Peggy Sue Got Married

'Als ik het allemaal over had kunnen doen...'

Peggy Sue Got Married

Na een aantal jaren in de meest vreemde volgorden in Nederland de films van Francis (Ford) Coppola te hebben mogen aanschouwen, lopen we vanaf deze maand weer in de pas met de productie van deze film-godfather. Peggy Sue Got Married is zijn nieuwste film, die na schitterende ‘experimenten’ als Rumble Fish, One from the Heart en The Outsiders, ook het Amerikaanse publiek weer eens warm deed lopen voor de meester.

Als maar weinigen heeft Francis Coppola een uitgesproken voorkeur voor films, die de sfeer uit voorbije periodes opnieuw tot leven moeten brengen. Na The Godfather, The Cotton Club, Rumble Fish en The Outsiders is er nu Peggy Sue Got Married.

In een prachtig openingsshot zien we Kathleen Turner, die zich in aanwezigheid van haar dochter opmaakt en aankleedt om naar de high school reünie te gaan. Op de televisie prijst een of andere quizmaster allerlei koopjes aan. De man blijkt Peggy Sue’s echtgenoot Charlie Bodell te zijn. Ze staan op punt van scheiden, wat Peggy Sue’s motivatie om naar het feestje te gaan niet ten goede komt. Zowel zij als Charlie behoren tot de klas die 25 jaar geleden, in 1960 eindexamen deed. Daartoe aangespoord door haar dochter besluit ze toch maar te gaan, gekleed in de jurk waarin ze toen furore maakte.

Coppola neemt alle tijd om op het feest diverse personages te introduceren en langzaamaan begin je je af te vragen waar het met deze film naartoe moet. Tot het het moment waarop Peggy Sue als een soort koningin van de klas het podium moet betreden en gekroond wordt. Dat valt ongeveer samen met Charlie’s entree. Het wordt haar allemaal teveel en ze valt flauw. Wanneer ze weer bijkomt, blijkt ze 25 jaar terug in de tijd te zijn.

Beatles
“Als ik met de kennis die ik nu heb de kans zou hebben het allemaal nog eens over te kunnen doen, zou ik het heel anders gedaan hebben.” Deze overweging, waaraan iedereen wel eens aan ten prooi wil vallen of bij wegdromen, wordt werkelijkheid in Peggy Sue Got Married. Zonder dat haar omgeving daar weet van heeft, beweegt Peggy Sue zich een aantal dagen tussen haar klasgenoten en familie met 25 jaar extra levenservaring en kennis.

Cruciaal in die periode was haar probleem: ga ik straks met Charlie trouwen of niet. Want behalve voor hem heeft ze ook nog een zwak voor het knapste jongetje van de klas en voor de poëtische dagdromer. In de paar dagen die haar vergund zijn om het allemaal nog eens over te doen, krijgt ze de kans opnieuw bij zichzelf te rade te gaan en een juist besluit te nemen.

Dit gegeven biedt natuurlijk een scala aan mogelijkheden in komische en dramatische zin, die door Coppola zonder ontsporingen aan het publiek worden opgediend. Zo maakt Peggy Sue het knappe jongetje alvast vertrouwd met high tech en maanlandingen en kan ze op een gegeven moment in het ouderlijk huis vertwijfeld de uitroep doen: “Ik denk dat ik maar naar Liverpool ga om de Beatles te ontdekken.” Met de hippie avant-la-lettre brengt ze een vurige liefdesnacht in de natuur door, waar later nog een aan haar opgedragen dichtbundel uit voort is gekomen. Grappig in dit verband is ook dat ze Charlie na een feestje het voorstel doet in plaats van alleen zoenen en voelen nu maar eens echt te neuken, waarop deze beledigd en in paniek de benen neemt. Hij gooit haar voor de voeten dat zo’n voorstel van de man moet komen.

Relativeren
Zoals Peggy Sue de mogelijkheid krijgt een stukje uit haar bestaan te herleven en herwaarderen, biedt de film de kijker de mogelijkheid op een amuserende wijze een voorbij tijdperk, de drempel van de periode waarin we nu leven, te bezien. Daarbij is aan de aankleding en decors de uiterste zorg besteed. Voor Peggy Sue biedt haar ’terug in de tijd’ haar de mogelijkheid de motieven voor de echtscheiding te heroverwegen. Voor de kijker relativeert de film een groot aantal gebeurtenissen en fenomenen, die op dit moment zo vanzelfsprekend zijn.

De luchtigheid en vaart waarmee Coppola deze gegevens presenteert, maken Peggy Sue Got Married tot een van de meest toegankelijke films van hem van de laatste jaren. De concentratie ligt duidelijk op het acteren en het scenario van het op dit vakgebied debuterende echtpaar Jerry Leichtling en Arlene Sarner. Doorgewinterde Coppola-fans zullen deze keer technische hoogstandjes en vernieuwingen uit films als One from the Heart en Rumble Fish moeten missen. Hij laat er echter mee zien dat hij ook op het terrein van de komedie zijn vak verstaat.

Voor wie tenslotte geïnteresseerd is in het doen en laten binnen de Coppola-gang: Charlie Bodell wordt gespeeld door Nicolas Cage, de zoon van broer August; Peggy Sue’s zusje Nancy is een rol van dochter Sofia.