfilm. Binnen dat genre probeer ik thema’s als racisme, en de invloed van (voor)ouders verder te onderzoeken.”

4. Wat heeft de Nederlandse film nodig? “Lef dat zich uit in sterke, interessante visies. Van het begin tot eind; van de fondsen tot aan de makers. Ruimte voor experimenten en onderzoeken in elk mogelijk aspect van het filmmaken.”

5. Wat was een bepalend filmmoment in je leven? “Onlangs heb ik in de Amazone van Peru mogen deelnemen in een filmworkshop van een van mijn grote filmhelden: Apichatpong Weerasethakul. In deze workshop heb ik veel mooie dingen ervaren, nieuwe inzichten opgedaan en fantastische mensen leren kennen. Het was een ervaring die ongetwijfeld nog veel invloed gaat hebben op mijn makerschap.”


Femi is te zien op het Nederlands Film Festival en draait vanaf 29 september in de bioscoop.