IDFA neemt virtuele aanloop naar hybride vorm

Bloody Nose, Empty Pockets

Morgen horen we wellicht of de ‘maximaal 30 mensen binnen’-regel wordt versoepeld. Maar dat zegt nog niets over de kansen voor de herfstfestivals. Documentairefestival IDFA neemt daarom het zekere voor het onzekere en heeft een hybride structuur ontwikkeld. Op 1 juli wordt een voorschot genomen op de onlineversie met de vertoning van Bloody Nose, Empty Pockets.

IDFA 2020 wordt anders dan anders. De bedoeling is het gros van de 200 films zoals gewoonlijk te vertonen in de vijftien bioscoopzalen die het festival rijk is. Maar daarnaast zijn er drie virtuele zalen waar elke dag een aantal voorstellingen plaatsvinden. Zowel bij bioscoop- als online vertoning zijn er inleidingen en live nagesprekken met filmmakers. Het hybride model is opgezet als een harmonica: als de restricties verder versoepelen gaat het aantal bioscoopvertoningen omhoog, als ze scherper worden verschuift de balans meer richting online.

De online vertoningen gaan door tot een week na het festival, dat gepland staat voor 18 tot en met 29 november. En er wordt begin volgende maand al een begin mee gemaakt. Op 1 juli om 20:30 uur is via de festivalsite Bloody Nose, Empty Pockets te bekijken. De film, een van de hoogtepunten van het afgelopen Sundance Festival, gaat over het laatste etmaal in het bestaan van buurtkroeg Roaring 20’s, aan de rand van gokstad Las Vegas. Orwa Nyrabia, de artistiek directeur van IDFA, verzorgt de inleiding en na afloop is er een live interview met de makers, de broers Bill en Turner Ross.

In de aanloop naar het festival zal IDFA in augustus en september iedere week online een film vertonen. Het gaat om films die prijzen hebben gewonnen op belangrijke festivals als CPH Dox, Hot Docs en de Berlinale.


Update, 29 juni: lees nu ook onze recensie van Bloody Nose, Empty Pockets.