The Idea of You

Kom maar op met die romkom-renaissance

The Idea of You

Hoewel de premisse – moeder Solène papt aan met een 24-jarige zanger van een boyband – anders doet vermoeden, blijkt The Idea of You een welkome toevoeging in het romantische genre, dat Hollywood liet verloederen.

Anne Hathaway is een van de weinige actrices die de romkom haar gehele carrière trouw bleef, ook na succes in meer prestigieuze films. In The Idea of You maakt ze duidelijk dat ze dit ambacht met haar 41 jaar nog altijd niet verleerd is.

Hathaway zet als Solène een veelzijdig hoofdpersonage neer in deze verfilming van het gelijknamige boek van Robinne Lee. Ze is eigenaresse van een galerie en moeder van een tienerdochter. Een succesvolle maar bij vlagen onzekere vrouw, die het vertrouwen in de liefde (en lust) is verloren. Tot ze de veel jongere popzanger Hayes (Nicholas Galitzine) tegen het lijf loopt op muziekfestival Coachella.

Wat volgt is een geheime verhouding, waarbij het leeftijdsverschil en de sterrenstatus van de zachtaardige Hayes voor de nodige obstakels zorgen. Hoewel de film gretig gebruikt maakt van die vakantieboek-achtige premisse, zijn het vooral de tedere gesprekken tussen Solane en Hayes die raken. Regisseur en coscenarist Michael Showalter (The Big Sick) weet duidelijk hoe hij personages van levensechtheid en kwetsbaarheid voorziet, zonder in melodrama te vervallen.

De scenaristen hebben goed gekeken naar wat die romkoms uit de vroege jaren 2000 zo onweerstaanbaar maakt: personages met chemie die continue in conflict komen met zichzelf en de maatschappelijke regels. Tegelijk bezien ze het, heel eigentijds, door een subtiele feministische lens. Onder meer de seksistische wijze waarop de media reageren op het leeftijdsverschil tussen Solane en Hayes komt aan bod. “Als het andersom was geweest, had niemand er een probleem van gemaakt”, verzucht Hayes.

Vorig jaar speculeerde men al over een ‘romkom-renaissance’, naar aanleiding van het succes van Anyone But You. Hoewel die film op papier de perfecte kandidaat bleek, voelt The Idea of You als een nog volwaardiger aftrap van een nieuwe glorietijd voor romantische komedies. De film zal voor fans van het genre voelen als een warme fleecedeken: je kruipt nergens liever onder na een lange werkdag.


The Idea Of You is vanaf 2 mei te zien op Prime Video (VoD).