Focus: Cage Rage

Veelzijdige Nicolas Cage

Valley Girl

Nicolas Cage kondigde recent aan dat hij na meer dan honderd films binnenkort de cinema gedag zegt. Filmhuis Den Haag toont onder de titel Cage Rage met twaalf films de veelzijdigheid van de acteur.

Niet vreemd dat de in 1964 geboren Nicolas Kim Coppola, beter bekend als Nicolas Cage, in de filmwereld belandde. Zijn vader August was de broer van Francis, zijn moeder Joy choreograaf, zijn grootvader Carmine (film)componist en zijn tante Talia actrice.

Naar verluidt veranderde Nicolas zijn achternaam in Cage omdat hij niet wilde profiteren van de familienaam. Toch was hij in 1983 te zien in Rumble Fish van zijn beroemde oom. In hetzelfde jaar brak hij door met Valley Girl (Martha Coolidge). Daarin speelt hij een ruige punker in een onwaarschijnlijke liefdesrelatie met een keurige suburb-girl. Zijn intense acteren erin zou zijn handelsmerk worden.

Over de method acting van Cage doen de mafste verhalen de ronde, zoals dat hij zich voorbereidde op zijn rol van soldaat in het Vietnam-drama Birdy (Alan Parker, 1984) door zichzelf onverdoofd een tand uit te trekken. Klinkt hysterisch, maar blijkbaar hielp het Cage zich in te leven in de Vietnam-hel, want zijn personage overtuigt.

Birdy is niet te zien in het retrospectief in Filmhuis Den Haag, maar wel twaalf andere films waarin Cage in zijn spel grenzen opzoekt en zijn reikwijdte als acteur toont. Naast Valley Girl zijn dat Peggy Sue Got Married (Francis Ford Coppola, 1986), Raising Arizona (Joel Coen, 1987), Moonstruck (Norman Jewison, 1987), Wild at Heart (David Lynch, 1990), The Rock (Michael Bay, 1996), Adaptation (Spike Jonze, 2002), Mandy (Panos Cosmatos, 2018), Pig (Michael Sarnoski, 2021), The Unbearable Weight of Massive Talent (Tom Gormican, 2022) en Sympathy for the Devil (Yuval Adler, 2023). Het retrospectief besluit met een voorpremière van Dream Scenario (Kristoffer Borgli, 2023), een duistere toekomstkomedie over een saaie professor die een internetberoemdheid wordt als hij op onverklaarbare wijze in de dromen van miljoenen mensen verschijnt.

Liefhebbers van Cage hoeven hem overigens ook na zijn filmpensioen niet te missen, want hij wil wel in series blijven spelen.


Cage Rage | 15 februari t/m 13 maart 2024 | Filmhuis Den Haag