Young Adult

Prom queen from hell

 • Datum 01-03-2012
 • Auteur
 • Gerelateerde Films Young Adult
 • Regie
  Jason Reitman
  Te zien vanaf
  01-01-2011
  Land
  Verenigde Staten
 • Deel dit artikel

Vijf jaar na Juno werken regisseur Jason Reitman en scenarist Diablo Cody opnieuw samen voor Young Adult, een zwartgallige film over de weigering om volwassen te worden.

Diablo Cody houdt van onsympathieke losers. Na haar doorbraak met Juno, over een grofgebekt zwanger tienermeisje, kwam Jennifer’s Body, over een grofgebekt duivels tienermeisje, en de televisieserie United States of Tara, over een schizofrene huisvrouw. Voor haar nieuwe film Young Adult laat ze het überhippe taalgebruik waar ze zo bekend om staat grotendeels achterwege voor het verhaal van dertiger Mavis (Charlize Theron), die zich nog steeds gedraagt als de prom queen bitch from hell die ze op de middelbare school was.
Jason Reitman houdt van onsympathieke losers. Zijn eerste speelfilm Thank You For Smoking draaide om een lobbyist voor de tabakindustrie, en na zijn doorbraak met Juno zette hij het succes voort met Up in the Air, met George Clooney als man die mensen ontslaat. Met Young Adult begeeft hij zich net als in die film naar de Amerikaanse Midwest: Mavis keert na een geflopt huwelijk en een mislukte carrière als ghost writer voor tienerromans terug uit ‘grote stad’ Minneapolis naar het ingeslapen stadje waar ze opgroeide, om haar jeugdliefde Buddy (Patrick Wilson) terug te veroveren. Alleen is die inmiddels gelukkig getrouwd met kind.
Charlize Theron houdt van onsympathieke losers. Of nee, dat is overdreven. Maar de beeldschone blonde actrice haalt met zulke rollen wel haar grootste successen: in 2004 won ze de Oscar voor beste actrice voor haar rol als seriemoordenaar Aileen Wuernos, onder een doffe pruik met dikmakende make-up. Ook in Young Adult mag ze doffer en gewoner zijn dan anders, in een film die ook elders subtiel van de gebaande Hollywoodpaden af stapt.
Het lijkt erop dat we wel weten hoe het af gaat lopen, zeker als Mavis eenmaal terug in haar stadje vriendschap sluit met Matt Freehauf (Patton Oswalt), de verbitterde nerd van haar klas. We kennen de sjablonen. Grotestadsmens krijgt terug in geboortedorpje wijze levenslessen van de ‘simpele’ locals. En: populaire high schooler ontdekt de schoonheid van de nerd. Maar Young Adult kleurt net buiten de lijntjes van die pasvorm, en blijkt gelukkig net zo wars van behagen als zijn hoofdpersonages.

Joost Broeren