Focus: Kerst in Focus Filmtheater Arnhem

The Bishop’s Wife

Kerstmis viel de afgelopen twee jaar in het beruchte virusmoeras. Reden voor Focus Filmtheater Arnhem om dit jaar rond Kerstmis stevig uit te pakken. Binnen, maar ook op het dak, zijn Kerst- en andere klassiekers en nieuwe films te zien.

Zeg Kerstmis en film en de usual suspects dringen zich op. Ook in Focus. Te beginnen met It’s a Wonderful Life (1946), Frank Capra’s ultieme er-is-altijd-hoop-film over een engel die zich over een man ontfermt die op Kerstavond het leven niet meer ziet zitten

Minder bekend is The Bishop’s Wife (Henry Koster, 1947). Ook daarin verschijnt een engel als redder. In dit geval van een Anglicaanse bisschop die geld nodig heeft voor het bouwen van een kerk, maar ook wel wat wijze raad kan gebruiken om zijn kwakkelende huwelijk te redden. Dat de engel verliefd wordt op de vrouw van de bisschop was dan weer niet de bedoeling. Met de sterren Gary Grant, David Niven en Loretta Young.

Ook het ballet De notenkraker past bij Kerstmis als sneeuw. Focus vertoont de verfilming van het door het Royal Opera House uitgevoerde ballet, waarvoor Tsjaikovski de muziek schreef. Een onvervalste Kerstkraker is ook Home Alone (Chris Columbus, 1990), over een achtjarig jochie (Macaulay Culkin) dat tijdens de feestdagen per ongeluk door zijn ouders thuis wordt achtergelaten. Minder Kerstsferig was de strijd die een paar jaar na de film uitbrak tussen de ouders van Culkin over de 17 miljoen dollar die hun lieve zoontje met Home Alone en opvolger Home Alone 2 verdiend had. Home Alone is op het dak van Focus te zien en dat geldt ook voor het programma Santa’s Toons Comin’ to Town, dat animatieshorts uit vervlogen tijden en catchy kerstcartoons bevat.

Op Eerste en Tweede Kerstdag kan er ook worden ontbeten in Focus, waarna er gekozen kan worden uit twee films. Op Eerste Kerstdag zijn dat de boekverfilming De acht bergen (Charlotte Vandermeersch en Felix van Groeningen, 2022), een verhaal over een levenslange vriendschap tussen een stadse jongen en een knul uit de bergen. “Dit is een film met lucht in de longen en liefde in het hart”, oordeelde de Britse krant The Guardian, die vijf sterren gaf. De andere film is de documentaire Halleluja: Leonard Cohen, a Journey, a Song (Daniel Geller en Dayna Goldfine, 2022), over de ontstaansgeschiedenis van Cohens meest gecoverde song.

Op Tweede Kerstdag kan na het ontbijt worden gekozen voor Ruben Östlands Gouden Palm-winnaar en tot beste Europese film uitgeroepen Triangle of Sadness of voor Steven Spielbergs nostalgische terugblik op zijn leven The Fabelmans.

Voor nostalgie zorgen ook de twee vroege films van Jean-Luc Godard (Le mépris en À bout de souffle) en de twee films van David Lynch (Lost Highway en Mulholland Drive). Wie niet op een uurtje hoeft te letten rond Kerst en Oud en Nieuw kan 28 december terecht bij Béla Tarrs bijna acht uur durende meesterwerk Sátántangó (1993) en op 6 januari bij het zes uur durende La meglio gioventù (2003), een schitterende kroniek van de levens van twee Italiaanse broers vanaf de jaren zestig tot aan de jaren 2000.

Laat de meubelboulevard maar zitten dit jaar!


Kerstvakantie in Focus | 22 december t/m 8 januari | Focus Filmtheater, Arnhem